instagram @kitchenettehome

Mandlové máslo

Mandlové máslo

Rychlý návod na přípravu mandlového másla vám sem dávám jen proto, že by se vám mohl hodit k receptu na Košíčky plněné krémem z datlí a mandlového másla. Je to recept, který se mi nikdy nepodařilo dokončit. Pár jich takových tu v šuplíku mám. :-)
 

Mandlové máslo je možné připravovat z loupaných mandlí či neloupaných. Pak bude tedy barva másla mít odlišnou barvu. Je možné připravit máslo úplně čisté, tedy použít pouze mandle a slunečnicový olej na doředění, aby si s hmotou Váš robot poradil a dosáhli jste požadované jemnosti.Každý robot má jiný výkon, jinak dlouhé nože, atd... Doporučuji Vitamix, Blendtec a nebo popřípadě food processor Kitchen aid. Tyto mám osobně vyzkoušené, ale samozřejmě práci zvládnou i jiné kvalitní přístroje. Zpět k receptu.. Tedy záměrně neuvádím množství oleje v poměru k mandlím.
Pak můžete připravit také máslo již lehce ochucené. Pak bych vám doporučila vanilku a třeba i trochu javorového sirupu.
Nechte rozehřát troubu na 180 °C. Ořechy rozprostřete na plech a 8 - 10 minut je pečte v troubě, získají tak plnější oříškovou chuť. Po vychladnutí je přesypejte do mixéru (typu blender, vitamix nebo food processor), přidejte zbývající ingredience a začněte mixovat. Po chvíli mixér vypněte, pomocí stěrky seškrábněte krém ze stěn a opět zapněte. Záleží na výkonu spotřebiče. S těmi výkonnými budete mít velmi hladké ořechové máslo během 5ti minut. Když necháte hotové mandlové máslo stát, během pár dní klesne mandlová složka a naopak na vrchu zůstane pouze olej. Pokud chcete hustější máslo, klidně olej lehce ulejte. ( Přesně toto se děje i s tahini, tedy sezamovou pastou, což je v podstatě totéž, pouze vyrobené ze sezamových semínek. Tahini znáte z receptů na hummus, baba ghanoush, tahini dresink na salát, ...)

Mandlové máslo Mandlové máslo
Mandlové máslo
Newsletter