instagram @kitchenettehome

Jak na zdobení perníků

Jak na zdobení perníků

Každý rok obdržím četné dotazy na téma medové perníčky.  Týkají se samozřejmě receptu na těsto, kterému se věnuje tento článek a za roky existence jsem jej doplnila o různé rady, tipy, zkušenosti a vychytávky. Krom toho také vaše komentáře dokáží být opravdu nápomocné a zodpovědět mnoho otázek. Ale tento rok se namnožily dotazy na téma poleva a vůbec zdobení. Také prosby o co nejvíce fotek perníčků, aby vám posloužily jako inspirace, až budete zdobit. Samozřejmě, snažím se všem odpovědět, ale je také možné, že leccos přehlédnu a tak se nabízí vám sem připsat nový mini článek plný mých zkušeností a co možná nejvíce vám přiblížit, jak dosáhnout dokonalé polevy, ať máte vše na jednom místě!

V krocích receptu najdete veškeré rady a jak mě ještě něco dodatečně napadne nebo vyplyne na základě dotazů na všech komunikačních kanálech, které Kitchenette má, doplním!

05.12.2017 Nastudovala jsem a vyzkoušela, že se doporučuje přidat 2 lžičky škrobu na směs z jednoho bílku. Tak vyzkoušejte. Přidávám do ingrediencí.
3.12.2020 Přidávám video z receptu na perníčky, kde můžete také vidět jak pracovat s polevou a zdobícím sáčkem, tak třeba bude platné i tu. :-)
7.12.2020 Přidávám nové fotky s novými motivy.

Jak na zdobení perníků

Ingredience

  • 1 šťastný vaječný bílek ( proceděný přes husté síto, třeba i silonovou punčochu ) 

  • 130 -160 g moučkového cukru ( klidně i třtinový, ale prosátý! )

  • 2 lžičky škrobu

  • cca 1 lžičku citrónové šťávy

  • přírodní barviva : https://www.kitchenetteshop.cz/s/fulltext?q=př%C3%ADrodn%C3%AD+barvivo

Jak na zdobení perníků

Postup

1.

Smíchejte všechny ingredience. Přesně na gramy takto malé množství doma téměř nikdo neodváží, ani já, tedy je třeba směs pěkně ladit podle citu. Poleva musí být hladká, aby neucpávala zdobící špičku, což nám zajistí prosátí, procedění, ale také dokonalé míchání, aby se krystalky cukru rozpustily. 

2.

Poleva musí být hustá tak, aby čárka, kterou utvoříte stékáním ze lžičky, držela trochu tvar a hned se nevpíjela do zbytku hmoty, ale zase ne hustá tak moc, aby se příliš osamostatňovala, protože pak by málo přilnula k perníčku a později by se drolila. Tak míchejte a zkoušejte spouštět provázky polevy zpět do polevy, dokud vám nebude připadat "tak akorát". Vždy může posloužit pár kapek citrónu na doředění nebo trošku cukru z jemné cukřenky na zahuštění. Pokud přidáte nějaké z přírodních barviv, bude pravděpodobně třeba polevu naředit. Barviva jsou to spíš obrazně, protože se jedná o na pudr namleté ovoce, zeleninu nebo řasu a tato složka samozřejmě polevu také trochu zahustí.

3.

A jak zdobit? Základ je kvalitní zdobící sáček. Nějaké můžete najít u mě v obchodě. Tedy takové, kde si ustřihnete otvor dle potřeby. Na zdobení perníčků co možná nejmenší. Můžete použít také kovovou špičku s co nejmenším otvorem. (Cca 2 mm.)
Polevu je třeba pokládat jako provázek, ne kreslit přímo na perník, když chcete udělat rovnou čáru. Pak vám půjde udělat krásný, pravidelně pruhovaný perníček. Skvělé a efektivní jsou kapičky. Tvoříte tečku, kterou pomalu protáhnete. Pomocí kapiček můžete krásně dekorovat vločky, tvořit květy, srdíčka nebo hvězdy.
Moji milí, přeji vám hodně úspěchu!

Jak na zdobení perníků
Jak na zdobení perníků
Jak na zdobení perníků
Jak na zdobení perníků
Jak na zdobení perníků
Jak na zdobení perníků
Newsletter