Dýňová polévka s jablkem a oříškovým máslem
20. října 2014
Víte, že sem na blog příliš nedávám takové ty základní recepty, které najdete všude jinde na internetu. Spíše se sem snažím zařadit nějaké nové nápady a to tato verze dýňové polévky je. Inspiraci jsem čerpala z jedné sous vide kuchařky. Tedy v první řadě, je postup určený pro ty šťastlivce, co sous vide lázně vlastní. Ale také, protože v tomto případě jde i o zajímavou chuťovou obměnu i servírování polévky, jsem recept upravila, pro tradiční způsob vaření (1.B). Rozdíl je jen v tom, že při použití sous vide technologie, dochází k minimální ztrátě vitamínů a minerálů, tedy i chuť je plnější. Co je sous vide najdete zde a také už asi víte, že si tuto lázeň můžete koupit i u mě na eshopu.
Ingredience
-
1 lžíce másla
-
1 šalotka
-
1 střední máslová dýně, očištěná a na kostky pokrájená
-
1 střední jablko (jako grany smith), ostrouhané, očištěné a na kostky pokrájené
-
1 lžička mořské soli
-
čerstvě mletý pepř
-
1/4 lžičky mleté skořice
-
špetka mletého muškátového oříšku
-
1 litr zeleninového vývaru
-
1 dcl sladké smetany
-
NA SERVÍROVÁNÍ:
-
1 jablko
-
3 lžíce másla
-
(lžíce lískových ořechů strouhaných na tenké plátky)
Postup
1.B Pro tradiční způsob úpravy nechte zpěnit cibulku na másle do měkka. Přidejte koření, sůl, dýni, jablko a zalijte vývarem. Přiveďte k pomalému varu a nechte jemně táhnou, dokud nebudou dýně i jablko měkké. Rozmixujte polévku na jemné pyré, přidejte smetanu, popřípadě i vývar na doladění správné konzistence. Dochuťte solí a pepřem.