instagram @kitchenettehome

Basmati s čočkou a pečeným lilkem

Basmati s čočkou a pečeným lilkem

Koupíte lilek a pak vždycky nevíte co s ním, až se vám začne scvrkávat a končí pak v koši? A nebo patříte do skupiny, která mé na lilek vždy využití?
Když se řekne lilek, vidím hned můj milovaný recept na Tajine. Ale tenhle nový recept se bude asi trochu prát o první místo na mém osobním žebříčku. Rýže basmati s čočko je skvělá obměna a krásně voní po koření. Pečené lilky v troubě jsou snadné a méně nasáté tukem, jako když je připravujete na pánvi. A na konec si myslím, že celému jídlu dává korunu smažené cibulka a jogurtový dip. Bez nich by toto jídlo určitě nebylo zdaleka tak dobré. .-)
Mám tu tento recept schovaný spolu s ještě jedním video receptem, které jsou už více jak rok staré, ale nezveřejnila jsem je do teď ne proto, že by byly nějaké polovičaté, ale proto, že  stále nebyl čas na takovéto vymazlení střihu a celkově postprodukci videa. 

Jenomže jsem zrovna na tohle jídlo před pár dny dostala chuť a tak si říkám, že už vás déle nechci ochuzovat o tuhle dobrotu, a že recept pošlu do světa takový jaký právě teď je. Uznávám, že toto jídlo nepatří zrovna k nejfotogeničtějším, ale je to velká dobrota, věřte mi. Tak se budu těšit, co na něj říkáte.​">

30 minut - 4 porce
Basmati s čočkou a pečeným lilkem

Ingredience

  • 150 g celozrnné rýže basmaty

  • 400 ml vývaru

  • 400 g uvařené čočky (francouzské, belugy,...)

  • 2 -3 lilky

  • 4-5 šalotek

  • ghí na smažení cibule

  • čerstvý koriandr

  • 200 ml jogurtu

  • 1 lžička římského kmínu plus špetka do dipu

  • 1 lžička koriandru

  • špetka skořice

  • špetka garam masala

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • olivový olej na potření lilků

Basmati s čočkou a pečeným lilkem

Postup

1.

Ve středním hrnci rozpusťte  lžíci ghí a krátce orestujte 1 lžičku římského kmínu a 1 lžičku koriandru, aby se uvolnilo aroma. Přidejte všechnu rýži, promíchejte a opět krátce orestujte. Vše podlijte teplým vývarem, lehce osolte a pomalu vařte zaklopené pokličkou 15 minut.

2.

Rozehřejte si troubu na 220°C. Lilky omyjte, nakrájejte na kolečka, která rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Z obou stran lilky potřete olivovým olejem, lehce posolte a slabě okořeňte kořením garam masala. Vložte do trouby a pečte, dokud nezačnou lilky lehce zlátnout.

3.

Na zbylém ghí si osmažte šalotku pokrájenou na kroužky do zlata. Po 15. minutách varu k rýži přidejte uvařenou čočku a vařte ještě zbývajících přibližně 5 minut tak, aby byla rýže akorát.

4.

Nasekejte čerstvý koriandr, přidejte jej k jogurtu spolu se špetkou soli, čerstvě mletým pepřem a špetkou římského kmínu. Jogurtový dip promíchejte.
Hotovou rýži s čočkou servírujte s plátky lilku, smaženou cibulkou a dipem z řeckého jogurtu.

Basmati s čočkou a pečeným lilkem
Basmati s čočkou a pečeným lilkem
Basmati s čočkou a pečeným lilkem
Basmati s čočkou a pečeným lilkem
Basmati s čočkou a pečeným lilkem
Basmati s čočkou a pečeným lilkem
Newsletter