instagram @kitchenettehome

Dýňová polévka s jablkem a oříškovým máslem

Dýňová polévka s jablkem a oříškovým máslem

Víte, že sem na blog příliš nedávám takové ty základní recepty, které najdete všude jinde na internetu. Spíše se sem snažím zařadit nějaké nové nápady a to tato verze dýňové polévky je. Inspiraci jsem čerpala z jedné sous vide kuchařky. Tedy v první řadě, je postup určený pro ty šťastlivce, co sous vide lázně vlastní. Ale také, protože v tomto případě jde i o zajímavou chuťovou obměnu i servírování polévky, jsem recept upravila, pro tradiční způsob vaření (1.B). Rozdíl je jen v tom, že při použití sous vide technologie, dochází k minimální ztrátě vitamínů a minerálů, tedy i chuť je plnější. Co je sous vide najdete zde a také už asi víte, že si tuto lázeň můžete koupit i u mě na eshopu.

Dýňová polévka s jablkem a oříškovým máslem

Ingredience

  • 1 lžíce másla
  • 1 šalotka
  • 1 střední máslová dýně, očištěná a na kostky pokrájená
  • 1 střední jablko (jako grany smith), ostrouhané, očištěné a na kostky pokrájené
  • 1 lžička mořské soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 dcl sladké smetany
  • NA SERVÍROVÁNÍ:
  • 1 jablko
  • 3 lžíce másla
  • (lžíce lískových ořechů strouhaných na tenké plátky)
Dýňová polévka s jablkem a oříškovým máslem

Postup

1. Sous Vide lázeň předehřejte na 83-85°C. V malé pánvi rozehřejte lžíci másla a na něm zpěňte nakrájenou cibulku do měkka. Všechny ingredience na polévku, kromě vývaru a smetany, dejte spolu s vychladlou cibulkou a máslem do sáčku určeného na vakuování. Pořádně vše promíchejte, zavakuujte a dejte do lázně minimálně na 1,5 hodiny, dokud jablka i dýně nebudou měkká.
2. Když je dýně hotová, otevřete sáček a celý obsah dejte do mixéru ( použijte blender nebo tyčový mixér), rozmixujte na jemné pyré. Přidejte smetanu a tolik zeleninového vývaru, kolik bude třeba k požadované konzistenci. Dochuťte solí a pepřem.
3. Polévku můžete znovu uzavřít do vakuovacích sáčků a odložit do lednice, na čas servírování. Ideálně ji zahřívejte opět ve vodní lázni nebo na sporáku.
4. Zbývající 3 lžíce másla zahřívejte na střední výkon na pánvi dokud nezačne lehounce hnědnout a získá oříškovou vůni. Jablko si oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Vykrojte jádřince a dejte plátky pomalu smažit na oříškové máslo, dokud okraje nezačnou zlátnout. Ve výsledku, by okraj měl být krásně křupavý. Servírujte polévku s plátky křupavých jablek, zakápnutou oříškovým máslem, popřípadě krátce orestovanými plátky lískových ořechů.

1.B Pro tradiční způsob úpravy nechte zpěnit cibulku na másle do měkka. Přidejte koření, sůl, dýni, jablko a zalijte vývarem. Přiveďte k pomalému varu a nechte jemně táhnou, dokud nebudou dýně i jablko měkké. Rozmixujte polévku na jemné pyré, přidejte smetanu, popřípadě i vývar na doladění správné konzistence. Dochuťte solí a pepřem.

2. Zbývající 3 lžíce másla zahřívejte na střední výkon na pánvi dokud nezačne lehce hnědnout a získá oříškovou vůni. Jablko si oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Vykrojte jádřince a dejte plátky pomalu smažit na hnědé oříškové máslo, dokud okraje nezačnou zlátnout. Ve výsledku, by okraj měl být krásně křupavý. Servírujte polévku s plátky křupavých jablek, zakápnutou oříškovým máslem, popřípadě krátce orestovanými plátky lískových ořechů.

Dýňová polévka s jablkem a oříškovým máslem
Dýňová polévka s jablkem a oříškovým máslem
Dýňová polévka s jablkem a oříškovým máslem
Dýňová polévka s jablkem a oříškovým máslem
Newsletter