Boršč
4. března 2012
U nás doma ho všichni milujeme. Uvařím vždycky plný, ten největší hrnec, který vlastním, a jíme ho s velkou chutí tři dny, jen většinou z ingrediencí vynechávám vepřové maso. V pár receptech jsem zahlédla i uzené, ale není to úplně běžné, a hlavně je zbytečné, protože boršč je prostě chuťově plný a perfektní tak, jak je.
Ingredience
-
300 g hovězího masa (např. kližka)
-
200 g jehněčího masa
-
200 g vepřového masa
-
trochu másla nebo olivového oleje pod maso
-
1 větší mrkev
-
1 petržel
-
1/4 celerové bulvy
-
1 velká červená řepa
-
1 větší cibule
-
1/2 hlávky bílého zelí
-
4 rajčata (nebo protlak)
-
sůl
-
pepř
-
2 bobkové listy
-
6-10 kuliček nového koření
-
1 citrón nebo vinný ocet na dochucení
-
cukr
-
zakysaná smetana na servírování
Postup
Maso osolte, opepřete a zprudka osmažte ze všech stran, zalijte vodou a pomalu vařte do měkka. Pravděpodobně jehněčí a vepřové bude měkčí dříve, než hovězí, tak je třeba občas zkontrolovat hrnec a vyjmout hotové kusy.. (záleží z jakých kousků masa boršč vaříte)
Po uvaření sceďte vývar (ideálně přes namočené pláténko, ale není nutné), maso pokrájejte na 1,5-2 cm kusy.
V hrnci orestujte cibulku krájenou najemno, přidejte mrkev, petržel, celer , vše nakrájené jako do polévky, ještě chvíli restujte a zalijte vývarem z masa, přidejte na nudličky zelí, řepu a rajčata na kostičky, koření (můžete si udělat na bobkový list a nové koření gázový pytlíček, usnadní vám to servírování bez kuliček a lístečků).
Takto jemně vařte cca 10 minut (dokud není zelenina měkká), přidejte maso, dochuťte vinným octem nebo citrónem, doslaďte, dosolte, …
Někdo boršč lehce dohušťuje jíškou, nebo přidá do základu 2-3 brambory, které se rozvaří a také lehce zahustí.
Servírujte se lžící kyselé smetany.