V tomto receptu si zahrálo jako dobře ladící doprovod v podobě letního šumivého drinku podávaného na ledové tříšti namíchaného ze 3 dílů Sandeman Porto Ruby, 2 dílů suchého sektu a 1 dílu bezinkového likéru, kdybyste ho také chtěli vyzkoušet a podávat tak při nějaké příjemné letní příležitosti.) Dříve jsem měla ráda Portské víno nechlazené a jen tak samotné, ale více a více mě baví například na ledu nebo v podobě koktejlu s bublinkami. U nás je příležitost si sednout podvečer s rodinou na terasu, pozorovat pobíhající děti kolem a užívat si chvilky pohody se sklenkou snad každý den a asi jde hlavně o tu atmosféru je to takový rituál, kdy se všichni zastavíme po rozlítaném dnu. Nikdy jsem alkohol moc nepila, jsem spíš takový věčný degustátor, takže ani teď v období, kdy jsem buď těhotná, nebo kojící nijak netrpím, ale se strašnou radostí drinky ráda připravím a alespoň ochutnám.
Připravuji tyto recepty pro značku Sandeman jako press pack a také jako festivalové menu, které budete moci ochutnat na jedné z plánovaných akcí, ale jsem ráda, že jej mohu zveřejnit už teď a těším se, jak se Vám budou líbit a hlavně jak Vám budou chutnat recepty, ve kterých si portské zahraje také jako ingredience.
K tartaletkám jsem ještě chtěla dodat několik tipů, rad i zkušeností. S ovocem si můžete libovolně pohrát a určitě recept nestavět pouze na fících, které jsou sezónní a ne vždy dostupné. Jak jsem zmínila, skvělé je například pečené hroznové víno, a alternativně můžete vyzkoušet i sladší odrůdy jablek. Korpusy z těsta je dobré předpéct nejdříve samotné, jinak by se těsto dobře nepropeklo a nebylo vůbec křupavé, ale spíše nevhodně měkké.
A na jakou příležitost se hodí? Myslím, že nejlépe vše vystihuje slovo tapas a mě vyvolá celou krásnou řadu vzpomínek na naší dovolenou v Andalusii. Vůbec mi moc vyhovoval zdejší rytmus stravování, kdy si mezi snídaní a obědem nebo obědem a večeří sednete k malému stolečku v nějakém příjemném pouličním bárku a dáte si něco menšího, ale delikátního na zub s lehkým drinkem. Vlastně bych mohla jíst jenom tapas namísto velkých porcí, kdy už se do vás nic dalšího nevejde a nemáte tak šanci ochutnat tolik rozličných lahůdek.
Tartaletky s gorgonzolou, karamelizovaným ovocem a vlašskými ořechy
17. června 2016
Dnešní recept je o mých vůbec nejoblíbenějších ingrediencích v kuchyni! Gorgonzola k nim rozhodně patří. Miluji jí jak ve sladké, tak ve slané kuchyni a v kombinaci s ovocem, jako jsou hrušky, fíky nebo pečené hroznové víno je prostě dokonalá. Tenhle recept jsem chtěla pro vás na blog připravit už strašně dlouho a tak, když mě oslovila se spoluprací značka portských vín Sandeman, abych pro ně vytvořila recepty jídel, které se skvěle s portskými víny párují, moc dlouho jsem nepřemýšlela. Gorgonzola se totiž k portským vínům skvěle hodí. Portské patří rozhodně také k těm mým top ingrediencím, jak si už někteří z Vás možná stihli všimnout, protože nejen tu, ale i v mé kuchařce jste určitě mohli potkat recepty postavené na těchto vínech.
Ingredience
-
400 g listového těsta
-
2 lžíce másla
-
2 lžíce medu
-
špetka soli
-
2 hrušky
-
3 fíky
-
(bez peckaté červené hroznové víno)
-
250 g gorgonzoly nebo gorgonzoly dolce
-
3 polévkové lžíce vlašských ořechů
Postup
Předehřejte troubu na 180°C. Rozválejte listové těsto na pomoučeném vále a vykrájejte kolečka velká tak, aby vyplnila košíčky na taratletky i po bocích formiček. Těsto by mělo vystačit na 8-10 tartaletek o průměru 10 cm. Ideální jsou ty formičky, které mají volné dno, lépe se pak upečené košíčky vyndávají, aniž by se poškodily. Vymažte je ideálně tukem ve spreji. Košíčky vyložte těstem, dno lehce propíchejte vidličkou a předpečte je alespoň 10 minut vyplněné keramickými fazolemi na pečení, které zabrání tomu, aby se při pečení těsto sesunulo. (Alternativně můžete použít i opravdové fazole.)
Mezitím si připravte hrušky. Oloupané a zbavené jadřinců je rozkrájejte na měsíčky. Na pánvi je krátce poduste s máslem, medem a špetkou soli. Na závěr přidejte ještě fíky rozkrojené na čtvrtiny. Celkem by to měla trvat kolem 5 minut, dokud hrušky lehce nezměknou a šťáva v pánvi se nepromění na sirup. (Pokud ovoce pustí hodně šťávy, můžete jej vyjmout dříve a šťávu pak samostatně zredukovat na požadovaný sirup.)
Předpečené košíčky nyní můžete naplnit ovocem, gorgonzolou, doplnit o karamelový ovocný sirup a na vrch posypat ořechy. Pečte je při 180°C 20-25 minut dokud okraje těsta nebudou zlatavé.