instagram @kitchenettehome

Boršč

Boršč

U nás doma ho všichni milujeme. Uvařím vždycky plný, ten největší hrnec, který vlastním, a jíme ho s velkou chutí tři dny, jen většinou z ingrediencí vynechávám vepřové maso. V pár receptech jsem zahlédla i uzené, ale není to úplně běžné, a hlavně je zbytečné, protože boršč je prostě chuťově plný a perfektní tak, jak je.

.
45 minut - 0 porce
Boršč

Ingredience

  • 300 g hovězího masa (např. kližka)
  • 200 g jehněčího masa
  • 200 g vepřového masa
  • trochu másla nebo olivového oleje pod maso
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celerové bulvy
  • 1 velká červená řepa
  • 1 větší cibule
  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 4 rajčata (nebo protlak)
  • sůl
  • pepř
  • 2 bobkové listy
  • 6-10 kuliček nového koření
  • 1 citrón nebo vinný ocet na dochucení
  • cukr
  • zakysaná smetana na servírování

Postup

Maso osolte, opepřete a zprudka osmažte ze všech stran, zalijte vodou a pomalu vařte do měkka. Pravděpodobně jehněčí a vepřové bude měkčí dříve, než hovězí, tak je třeba občas zkontrolovat hrnec a vyjmout hotové kusy.. (záleží z jakých kousků masa boršč vaříte)
Po uvaření sceďte vývar (ideálně přes namočené pláténko, ale není nutné), maso pokrájejte na 1,5-2 cm kusy.
V hrnci orestujte cibulku krájenou najemno, přidejte mrkev, petržel, celer , vše nakrájené jako do polévky, ještě chvíli restujte a zalijte vývarem z masa, přidejte na nudličky zelí, řepu a rajčata na kostičky, koření (můžete si udělat na bobkový list a nové koření gázový pytlíček, usnadní vám to servírování bez kuliček a lístečků).
Takto jemně vařte cca 10 minut (dokud není zelenina měkká), přidejte maso, dochuťte vinným octem nebo citrónem, doslaďte, dosolte, …
Někdo boršč lehce dohušťuje jíškou, nebo přidá do základu 2-3 brambory, které se rozvaří a také lehce zahustí.
Servírujte se lžící kyselé smetany.

Newsletter