instagram @kitchenettehome

Bramborový chléb

Bramborový chléb

Velmi dobrý a funkční recept na perfektní chléb. Tak pokud vás už omrzelo nakupování všelijak urychlených, barvených a konzervovaných pečiv, není nic snazšího, než si upéct chléb domácí, třeba i z bio mouky a domácího žitného kvásku. Recept na Bramborový kváskový chléb s vlašskými ořechy najdete zde. Detailní popis, jak si kvásek vyrobit a pěstovat najdete na kváskový chléb , nebo si už hotový můžete koupit v některých pekárnách, které ještě používají staré dobré techniky… Ale věřte mi, že není nic snazšího, než smíchat žitnou mouku s vodou a podle návodu na výše uvedených stránkách postupovat…
Pro nezasvěcené, žitná mouka obsahuje jen velmi málo lepku, hůře kyne a je těžko stravitelná, proto je dobré použít žitný kvásek, který, velmi zjednodušeně, vše usnadní… Oxid uhličitý, který kvasinky v kvásku vyprodukují, udělá chléb více nadýchaný a rychleji se propeče. Kvásek také zajistí větší trvanlivost, vláčnost a odolnost vůči plísním. Tělo si vezme více živin, a tak dále …
Aby těsto dobře kynulo, je třeba použít alespoň jeden z pěti dílu pšeničnou mouku (např. typu 550 pšeničná polohrubá světlá), ale to už je obecné, tím se v případě tohoto receptu nemusíte zabývat.

.
25 minut - 0 porce
Bramborový chléb

Ingredience

  • 200 g pečených brambor ( pečte ve slupce na 200°C do měkka, oloupejte)
  • 7 g sušeného nebo 1/2 balení čerstvého droždí
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 200 g pšeničné chlebové mouky
  • plus mouky na posypání
  • lžička soli
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • (přidávám variabilně drcená lněná semínka, slunečnicová, dýňová, chia, …)
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíce medu
Bramborový chléb

Postup

Smíchejte propasírované nebo nastrouhané brambory s moukou, solí, koriandrem a kmínem. Droždí nasypte nebo čerstvé rozdrobte do 200 ml vody, rozpusťte a přidejte med, vše nalijte k mouce a vypracujte hladké těsto. Vody může být až 400 ml, podle savosti mouky. Já používám chlebovou mouku od bioharmonie a 200 ml bohatě stačilo.
Když je těsto hladké a dobře prohnětené, přikryjte ho utěrkou a nechte vykynout přibližně 2 hodiny. Druhá varianta je, pokud připravujete těsto večer a chcete ho péct až ráno, zakrýt potravinářskou fólií a nechat vykynout v lednici přes noc.
Vykynuté těsto vyklopte na vál, zapracujte ořechy a jiná semínka, vytvarujte hladký bochník, který posypte moukou, udělejte pár příčných řezů ostrým nožem a nechte znovu vykynout na teplém místě pod čistou utěrkou.
Přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pokud se snažím proces urychlit, zahřeji troubu na 50°C než vpracuji do těsta ořechy, troubu vypnu a vložím těsto přikryté utěrkou.
Troubu předehřejte na 220°C, na dno umístěte mělký pekáč, který bude sloužit jako zvlhčovač vzduchu, aby zamezil rychlému ztvrdnutí kůrky a nedostatečnému vykynutí. To znamená, že v momentě, kdy vložíte chlebové těsto do trouby, vlijte do pekáče na dně trouby cca 0,5 l studené vody.
Pečte 30-40 minut. Pokud zaklepete na kůrku, měl by být slyšet dutý zvuk.
Upečený chléb nechte vychladnout na mřížce.

Bramborový chléb
Newsletter