Také, když jsme se pustili do točení videí, měla jsem pocit, že by bylo dobré natočit postup na nějaké neotřelé recepty, které budou inspirovat a ne jen otloukat stále dokola to, co už jste všichni viděli. Profesionálové prominou, protože ty asi jen tak něčím překvapit nelze, ale jistě mi dají za pravdu, že se v tomto světě meze nekladou a nápaditost a kreativita vaření s šlehačkovými láhvemi nemají konce.
Protože mám doma sous vide lázeň, tak jsem ji využila na snadnou přípravu husích jater, ale postup je psaný vždy i pro tradiční postup bez lázně, a to ve variantě B.
Pokud budete chtít podpořit video kanál Kitchenette, budu moc ráda za každý subscribe tu na you tube.
Foie gras mousse
2. února 2015
Recept pro hravé kuchaře. Myslím, že asi tak by se dal nazvat tento, historicky druhý video recept Kitchenette tv.) Já sama si často v kuchyni připadám jak malé dítě v zemi divů. Čím více mám různých hraček, tím mi tento svět připadá neomezený, nabízí více možností ke kreativitě a nadšení. Tak jsem chtěla připravit po vaflích z espumy ještě nějakou slanou lahůdku.
Ingredience
Postup
Nechte si předehřát vodní lázeň na 54 °C. Kachní játra nakrájejte na 1, 5 cm silné plátky, dejte do sáčků určených na sous vide úpravu potravin a zavakuujte. Játra ponořte do vyhřáté lázně na 30 minut.
Smetanu spolu s cukrem a solí si dejte do menšího hrnce a přiveďte k varu. Přidejte játra pokrájená na menší kousky, stáhněte na minimum a nechte takto jemně táhnout dvě minuty. Odstavte a nechte krátce vychladnout.
Celý obsah sáčku s husími játry přelijte do blenderu nebo pomocí jiného výkonného mixéru rozmixujte spolu se všemi ostatními ingrediencemi.
Obsah hrnce a všechny ostatní ingredience přelijte do blenderu nebo pomocí jiného výkonného mixéru rozmixujte.
Tuto směs propasírujte přes jemné sítko přímo do espumy. Odložte do lednice a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nyní můžete našroubovat bombičku. Pokud používáte láhev 0, 5 l, bude stačit jedna, po našroubování silně protřepejte. Pokud máte láhev 1 l, našroubujte bombičku první, silně zatřepejte, pak druhou a opět silně protřepejte. Vychlaďte 2 - 3 hodiny před servírováním. A to už nechám na Vaší fantazii.
Pěna je skvělá s kouskem toustované či čerstvé bagety a například cibulovou marmeládou. Můžete jí plnit košíčky z listového těsta. Skvěle se také hodí ovocná mustarda. Mě se líbí servírování a lá creme brulee, jak jste už viděli v receptu na Foie gras ganache a lá creme brulee. Pokud chcete také vytvořit karamelovou krustičku, rozpusťte pomalu 4 lžíce cukru v malém hrnečku na světlý karamel, který velmi rychle vylijte na pečící papír. Po krátkém vychladnutí ztuhne a to je ten čas, kdy ho přendáte do blenderu nebo jiného nožového robotu a pomocí pár pulzů proměníte na prášek. Pak už stačí jen tento prášek rovnoměrně nasypat na povrch vychlazeného foie gras a pomocí flambovací pistole krátce roztavit opět na karamel, který vytvoří jednolitou vrstvu.