instagram @kitchenettehome

Zapečené noky s gorgonzolou a brokolicí

Zapečené noky s gorgonzolou a brokolicí

Před pár lety jsem byla na ochutnávce menu v jedné luxusní italské restauraci. Místní kuchař si zakládal na jednoduchosti a na kvalitních základních surovinách. V tom se s ním absolutně ztotožňuji. Myslím si, že dobré jídlo může být opravdu maximálně jednoduché a složené jen z pár ingrediencí. Podstatné ale je, aby ty ingredience byly čerstvé a plné chuti. Znáte to. Rajčata jsou typickým příkladem a pokrmy z nich připravené se mohou diametrálně lišit v závislosti na jejich chuti a kvalitě.

Tenkrát nám servíroval mnoho jídel na ochutnávku, ale právě brokolice s noky a gorgonzolou mě úplně nadchla. Je to vlastně absolutně prosté, ale dokonalé jídlo. Časem jsem si recept lehce poupravila. Brokolice by měly být pěkně křupavá, sladká a šťavnatá. Gorgonzola celé jídlo příjemně pikantně ochutí a mascarpone vytvoří jemnou krémovou omáčku. Můžete také v obchodě sehnat gorgonzolu dolce již mascarpone prokládanou. To je můj oblíbený sýr a v receptu jej můžete použít samozřejmě namísto kombinace gorgonzoly a mascarpone.
V dnešní uspěchané době se hodí opravdu dobrý rychlý recept a také inspirace co každý den k večeři uvařit, protože to řeší asi každý. Tak doufám, že bude přínosem i pro Vás.)

35 minut - 2 porce
Zapečené noky s gorgonzolou a brokolicí

Ingredience

  • 500 g noků

  • 150 g gorgonzoly dolce DOP

  • 100 g mascarpone

  • (také se prodává gorgonzola již prokládaná mascarpone, tedy můžete nahradit 250 g)

  • 200 g brokolice

  • (špetka kůry z bio citrónu)

Zapečené noky s gorgonzolou a brokolicí

Postup

1.

Přiveďte k varu silně osolenou vodu ve větším hrnci a zároveň si rozehřejte troubu na 220°C. Také si připravte střední zapékací nádobu a lehce ji vytřete olejem. Brokolici rozdělte na jednotlivé růžičky.

2.

Jakmile začne voda vřít, vhoďte do ní noky. Po chvilce vyplavou a tak je hned vylovte děrovanou naběračkou a přesuňte do připravené zapékací nádoby. Do vroucí vody teď dejte i brokolici, ale pouze na 1-2 minuty. Hotovou ji přesuňte k nokům.

3.

Všechnu gorgonzolu a mascarpone dejte do větší misky a pomocí vidličky je lehce zapracujte do sebe. Na závěr tuto směs rovnoměrně naklaďte na brokolici s noky a dejte zapéct do trouby pouze na 10 minut. Sýr tak lehce povolí a propojí se se zbylými ingrediencemi. A můžete servírovat. Někdy na vrch ještě nastrouhám opravdu malinko kůry z citrónu, pokud používám kupované noky. Kůra příjemně ozvláštní a osvěží chuť. Pokud připravuji noky domácí, do těsta vždy dávám trochu muškátového oříšku a právě citrónové kůry.

Zapečené noky s gorgonzolou a brokolicí
Zapečené noky s gorgonzolou a brokolicí
Newsletter