Tyto kotlety jsou skvělé a patří přesně do této skupiny. Vařím je opravdu ráda z mnoha důvodů. Je to jedno z rychlých jídel, která jsou přesto gurmánská, neurazí žádnou návštěvu a chutná i dětem. Původní recept je z Provensálské kuchařky, o které jsem tu už hodně krát pěla a která mě naučila mnoho. V tomto receptu například používat portské víno do omáček k steakům.
Doufám, že tyto kotletky někdy brzy vyzkoušíte a recept Vám poslouží tak jako mě. Jako přílohu můžete zvolit celkem velkou škálu možností. K těmto kotletkám se hodí téměř vše. Někdy připravím bramborovou kaší, jindy brambory, velmi často quinou, protože ta je u nás a hlavně u dětí moc oblíbená. Tentokrát jsem připravila v troubě pečené brambory.
Telecí kotleta s piniovými oříšky
19. září 2016
Za tu dobu, co blog Kitchenette žije, jsem sem postupně dala velké množství receptů, které se u nás doma vaří opravdu často a je pár takových, které na svůj moment čekaly velmi dlouho. Jsou to hlavně ta jídla, která vařím nejvíce k večeři, kdy není čas na nějaké focení. Navíc vůbec nemám ráda servírovat trochu vystydlá jídla nebo taková, která zkrátka už přesáhly ten svůj pomyslný vrchol a jejich kvality jsou na ústupu. A takových mám pro Vás ještě celkem dost.
Ingredience
-
2 velké telecí kotlety
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 lžíce másla
-
100 g malých žampiónů
-
50 ml portského vína Porto Ruby
-
50 ml vody
-
30 g piniových oříšků
-
50 ml smetany
-
hladkolistá petržel
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
Postup
Nakrájejte si žampióny na tenké plátky. Maso opepřete a osolte. Rozehřejte pánev a na střední výkon na másle a olivovém oleji osmažte kotlety z každé strany do zlata. Pokud jsou bez kosti, měly by stačit 4 minuty z každé strany. Pokud jsou vyšší s kostí, tak přibližně 6 minut.
Pokud je třeba, maso na moment vyjměte, pánev očistěte, aby se Vám v ní dále nepřepaloval přípek. Maso vraťte zpět na pánev, pokračujte na středě silném ohni, podlijte portským vínem a jakmile začne bublat, přidejte vodu. Zesilte ještě výkon a jakmile bude omáčka opět bublat, přidejte všechny žampióny, piniové oříšky a smetanu.
Nyní zmírněte oheň a povařte za občasného míchání ještě krátce do zhoustnutí omáčky. Na závěr ještě pánev částečně přiklopte poklicí a posledních 10 minut nechte dusit. Pokud je potřeba ještě lehce dosolet či dopepřete a můžete servírovat například jako Gui Gedda ozdobené listy čerstvé petržele.