instagram @kitchenettehome

Polévka z červené řepy servírovaná s uzeným pstruhem, smetanou a koprem

Polévka z červené řepy servírovaná s uzeným pstruhem, smetanou a koprem

Před několika měsíci, ještě před porodem našeho nejmladšího, jsem fotila novou kuchařku pro parní trouby electrolux a kromě toho, že jsem fotila a dekorovala jídla, jsem také přispěla dvěma recepty. Bylo by mi hodně líto, kdybych právě tento recept nemohla dát sem na blog i pro Vás, protože stojí rozhodně za vyzkoušení! Krémová polévka z řepy je celkem běžná. Nemusí možná chutnat každému, ale když ji založíte na silném hovězím vývaru a ještě ozvláštníte hřebíčkem, mohla by potěšit i náročného strávníka. Já ji dělala během deseti dnů hned dvakrát. Tato polévka je servírovaná s uzeným pstruhem, zakysanou smetanou a koprem, což pro mě je moc zajímavá a příjemná symfonie chutí, která chutná i našim dětem. Navíc patří do kategorie zábavného jídla, o tom, že řepa je zdravá asi není třeba ani mluvit. A proč zábavná? Naše děti si užívají její sitou červenou barvu, Ruben má veselo z krvavých rtů i brady a myslím, že by jim snad i jen kvůli tomu chutnala!

V prvním bodě postupu máte všechny varianty, jak řepu připravit, aby si zachovala maximum vitamínů a chuti. Tedy i pokud nemáte parní troubu, budete vědět jak na to.) Pokud byste se chtěli na výše zmiňovanou kuchařku podívat, najdete ji na pečeme v páře.) Krásný podzim všem!!!

80 minut - 6 porcí
Polévka z červené řepy servírovaná s uzeným pstruhem, smetanou a koprem

Ingredience

  • 800 g menší nebo střední červené řepy

  • 2-3 šalotky

  • 4 větvičky čerstvého tymiánu

  • 2 bobkové listy

  • 2 hřebíčky

  • 450 ml zeleninového vývaru

  • 200 ml sladké smetany

  • 150 ml zakysaná smetana

  • 200 g filetu z uzeného pstruha

  • malý svazek čerstvého kopru

  • mořská sůl

Polévka z červené řepy servírovaná s uzeným pstruhem, smetanou a koprem

Postup

1.

Omyjte řepu a dejte ji do trouby na perforovaný plech. Vaříme v režimu Vaření v páře 99°C cca 60 minut v závislosti na velikosti řepy. Pokud nemáte parní troubu můžete řepu zabalit do alobalu (celou, neoškrábanou) a péct na 200°C do měkka, což podle velikosti řepy může trvat 45 až 90 minut. Třetí varianta může být i sous vide úprava řepy, kdy si zachová také maximum chuti a vitamínů. (Sous vide úprava 85°C a 60 minut.)

2.

Mezitím očistěte a na kostičky nakrájejte šalotky. Svažte do kousku plátýnka nebo mušelínu tymián, bobkové listy a hřebíček.

3.

Jakmile je řepa hotová a měkká, očistěte ji a nakrájenou na kostky dejte do středního hrnce, přidejte svazek bylinek, nakrájenou šalotku, vývar, sladkou smetanu, lžičku soli a krátce polévku provařte. Přibližně 10 minut.

4.

Zakysanou smetanu lehce osolte, přidejte do ní nasekaný kopr podle chuti a promíchejte. Nechte si pár snítek kopru na ozdobu.

5.

Umístěte uzené rybí filety na perforovaný plech a dejte ohřát do předehřáté trouby na režim Vaření v páře 95°C 2min. V běžné troubě si poraďte pomocí pár kapek vody a rybu obřívejte přiklopenou. Třetí varianta je na parníku. 
Vyjměte svazek koření z polévky a zbylý obsah rozmixujte na hladký krém. Polévku ještě dochuťte solí je-li třeba. Na závěr rozdělte rybí filet na šest porcí a servírujte krémovou polévku se lžící koprové smetany a uzeným pstruhem ozdobenou čerstvým koprem.

Polévka z červené řepy servírovaná s uzeným pstruhem, smetanou a koprem
Polévka z červené řepy servírovaná s uzeným pstruhem, smetanou a koprem
Newsletter