instagram @kitchenettehome

Datlový karamelový dezert

Datlový karamelový dezert

Myslím, že kdo tento dezert vyzkouší, zamiluje si ho na vždy. Základní těsto je velmi vláčné, a protože je z celozrnné mouky a slazené převážně z datlí, jakožto těch zdravějších cukrů a plodů plných vlákniny, dalo by se říci, že patří k těm zdravým receptům. 

Těsto můžete použít jen tak samotné na přípravu různých muffinů nebo "buchty na plech".) Pak se můžete rozhodnout, zda doplníte ještě recept o karamelovou omáčku, která se skvěle hodí a dodá dezertu vlhkost a další skvělou chuť. Budete ale muset trochu přimhouřit očko, protože ta už tak moc pozitivních nutričních bodů nemá. Pokud peču například jen pro nás, tím myslím hlavně pro děti, tak peču bez polevy. Ale když jde o slavnostnější příležitost, doplním dezert i o polevu.) Ostatně jakýkoli běžný dort či zákusek má, co se týče nutričních hodnot, mnohem hříšnější složení, takže žádný strach. Jen se snažím dobře vystihnout pozitiva receptury a drobná negativa polevy.)

Datlový karamelový dezert

Ingredience

Ingredience na těsto

  • 500 g datlí

  • 2 lžičky sody na pečení

  • 225 g změklého másla

  • 60 g třtinového cukru

  • 4 vejce (ideálně pokojové teploty)

  • 1 lžíce vanilkového extraktu

  • 1 lžička mořské soli

  • 312 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky

  • 3 a 1/4 lžíce prášku do pečiva

Ingredience na polevu

  • 175 g másla

  • 150 g cukru

  • 115 ml smetany

  • špetka mořské soli

  • vanilka

Datlový karamelový dezert

Postup

1.

Vypeckované datle dejte do menšího hrnce spolu s půl litrem vody. Přiveďte k varu a pomocí vařečky je lehce pomačkejte, aby se rozpadly na menší kousky. Nechte jemně táhnout pár minut a pak odstavte. Do hrnce přidejte sodu na pečení a zamíchejte. Směs začne bouřlivě bublat.)

2.

Předehřejte troubu na 170 °C / horkovzdušnou na 155 °C. Připravte si formu na pečení. Vymažte máslem a vysypejte moukou nebo vyložte pečícím papírem. Popřípadě si připravte muffinové košíčky.

 

3.

Až datlová směs trochu vystydne, začněte mixovat máslo spolu s cukrem do jemného, světlého a nadýchaného krému. Pomalu a postupně přidávejte vejce. Až se vejce dobře spojí s máslovým základem, přidejte extrakt a prosátou mouku. Nyní vmíchejte datle, směs bude relativně řídká. Na závěr přidejte prášek do pečiva, nyní bude i toto těsto bublat. Můžete těsto hned přemístit do formy či forem a dát do trouby. V dortové formě pečte podle zvolené velikosti. Muffiny přibližně 15 - 20 minut, pokud pečete ve velké nízké formě jako perník, pečte přibližně 30 minut. Moučník v dortové formě jsem pekla 40 minut.

4.

Mezitím si připravte karamelovou omáčku. Dejte cukr do hrnce a začněte zahřívat. Cukr se rozpustí a jakmile začne pěnit, máte hotovo. Opatrně přidejte zbylé ingredience a ještě krátce nechte probublávat, dokud se karamel nerozpustí a všechny ingredience se nepropojí.

5.

Upečený, ještě teplý datlový základ lehce propíchejte vidličkou a potřete polovinou omáčky. Zbylou omáčku nalijte na dezert, až když trochu vystydne, vytvoří tak dekorativní polevu. Servírovat můžete navíc ještě se šlehačkou.

Komentář k receptu

Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.
Datle pocházejí z Asie, ale dobře se jim daří i v Africe. Obsahují velké množství přírodních cukrů (až 70 %), takže se dají výborně používat místo cukru do sladkých dezertů.  Jsou výborné pro psychickou a fyzickou kondici, někdy se jim říká ovoce studentů, protože pomáhají k lepší koncentraci. Jsou bohaté na draslík, měď, železo, vitamíny B, jsou ideálním zdrojem energie i při fyzické aktivitě. Protože obsahují tryptofan lze je použít i jako přírodní prostředek k lepšímu spánku. V Turecku se dokonce z datlí vyrábí nápoj, který pomáhá při zažívacích obtížích.

Datlový karamelový dezert
Datlový karamelový dezert
Datlový karamelový dezert
Datlový karamelový dezert
Newsletter