instagram @kitchenettehome

Mango s kokosovou lepivou rýží

Mango s kokosovou lepivou rýží

Dokud jsem ještě plná dojmů, vůní a všech chutí, musela jsem pro Vás honem rychle připravit recept na oblíbený thajský dezert - mango s lepivou kokosovou rýží. Když ho jednou ochutnáte, získáte okamžitou závislost, tedy alespoň já to tak s tímto dezertem mám. Někdy jsem si jej dávala i dvakrát denně, a proto myslím, že tento recept dlužím těm, co sledují můj instagram @kitchenettehome, protože jsem o něm v průběhu cest také básnila.) Přikládám také pár fotek jedné vyhlášené thajské babičky, která dělá široko daleko nejlepší mango sticky rice, alespoň ve městě Hua Hin. Já jsem v Thajsku lepší neměla!)

Jak chutná mango asi většina z Vás ví, ale je až neuvěřitelné, jak skvěle se hodí k lepivé rýži nasáklé sladkým kokosovým mlékem! Na tento recept kromě dobře uzrálého manga budete potřebovat lepivou nebo také tzv. sladkou rýži, která se u nás už docela bez problémů dá sehnat v asijských specialitách a jistě například v pražské Sapě. Prodává se pod názvem lepivá rýže, lepkavá rýže nebo také glutinous rice. Kokosové mléko koupíte snad kdekoli nebo si jej můžete vyrobit také domácí. A třešničkou na dortu jsou v tomto případě křupavá a křehoučká semínka, která nejsou ve skutečnosti semínky, ale fazolkami. Ptala jsem se mnoha Thajců, co to vlastně je, ale odpovědi se mi dostalo pokaždé úplně jiné (arašídy, piniové oříšky, golden beans, yellow beans…), až po konzultaci s insta přáteli a kolegy jsme se dobrali k tomu, že jde o žluté mungo fazolky, které jsou loupané a smažené. V Asii je jedí namísto smažených bramborových lupínků, ale také je přidávají do různých jídel na posypání. Dají se i u nás sehnat stejně tak jako rýže v asijských specialitách. Mně se líbí pojmenování zlaté fazolky, tak je tak budu nazývat i v receptu. Pokud je neseženete, nelamte si hlavu, často se tento recept sype také bílým či černým sezamem, tedy ten pravděpodobně máte doma nebo ho hravě koupíte. Pokud ovšem narazíte na zlaté mungo fazolky, určitě neváhejte, jsou opravdu moc dobré.)

35 minut - 4 porce

Ingredience

  • 250 g lepivé rýže (nevařené!)

  • 250 ml kokosového mléka (recept na domácí kokosové mléko)[http://kitchenette.cz/clanek/kokosove-mleko]

  • kokosová smetana posbíraná z vrchní části konzervy mléka

  • 1/2 - 1 lžička mořské soli

  • 3 - 5 lžic cukru

  • 1 - 2 lžíce žlutého munga nebo sezamu (černého i bílého)

Mango s kokosovou lepivou rýží

Postup

1.

Dejte rýži do hrnce, zalijte ji studenou vodou a nechte nasáknout minimálně tři hodiny, ale ideálně i přes noc.
Až se tak stane, rýži přeceďte a propláchněte studenou čistou vodou. 
Jak na parník?
Teď si sestavte jakýsi parník vystlaný mušelínem nebo plátýnkem na sýr. Pokud máte doma rice cooker, stačí do spodní části nádoby dát vodu, umístit sítko, které je součástí každého rýžovaru a toto sítko vystlat mušelínem. (na obrázku) Pak také můžete použít klasický asijský bambusový parník, opět vystlaný plátýnkem a umístěný do hrnce s vodou. Třetí varianta je, že si poradíte a pomocí doma dostupného vybavení si sestavíte parník alternativní, například cedník (sítko) umístěné v hrnci nad horkou vodou a doléhající poklicí. Co myslíte? Něco se vždycky najde.)
Připravenou rýži si nasypte do sítka vystlaného mušelínem, nechte ji načechranou a "pařte" ji 25 - 30 minut. V rýžovaru prostě jen zapněte funkci "vařit rýži" a ujistěte se, že je ve spodní nádobě dost vody, aby se předčasně neodpařila a nechte přístroj pracovat. Hotová rýže je lepivá, průzračná, pevná, ale nemá tvrdé jádro, je dokonale uvařená.

2.

Mezitím si připravte sladké kokosové mléko. Otevřete konzervu a odeberte smetanu, která je na vrchu, tím myslím takovou tu hustější, nadýchanější a bělejší část. Pokud si vyrobíte domácí kokosové mléko, tak se po chvilce stání na povrchu také vytvoří tato smetana. Tedy tuto smetanu dejte stranou, lehce ji nařeďte mlékem tak, aby měla sirupovitou konzistenci, přibližně 50 ml a zbytek mléka dejte do hrnce spolu s cukrem a solí. Pokud máte k dispozici dokonale zralá asijská manga, která jsou extrémně sladká, budou Vám stačit 3 lžíce cukru, pokud připravujete dezert s mangem v Čechách běžně dostupným, tak do mléka přidejte i 5 - 6 lžic cukru. Směs zahřejte a míchejte, dokud se vše dobře nerozpustí, ale pozor, mléko nevařte, mohlo by se posrážet. Do připraveného horkého mléka můžete nyní přidat hotovou a horkou rýži, lehce vše promíchejte a přiklopte dobře těsnící poklicí nebo přikryjte fólií. Nechte odpočinout 5 - 10 minut, rýže do sebe ještě nasákne i toto mléko.

3.

Pokud máte rýži hotovou, máte vyhráno a můžete začít servírovat! Na talířek dejte 1/4 rýže (může být vlažná nebo i pokojové teploty), lehce ji polijte kokosovou smetanou, posypejte orestovanými zlatými fazolkami nebo sezamem a přidejte mango, které jste oloupali, zbavili pecky a nakrájeli na plátky nebo třeba kostičky.

Mango s kokosovou lepivou rýží
Mango s kokosovou lepivou rýží
Mango s kokosovou lepivou rýží
Mango s kokosovou lepivou rýží
Mango s kokosovou lepivou rýží
Mango s kokosovou lepivou rýží
Mango s kokosovou lepivou rýží
Mango s kokosovou lepivou rýží
Mango s kokosovou lepivou rýží
Mango s kokosovou lepivou rýží
Mango s kokosovou lepivou rýží
Mango s kokosovou lepivou rýží
Mango s kokosovou lepivou rýží
Mango s kokosovou lepivou rýží
Newsletter