instagram @kitchenettehome

Embosované velikonoční sušenky

Embosované velikonoční sušenky

Musela jsem hned vyzkoušet nové válečky z našeho obchodu a i jejich motiv s názvem Damašská růže mě inspiroval k použití růžové silice. Můžete ji ovšem vynechat a nebo třeba použít nějakou jinou, například levandulovou, jasmínovou nebo prostě jen vanilku.) Nějaké extrakty a esence za poslední rok přibyly v obchodě, tak se na ně můžete podívat tady.)

Růže jsou teď v gastronomii oblíbené, ale já jsem s jejich přidáváním docela opatrná, není mi moc sympatické, když se pocit z příjemné chuti i očekávání jídla v ústech promění na chuť připomínající mýdlo. Jinak tu vůni miluji s věkem čím dál tím víc, je čistá, ženská a ztělesňuje ženskou energii. Ještě jeden recept, kde jsem použila růžový sirup, naleznete zde, je to Galleta se sezóním ovocem.
Přeji Vám krásné Velikonoce a musím Vám všem poděkovat, že se díky blogu vždy dostanu ještě mnohem více do té sváteční atmosféry, ať už jde o Vánoce, Velikonoce nebo jakýkoli jiný sváteční čas :).


20 minut - 24 porcí
Embosované velikonoční sušenky

Ingredience

  • 400 g mouky (1:1 celozrnná a hladká pšeničná)

  • 125 g třtinového moučkového cukru (krupici namelu pomocí blenderu na moučku)

  • 200 g másla, studeného

  • 1 větší šťastné vejce

  • špetka soli

  • 1 vanilkový lusk

    Koupit
  • 1 lžička růžové silice

Embosované velikonoční sušenky

Postup

1.

Ve střední míse smíchám všechny ingredience a vypracuji hladké těsto, které pěkně drží a nesype se. Pokud je směs příliš suchá, přidejte lžičku vody a jistě se Vám bude dařit vše spojit dohromady. Vše závisí na velikosti vejce a savosti mouky, tak pokud použijete větší vajíčko, bude pojivost pravděpodobně úplně ideální.

2.

Rozdělte těsto na tři díly. Každý díl rozválejte na plátu pečícího papíru na sílu přibližně 5 mm. Poslední převálení bude už embosovaným válečkem nebo například můžete použít jiný strukturovaný povrch jako tapetu, krajkový ubrousek, strukturovanou sklenici a ještě naposledy vyválet obyčejným válečkem. Embosovaný váleček doslova popudruji moukou, abych předešla přilepení se. Mouky stačí jen malinko v tenké vrstvě. Finálně by těsto mělo být tenké kolem 3 mm.

3.

Tyto tři pláty dejte na 20 minut do mrazáku nebo na několik hodin do ledničky. Po vychlazení vykrájejte požadované tvary, které opět odložte do mrazáku na dalších 15 minut a podle Vašich možností již přímo na plechu nebo na podložce. 

4.

Předehřejte si troubu na 175 °C a pečte sušenky 10 minut, dokud nebudou jejich kraje pěkně růžové až lehce zlaté. Po upečení je nechte vychladnout na roštu a pak skladujte v suché a vzduchotěsné nádobě.

Embosované velikonoční sušenky
Embosované velikonoční sušenky
Embosované velikonoční sušenky
Embosované velikonoční sušenky
Embosované velikonoční sušenky
Embosované velikonoční sušenky
Embosované velikonoční sušenky
Embosované velikonoční sušenky
Embosované velikonoční sušenky
Embosované velikonoční sušenky
Embosované velikonoční sušenky
Embosované velikonoční sušenky
Embosované velikonoční sušenky
Embosované velikonoční sušenky
Embosované velikonoční sušenky
Newsletter