instagram @kitchenettehome

Jahodové tartaletky s glazé z portského vína

Jahodové tartaletky s glazé z portského vína

Pomalu se dostávám opět do reality a s malým miminkem, naším novým členem rodiny se opět pouštím do receptu, vaření a focení. Jak jinak než s ním na prsou. Ještě Vám dlužím článek o tom, jak přišel náš nejmladší na svět, ale nejdříve mi dovolte jeden skvělý dezert na oslavu jeho narození.) Jahodové tartaletky jsou pro mě něco, co alespoň jednou za jahodovou sezónu musím doma připravit. Vím, že tento recept je klasika, ale jahodám neskutečně sluší a tvoří tak skvělou harmonii, kterou já prostě miluji, obzvlášť pak ze sezónních jahod, které jsou plné chutí. Ale i tato klasika se dá různě ladit a má mnoho podob. Já mám ráda tento krém postavený na tvarohu, citrónové kůře a odlehčený vyšlehaným pudinkem. Alternativně však můžete doplnit například o mascarpone. V mojí kuchařce najdete recept na klasický tartaletkový korpus, tento jsem ještě trochu upravila a nabídla Vám dvě varianty slazení. V jedné je použit třtinový cukr a v druhé javorový sirup, který je možné nahradit ve stejném poměru například rýžovým, agávovým, kukuřičným sirupem nebo dalšími zástupci zdravějších sacharidů v konzistenci sirupu. Těsto je z celozrnné mouky. Těsto je dimenzováno na jednu formu o průměru 25 cm a těsto co zbyde po oříznutí ještě využiji do dvou malých košíčku o průměru 10 cm. Nebo také celé těsto můžete použít na 6 malých košíčků s průměrem 10 cm.

A zdaleka ne v neposlední řadě je tato tartaletka dovedena k dokonalosti přidáním úžasného sirupu z portského vína. Má překrásnou rubínovou barvu, a tak i skvěle ctí své jméno Ruby.  Důležitá je samozřejmě hlavně jeho chuť a i ta Vás nezklame, protože je delikátní a úžasně doplňuje celou tartaletku. Ještě mě na závěr napadlo, že se třeba budete chtít vydat klasickou cestou a dort namísto polévání redukcí z portského vína budete chtít potáhnout želatinou. Vyzkoušejte tekutou složku při přípravě želatiny částečně nahradit portským vínem, bude to určitě skvělá změna. V mém starším receptu na jehněčí paštiku můžete najít želé z portského vína, kde skvěle doplňuje chuť paštiky a tymiánu.

40 minut - 8-10 porcí
Jahodové tartaletky s glazé z portského vína

Ingredience

NA KORPUS z třtinového cukru:

  • 260 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky

  • 100 g třtinového moučkového cukru

  • 130 g vychlazeného másla

  • 1 šťastné vejce

  • špetka soli

NA KORPUS z javorového sirupu:

  • 260 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky

  • 125 ml/167 g javorového sirupu

  • 130 g vychlazeného másla

  • 1 žloutek

  • špetka soli

NA KRÉM:

  • 50 g maizeny ( kukuřičný škrob)

  • 65 g třtinového cukru (50 ml javorového sirupu)

  • špetka mořské soli

  • 300 ml mléka

  • 1 lžička vanilky nebo semínka z vanilkového lusku

    Koupit
  • 400 g tvarohu (používám plnotučný)

  • kůra z jednoho bio citrónu

NA VRCH:

  • 750 g jahod

  • 250 ml Sandeman Ruby Port

  • 2 lžíce třtinového cukru

Jahodové tartaletky s glazé z portského vína

Postup

1.

Pomocí food procesoru s noži nebo pastry blenderu zpracujte všechny ingredience dohromady tak, aby vzniklo jednotné těsto. Můžete si také pomoci obyčejným nožem, ale v principu jde o to, abyste se vyhnuly kontaktu teplých rukou s máslem a pokusili se těsto příliš nepřepracovat. Vytvořte hladké těsto, zabalte jej ve tvaru disku do fólie a nechte alespoň hodinu nebo do druhého dne odpočinout v lednici.

2.

Předehřejte troubu na 190°C/horkovzdušnou 175°C.
Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vyplňte jím vymazanou formu. Dno propíchejte vidličkou, těstem vyplněnou formu vyložte pečícím papírem a "fazolemi" na pečení. (Alternativně můžete použít i opravdové fazole nebo třeba rýži. Pak už tyto ingredience nebude možné použít na další konzumaci, ale na pečení dalších korpusů ano.) Pečte  korpus dokud lehce nezezlátne. Přibližně 20-25 minut, upečený korpus nechte vychladnou ideálně na mřížce.

3.

Mezitím si připravte krém.  Uvařte si pudink z mléka, maizeny, cukru či sirupu a vanilky běžným postupem.  V 1/3 mléka si rozmíchejte maizenu s cukrem či sirupem, špetkou soli a vanilkou. Zbývající mléko zahřejte a když je horké, přidejte škrobovou směs. Za stálého míchání pomalu přiveďte k varu a mírně vařte ještě několik minut. Pudink odstavte a nechte vychladnout. Po vychladnutí pudink vyšlehejte a postupně přidejte všechen tvaroh a na závěr citrónovou kůru.

4.

Do středního hrnce dejte portské víno s 2 lžícemi třtinového cukru a na střední výkon redukujte, dokud se neodpaří dostatek vody, aby vznikl sirup. Odpaří se tak 2/3 objemu. Hotový sirup nechte vychladnout.

5.

Na závěr už jen zbývá naplnit korpus krémem, ozdobit jahodami a jako gurmánskou tečku doplnit o sirup z portského vína. Doporučuji plnit až těsně před servírováním, protože tartaletka je nejlepší, když její korpus lehce křupne, jahody jsou čerstvé a právě polité portským sirupem.

Jahodové tartaletky s glazé z portského vína
Jahodové tartaletky s glazé z portského vína
Jahodové tartaletky s glazé z portského vína
Jahodové tartaletky s glazé z portského vína
Jahodové tartaletky s glazé z portského vína
Jahodové tartaletky s glazé z portského vína
Jahodové tartaletky s glazé z portského vína
Jahodové tartaletky s glazé z portského vína
Jahodové tartaletky s glazé z portského vína
Jahodové tartaletky s glazé z portského vína
Jahodové tartaletky s glazé z portského vína
Jahodové tartaletky s glazé z portského vína
Jahodové tartaletky s glazé z portského vína
Newsletter