Už jen dodat, že recept je posledním receptem, který jsem připravila pro letošní event Olivových Olejů Minerva.
Pohanka s chřestem, candátem a estragonem
24. května 2016
Mám tu pro Vás ještě jeden sezónní recept s chřestem. Jde o mou oblíbenou kombinaci s estragonovým dresinkem a pak tu jde také tak trochu o to, jak začlenit více pohanku do našeho jídelníčku. Recept na pohanku s hlívou ústřičnou na bílém víně se ujal a často mi píšete, že jste si jej moc oblíbili, tak doufám, že i v tomto čistějším podání Vám bude chutnat. Myslím, že s pohankou je to hlavně asi o zvyku. Ale pokud ji prostě nemůžete, vyzkoušejte třeba quinou, mimochodem ji máme teď v obchodě nově v ekonomickém i praktickém balení v Bio kvalitě. Jarní brambůrky samozřejmě vůbec nic nezkazí.
Ingredience
-
250 g pohanky
-
650 ml vody nebo ideálně zeleninového vývaru
-
5 menších filetů z candáta nebo pstruha
-
olivový olej vhodný na smažení
-
1 svazek zeleného chřestu
-
1 svazek bílého chřestu
-
3 lžíce nasekaného čerstvého estragonu plus na ozdobu
-
1 šalotka krájená na jemné kostičky
-
2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
-
6 lžic extra panenského olivového oleje
-
špetka kůry z bio citrónu
-
(1 lžíce kapar)
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
orestované mandlové plátky na servírování
Postup
Rozehřejte si troubu na 200 °C. Pohanku nejprve spařte horkou vodou, nechte ji dobře okapat a dejte ji do hrnce. Krátce ji jen tak na sucho orestujte, aby oschla a byla horká. To děláme proto, aby nám po uvaření zůstala pěkně kompaktní, pevnější a nerozvařovala se. Nyní ji můžete lehce osolit, zalít dvojnásobkem horké vody či vývaru (650 ml) a přiklopenou jemně vařit přibližně 3 - 5 minut. Pak výkon vypněte a nechte takzvaně dojít „pod peřinou“ 15 - 20 minut. Pokud máte hrnec ze silnějšího materiálu, nemusíte ho samozřejmě odkládat pod peřinu a postačí jen nechat přiklopený poklicí, pohanka krásně dojde a zachová si tak více vitamínů.
Jakmile je trouba horká, dejte do ní péct lehce osolené filety z candáta nebo pstruha, které jste položili kůží dolů do tukem vymazané nádoby vhodné na pečení. Pečte přibližně 15 - 20 minut. Já mám ráda, když je maso stále plné šťávy a většinou postačí 15 minut.
Připravte si estragonový dresink. Smíchejte šalotku, estragon, olivový olej, citrónovou šťávu, citrónovou kůru, (nakrájené kapary), čerstvě mletý pepř podle chuti a 3/4 lžičky mořské soli.
Očistěte si chřest a nakrájejte jej na přibližně 3 cm dlouhé kousky. Já odkrajuji konce a pomocí škrabky i slupku ze spodní části stonků u zeleného chřestu, u bílého je lepší odstranit slupku z celého stonku, která může být více vláknitá. Běžně se doporučuje vařit zelený chřest 3 minuty a bílý 5, nicméně já v těchto případech vařím oba naráz kolem 4 minut ve vroucí a silně osolené vodě. Jakmile je hotov, můžete ihned servírovat.
Na talíř dejte pohanku spolu s chřestem, rybí filet a vše zakápněte dostatečným množstvím estragonového dresinku. Ozdobte ještě snítkou čerstvého estragonu a do zlata orestovanými plátky mandliček.