instagram @kitchenettehome

Košíčky s krémem z mandlového másla a datlí

Košíčky s krémem z mandlového másla a datlí

Strašně jsem se těšila, až vyjde vánoční Gusto a já vám sem budu moci dát tři nové recepty na cukroví, které jsem pro ně letos připravila. Tyto košíčky jsou mými favority, i když ostatní dva recepty jsou taky skvělé a věřím, že si mezi vámi najdou příznivce.

U tohoto receptu jsem se snažila nalézt opravdu lahodné cukroví plněné krémem, ale za použití zdravějších ingrediencí. Košíčky jsou z celozrnné mouky, ale myslím si, že opravdovou výhrou je náplň, která je z mandlového másla a je slazena pouze datlemi. Tedy takové košíčky můžete nabídnout bez výčitek svědomí i dětem a zároveň ostatní ani nezaznamenají, že to není tak úplně "tradiční nezdravé" cukroví.
Recept je na 4 plechy košíčků.

Košíčky s krémem z mandlového másla a datlí

Ingredience

Ingredience na těsto:

Ingredience na náplň:

  • 250 g datlí bez pecek

  • semínka z jednoho vanilkového lusku

  • 2 lžíce rumu nebo koňaku

  • vanilkový puding

  • 250 ml mléka

  • 200 g máslo

Ingredience na polevu:

  • 140 g kvalitní čokolády (tip. čokolády Michel Cluizel jsou doslazované třtinovým cukrem)

    Koupit
  • 100 g másla

Ingredience na zdobení:

  • mandličky plátky

  • kandované ovoce

  • dekorativní posypy, hvězdičky

  • plátky jedlého zlata

  • jedlá perleť

Košíčky s krémem z mandlového másla a datlí

Postup

1.

Máslo utřete spolu se žloutky, cukrem, vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Přidejte mouku, propracujte na kompaktní hladké těsto a zabalené do fólie nechte v lednici uležet do druhého dne.

2.

Předehřejte troubu na 150 °C/horkovzdušná 130 °C. Těsto si nakrájejte na menší kousky v závislosti na velikosti formiček. Prsty těsto vtlačujte do formiček tak, aby měly košíčky tenké stěny. Při pečení těsto nabyde. Pečte mírně, jen lehce do růžova. 

3.

Připravte si náplň. Uvařte vanilkový puding podle návodu, jen vynechte cukr a použijte jen poloviční množství mléka, tedy 250 ml. Puding bude tak velmi hustý. Ještě než úplně vychladne, dejte jej do blenderu spolu s datlemi, změklým máslem, vanilkou, mandlovým máslem a rumem. Rozmixujte vše na hladký krém a nechte vychladnout.

4.

Připravte si polevu. Ve vodní lázni pomalu rozpusťte čokoládu spolu s máslem. Promíchejte, nechte krátce vychladnout téměř až na tělesnou teplotu.

5.

Upečené košíčky naplňte krémem pomocí cukrářského sáčku a namáčejte do čokoládové polevy. Každý košíček můžete ještě podle libosti ozdobit. Pár tipů najdete v kolonce ingredience na ozdobení. Uchovávejte v chladu.

6.

Jak si vyrobit mandlové máslo?
Mám tu jeden recept, který je starší a nikdy jsem ho nedokončila a nezveřejnila, protože jsem asi nebyla ještě úplně spokojená s fotkou atd... Ale teď by se vám mohl hodit, tak přidávám na blog. :-)

Košíčky s krémem z mandlového másla a datlí
Košíčky s krémem z mandlového másla a datlí
Košíčky s krémem z mandlového másla a datlí
Košíčky s krémem z mandlového másla a datlí
Košíčky s krémem z mandlového másla a datlí
Košíčky s krémem z mandlového másla a datlí
Košíčky s krémem z mandlového másla a datlí
Košíčky s krémem z mandlového másla a datlí
Košíčky s krémem z mandlového másla a datlí
Košíčky s krémem z mandlového másla a datlí
Košíčky s krémem z mandlového másla a datlí