Mandlové máslo je možné připravovat z loupaných mandlí či neloupaných. Pak bude tedy barva másla mít odlišnou barvu. Je možné připravit máslo úplně čisté, tedy použít pouze mandle a slunečnicový olej na doředění, aby si s hmotou Váš robot poradil a dosáhli jste požadované jemnosti.Každý robot má jiný výkon, jinak dlouhé nože, atd... Doporučuji Vitamix, Blendtec a nebo popřípadě food processor Kitchen aid. Tyto mám osobně vyzkoušené, ale samozřejmě práci zvládnou i jiné kvalitní přístroje. Zpět k receptu.. Tedy záměrně neuvádím množství oleje v poměru k mandlím.
Pak můžete připravit také máslo již lehce ochucené. Pak bych vám doporučila vanilku a třeba i trochu javorového sirupu.
Nechte rozehřát troubu na 180 °C. Ořechy rozprostřete na plech a 8 - 10 minut je pečte v troubě, získají tak plnější oříškovou chuť. Po vychladnutí je přesypejte do mixéru (typu blender, vitamix nebo food processor), přidejte zbývající ingredience a začněte mixovat. Po chvíli mixér vypněte, pomocí stěrky seškrábněte krém ze stěn a opět zapněte. Záleží na výkonu spotřebiče. S těmi výkonnými budete mít velmi hladké ořechové máslo během 5ti minut. Když necháte hotové mandlové máslo stát, během pár dní klesne mandlová složka a naopak na vrchu zůstane pouze olej. Pokud chcete hustější máslo, klidně olej lehce ulejte. ( Přesně toto se děje i s tahini, tedy sezamovou pastou, což je v podstatě totéž, pouze vyrobené ze sezamových semínek. Tahini znáte z receptů na hummus, baba ghanoush, tahini dresink na salát, ...)
Mandlové máslo
5. prosince 2017
Rychlý návod na přípravu mandlového másla vám sem dávám jen proto, že by se vám mohl hodit k receptu na Košíčky plněné krémem z datlí a mandlového másla. Je to recept, který se mi nikdy nepodařilo dokončit. Pár jich takových tu v šuplíku mám. :-)