instagram @kitchenettehome

Kecap manis

Kecap manis

A k těm šuplíkovým receptům, tady mám ještě jeden napsaný v Indonésii.
Kecap manis (kecap – omáčka, manis - sladký) patří k těm nejběžnějším a nejdůležitějším ingrediencím v indonéské kuchyni. Přidávají ji do polévky bakso, smažené rýže či nudlí. Dělají perfektní kuře (ayam kecap manis), které jsem se v Indonésii naučila a brzy ho i tady na Kitchenette najdete.
Kecap manis je sladká omáčka, která je podobná nám více známé japonské teriyaki omáčce.
K ingrediencím…
Originálně do receptu patří palmový cukr, který můžete bez problému nahradit třtinovým tmavým (to je ten, co obsahuje více melasy, pokud ovšem nenarazíte na obchodnický trik, kdy se cukr jmenuje tmavý a je to cukr řepný barvený … I to se mi u nás stalo. Ale zpět… třtinové cukry s vyšším obsahem melasy jsou například muscovado, demerara, turbinado, ... ).
V receptu také uvádím kořen galangal, který je podobný zázvoru, drobnějšího charakteru, chuťově však odlišný. Často se používá také v thajské kuchyni, například v tom kha polévce (kokosová polévka). Pokud u vás není k sehnání, netrapte se a jednoduše ho vynechejte. V Praze to nebude takový problém, ale pro ty z Vás, kteří v asijských ingrediencích ještě neumí tak chodit, navštivte tržnici Sapa v Libuši, kde seženete vše. Bude se Vám velmi hodit sapamapa, projekt mého kamaráda, který tuto tržnici zmapoval. Bez ní se totiž Sapa stává stejně přehledná, jako každý jiný China town. Díky Jakube!
Některé recepty uvádějí půl lžičky mletého koriandru, 1 - 2 stroužky česneku či lžičku čerstvého strouhaného zázvoru. Co dodat? I v Indonésii platí, každý pes jiná ves. Já vím, je to matoucí. Pro začátek bych určitě použila badyán, galangal a popřípadě česnek.)

Kecap manis

Ingredience

  • 1 hrnek cukru (ideálně palmového nebo třtinového s vyšším obsahem melasy-“muscovado”)

  • 1 hrnek sójové omáčky (té běžné, středně silné)

  • 1/2 hrnku vody

  • 1 hvězdička badyánu

  • 2 plátky kořene galangal

  • (1 - 2 stroužky česneku)

Postup

1.

Cukr, sójovou omáčku, vodu dejte do středního hrnce a pomalu za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte zbývající ingredience a mírně vařte, dokud se tekutina nezredukuje do konzistence řídkého sirupu. Po vychladnutí ještě trochu zhoustne.

2.

Sirup sceďte, nechte vychladnout a uskladněte v uzavřené nádobě.

 

Newsletter