Zkoušela jsem také nový piškot/korpus. Za recept děkuju moc mojí Pétě! xxx Pokud dodržíte všechny kroky a povede se Vám, budete mít před sebou korpus úžasné lehkosti a příjemné pružnosti. Bude to po vychladnutí taková měkká pružná houba. V průběhu pečení, ani na konci, rozhodně neotvírejte troubu, jinak by Vám spadnul. Další instrukce v receptu.) Nenechte se zmást. V ingrediencích uvádím množství na jeden korpus. Na takto vysoký dort budete potřebovat upéct korpusy dva.
A krém! Ten je opravdu perlou dortu. Je založený na šlehačce a skyru. Pokud skyr ještě neznáte, je to islandský mléčky výrobek připomínající něco mezi jogurtem a tvarohem. V tomto receptu bych řekla, že je výhodou jeho nízká hodnota tuku, protože krém už obsahuje mnoho smetany a tak se trochu odlehčí. Jinak je skvělý pro sportovce právě díky vysokému obsahu proteinů a nízkému obsahu tuku. (Na Instagramu se spustila smršť dotazů, kde se dá sehnat skyr. Vyrábí jej mlékárna Kapucín a na jejich webu se dají dohledat řetězce, které skyr prodávají, tak předcházím vaším dotazům i tu :-).)
Krém je jen lehce sladký, používám javorový sirup nebo agáve. A protože jsem chtěla vytvořit opravdu letní dort, přidala jsem ještě kromě vanilky, citrónovou kůru a šťávu. Skvěle se hodí k borůvkám. Já jsem použila kanadské, protože pro mě byly zrovna dostupné, ale už se těším na chalupu až tento dort vyzkouším z českých lesních borůvek. Krém po nich bude mít krásnou barvu a navíc i to skvělé aroma.
Borůvkovo-citrónový letní dort
3. srpna 2016
Poslední roky u mě v létě vedl pusinkový dort Pavlova na mnoho a mnoho způsobů, ale letos mám nového favorita. Už jsem zkoušela mnoho verzí a je vždy výborný, lehký i svěží a tak ideální ne jen na léto. Můžete si jej podle sezóny a dostupných ingrediencí upravovat. Doufám a trochu i věřím, že se stane jedním z těch Vašich rodinných receptů, ke kterým se budete rádi vracet pro jejich jednoduchost a dokonalost. Já totiž rozhodně. :-)
Ingredience
Na jeden korpus/2 patra:
-
5 vajec (pokojové teploty)
-
špetka soli
-
2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
-
5 vrchovatých lžic moučkového cukru
-
2 lžíce horké vody
-
2 lžíce oleje
-
3 lžíce kakaa
-
5 vrchovatých lžic (celozrnné) polohrubé mouky
Krém na dort ze dvou korpusů/4 pater:
-
700 g skyru
-
1000ml smetany na šlehání (33% tuku)
-
3 ztužovače smetany
-
150 g cukru nebo 120 ml javorového, agávového či jiného sirupu
-
Koupit
2 plátky želatiny
-
30 ml mléka
-
1 bio citrón (kůra i šťáva)
-
Koupit
vanilka
Ovocná náplň:
-
400 g borůvek (nebo směs sezónního ovoce, lesní plody)
-
100 g borůvek na ozdobu (nebo směs sezónního ovoce, lesní plody)
Postup
Nejprve si upečte postupně 2 korpusy podle následujícího postupu. Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm. Vyložte její dno pečícím papírem a boky vymažte například tukem ve spreji. Vyšlehejte žloutky spolu s cukrem, horkou vodou. Přidejte olej, kakao, prášek do pečiva a na závěr mouku.
Vyšlehejte si sníh z pěti bílků a špetky soli, tak aby byl "na špičku".(To znamená, aby byl tuhý, ale ne přešlehaný. Lépe se pak vmíchává do těsta. Také jsem již mnohokrát psala u jiných receptu, že šlehat bílky je ideální nejdříve pomalu a postupně zrychlovat. Vytvoří se tak menší bublinky, které mají pevnější membránu. Na šlehání jsou ideální teplá vejce, ne přímo z ledničky.)
Na závěr opatrně postupně vmíchejte, "zabalte", sníh do žloutkové směsi a přesuňte do formy. Formu vložte do studené nepředehřáté trouby a pečte na 160°C horní a dolní ohřev 60 minut. Poté troubu vypněte a korpus v ní postupně nechte vychladnout, aby nespadl. (Nechte pootevřená dvířka.)
Když máte oba korpusy upečené a vychladlé, připravte si krém. Ušlehejte všechnu smetanu se ztužovačem do pevné šlehačky.
Namočte želatinové plátky do studené vody, aby nabobtnaly a pak je rozpusťte v teplém mléku (nesmí být horké!).
V druhé míse si smíchejte všechen skyr, citrónovou kůru i šťávu z jednoho citrónu, vanilku a cukr nebo zdravější alternativu, sirup.
Nyní zlehka promíchejte dohromady ušlehanou šlehačku, rozpuštěnou želatinu v mléku a skyr s dalšími přísadami. Krém máte hotový, oddělte si pár lžic na potření posledního patra a do většiny krému ještě vmíchejte borůvky. Nyní můžete plnit dort.
Každý korpus si rozřízněte na polovinu a vzniknou Vám tak 4 patra dortu. Tedy mezi každé patro rovnoměrně rozetřete 1/3 náplně. Na poslední vrstvu natřete trochu krému, co jste si nechali stranou bez borůvek a krém podle libosti na dortu uhlaďte. Jako poslední tečku ozdobte vrchní patro ovocem a popřípadě květy.)