V prvním bodě postupu máte všechny varianty, jak řepu připravit, aby si zachovala maximum vitamínů a chuti. Tedy i pokud nemáte parní troubu, budete vědět jak na to.) Pokud byste se chtěli na výše zmiňovanou kuchařku podívat, najdete ji na pečeme v páře.) Krásný podzim všem!!!
Polévka z červené řepy servírovaná s uzeným pstruhem, smetanou a koprem
6. října 2016
Před několika měsíci, ještě před porodem našeho nejmladšího, jsem fotila novou kuchařku pro parní trouby electrolux a kromě toho, že jsem fotila a dekorovala jídla, jsem také přispěla dvěma recepty. Bylo by mi hodně líto, kdybych právě tento recept nemohla dát sem na blog i pro Vás, protože stojí rozhodně za vyzkoušení! Krémová polévka z řepy je celkem běžná. Nemusí možná chutnat každému, ale když ji založíte na silném hovězím vývaru a ještě ozvláštníte hřebíčkem, mohla by potěšit i náročného strávníka. Já ji dělala během deseti dnů hned dvakrát. Tato polévka je servírovaná s uzeným pstruhem, zakysanou smetanou a koprem, což pro mě je moc zajímavá a příjemná symfonie chutí, která chutná i našim dětem. Navíc patří do kategorie zábavného jídla, o tom, že řepa je zdravá asi není třeba ani mluvit. A proč zábavná? Naše děti si užívají její sitou červenou barvu, Ruben má veselo z krvavých rtů i brady a myslím, že by jim snad i jen kvůli tomu chutnala!
Ingredience
-
800 g menší nebo střední červené řepy
-
2-3 šalotky
-
4 větvičky čerstvého tymiánu
-
2 bobkové listy
-
2 hřebíčky
-
450 ml zeleninového vývaru
-
200 ml sladké smetany
-
150 ml zakysaná smetana
-
200 g filetu z uzeného pstruha
-
malý svazek čerstvého kopru
-
mořská sůl
Postup
Omyjte řepu a dejte ji do trouby na perforovaný plech. Vaříme v režimu Vaření v páře 99°C cca 60 minut v závislosti na velikosti řepy. Pokud nemáte parní troubu můžete řepu zabalit do alobalu (celou, neoškrábanou) a péct na 200°C do měkka, což podle velikosti řepy může trvat 45 až 90 minut. Třetí varianta může být i sous vide úprava řepy, kdy si zachová také maximum chuti a vitamínů. (Sous vide úprava 85°C a 60 minut.)
Mezitím očistěte a na kostičky nakrájejte šalotky. Svažte do kousku plátýnka nebo mušelínu tymián, bobkové listy a hřebíček.
Jakmile je řepa hotová a měkká, očistěte ji a nakrájenou na kostky dejte do středního hrnce, přidejte svazek bylinek, nakrájenou šalotku, vývar, sladkou smetanu, lžičku soli a krátce polévku provařte. Přibližně 10 minut.
Zakysanou smetanu lehce osolte, přidejte do ní nasekaný kopr podle chuti a promíchejte. Nechte si pár snítek kopru na ozdobu.
Umístěte uzené rybí filety na perforovaný plech a dejte ohřát do předehřáté trouby na režim Vaření v páře 95°C 2min. V běžné troubě si poraďte pomocí pár kapek vody a rybu obřívejte přiklopenou. Třetí varianta je na parníku.
Vyjměte svazek koření z polévky a zbylý obsah rozmixujte na hladký krém. Polévku ještě dochuťte solí je-li třeba. Na závěr rozdělte rybí filet na šest porcí a servírujte krémovou polévku se lžící koprové smetany a uzeným pstruhem ozdobenou čerstvým koprem.