instagram @kitchenettehome

Dresink z misa a tahini

Dresink z misa a tahini

Dobrý dresink je základ každé kuchyně. Myslím si, že to je i cesta, jak konzumovat velké množství čerstvé zeleniny, která díky dresinku může zachutnat každému. Tento dresink je lehce exotický, ale opravdu lahodný a může posloužit jako dip, podobně jako hummus. Jako klasický dresink na salát, kdy bych ale doporučila pevnější druhy zeleniny, jako je kadeřavá kapusta, zelí, zkrátka něco, co pod tíhou hutnějšího dresinku hned nezvadne. Pak se skvěle hodí na dochucování všech možných, dnes tak populárních misek, jako jsou Buddha bowl nebo i její nevegetariánské obdoby.

Když se přečtete seznam ingrediencí na dresink, uvidíte, že se skládá ze samých zdravých složek. Ráda bych se zastavila u miso pasty, kterou u nás ještě nenajdete v každé domácnosti, ale stojí určitě za to. Dokonce na trhu můžete už najít i miso pastu v Česku vyrobenou. Tyto pasty se vyrábějí fermentací směsi uvařené sóji, případně jiných luštěnin, soli, fermentačního činidla ( houby - Aspergillus Oryzae) a případně dalších obilovin. Je jich mnoho druhů, barev a také je fermentují od několika dní až po několik let, což samozřejmě zásadně ovlivňuje výslednou chuť. Prý její účinky stojí za pověstnou dlouhověkostí Japonců. A teď konečně, obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, enzymů a dalších tělu prospěšných látek. Pomáhá při vysokém cholesterolu a kardiovaskulárních chorobách, protože obsahuje kyselinu linolovou a lecitin, podporuje metabolické procesy v těle, pomáhá při trávení, obsahuje mnoho železa, vyživuje pokožku a krev protože pomáhá při tvorbě buněk, pohlcuje těžké kovy a detoxikuje. Také napomáhá při špatném prokrvování končetin lidem s nízkým tlakem. A v neposlední řadě dokáže pomoci i s kožními problémy (plísně, ekzémy, nehojící se pokožka, ..) přímým nanášením na kůži.
Zkrátka miso je malý zázrak a tak jej zařadit do své kuchyně není vůbec špatný nápad.

10 minut - 4 porce
Dresink z misa a tahini

Ingredience

  • 80 g tahini (sezamová pasta)

  • 1 lžíce zázvoru, nastrouhaného

  • 2 stroužky česneku, propasírované

  • 40 g miso pasty

  • 50 g javorového sirupu nebo medu

  • 1 lžička oleje z restovaného sezamu

  • 3 lžíce rýžového octa

  • 1 lžíce kokosové aminos a nebo Tamari

Dresink z misa a tahini

Postup

1.

Všechny ingredience smíchejte v menší misce nebo rozmixujte pomocí blenderu nebo tyčového mixéru. Pak vzniklou směs nařeďte vodou do požadované konzistence.

2.

Servírujte s čerstvou pevnější zeleninou jako dresink, jako dip a nebo na dochucení různých misek. Hotový dresink vydrží až 5 dní v uzavřené nádobě v lednici, pokud ho nespotřebujete hned první den.

Newsletter