instagram @kitchenettehome

Gastrokroužek - Spojilo nás jídlo

Gastrokroužek - Spojilo nás jídlo

Už se strašně dlouho chystám napsat vám sem úplně všechno. Všechny moje pocity, zkušenosti, cestu s jednou partičkou. Taky jaká bude ta naše1. května porozená kuchařka nesoucí název Gastrokroužek - Spojilo nás jídlo. A pro mnohé z vás už toto nebudou žádné novinky, protože se můj život s životy ostatních prolíná nějaký ten čas. Tedy asi víte, že mluvím o Gastrokroužku i kdybyste si nepřečetli nadpis.
Kdo je se mnou ve trochu intenzivním spojení skrze Instagram, tak asi už hodně z toho zachytil v aktuálním čase a také jsem už nakousla ten náš příběh v receptu na Květákovo-cizrnovou polévku, která totiž figuruje v nulté kapitole, co se do kuchařky nepoužila. Tam se můžete dočíst v úvodu, jak to celé začalo. Jak jsme se jako kamarádi scházeli, abychom si odpočinuli od všedních dnů. Pak se tam také dočtete, jak to začalo nevinně s touto nádhernou kuchařkou. Protože jsme ani ve snu, i přes naše drobné zkušenosti netušili, kolik práce je před námi. Jak dlouhá cesta plna nástrah, intenzivní práce, hodin na messengeru, rozvratů, emocí i zážitků je před námi. A dost možná jsme taky trochu megalomani a celý tento skromný projekt jsme trošku nafoukli. Tím vás tu už nebudu nudit, i když by se mi líbilo, kdyby to některé z vás inspirovalo a takový gastrokroužek si se svými přáteli začal třeba taky organizovat.


Prožila jsem si s touto knihou a partou bez mála rok a půl svého soukromého života, tak asi chápete, že to celé není vlastně vůbec o práci, ale o našem živote. Všude se mnou byly moje děti, někdy i partner. A tak na fotkách můžete vidět jak děti rostly. Někdy to pro mě bylo těžké držet s ostatními tempo, ale dětem časem ostatní přirostli k srdci a tak Ruben často létal vzduchem, když si ho kluci házeli a Issáček ukazoval tetám jaké to bude, mít v ruce malé miminko. Grétka byla zase parťačkou v kuchyni a už toho s námi i hodně uvařila. Dokonce má v kuchařce také svůj recept.

Jaká ta naše kuchařka vlastně bude?
No to je jednoduché! Jako fúze nás všech autorů. Bude na Vás dýchat atmosféra různých sezón v průřezu celého roku. Pak také všech těch kouzelných a fotogenických míst, které jsme navštívili. Pokaždé jsme vedly dlouhé debaty a vymýšleli menu tak, aby pokrývalo všechno. Aby vystihlo sezónu a taky aby v knize od každého z nás bylo něco slaného, něco sladkého, něco velkého i malého. Ale vždy k nám pasujícího a hlavně od srdce. Dali jsem do ní každý z nás své nej.
Najdete v ní tedy mnoho bezmasých jídel, ale i masových, také různé saláty, ale ne jen tak plniče obsahu, ale opravdu recepty, které si chcete odnést od kamarádky. Nějaké ty předkrmy i sladké. Mnoho i bezlepkového. Trochu klasického v novém kabátě.

Kniha bude plná nádherných fotografií a tak si troufám říci, že bude ne jen zajímavá obsahově, ale i výtvarně a fotograficky. Také v ní najdete speciální hosty a recepty od nich. Vařil s námi Přemek Foreit (olomoucký Entrée Restaurant), Jana Bilíková (kreativní složka Ambiente týmu) a třeba i Stáňa Mutlová (Punk Rock Cakes). Snad jsem vám aspoň trochu odpověděla. Klidně ale pište dolu do komentářů a já vám moc ráda odpovím. Teď tu jsem denně. :-)



Kdo jsou autoři a hosté?

Abych vám dala šanci pochopit, co znamená "fúze nás všech", musím tu ostatní autory i hostující autory trochu představit.

Lukáše Hejlíka, takového vlastně zakladatele, jsem vám už představila v prvním článku. I když jej asi netřeba představovat. Lukáš je extrémně aktivní a výkonný člověk. Herec, moderátor, gastro nadšenec. Založil Gastromapu Lukáše Hejlíka. Vymyslel Listování, divadelní exkurze napříč knihou, které se hrají po celé republice. Mnohdy i jako one man show. Knihy jsou to exkluzivní a často i ještě teplé z tiskárny. Jak už jsme psala dříve, Lukáš celý tento projekt celkem intenzivně kormidloval a až nás svou urputností mnohdy štval. Ale samozřejmě v každém týmu i takovou funkci musí někdo zastávat a Lukášovi patří velké díky. Nejméně ze všeho mu jde vaření a tak mu v každé kapitole pomáháme. Ba ne, on vařit umí, ale asi ho baví mít kolem sebe tolik sous chefů. :-D

Jana Králiková
Je úžasně pozitivní osůbka, která mi za ten rok pěkně přirostla k srdci. Jana je gastro nadšenec se zdravým rozumem. Blogerka na blogu Zásadně zdravě. Podobně jako já nemá ráda jakýkoli fanatizmus ve výživě. Je vystudovaná kuchařka, výživová poradkyně i nutriční gastronom. Je spolu se mnou lektorkou v Gourmet academii. Hodně jí baví vietnamská kuchyně. Občas provádí skupinky po Sapě. A protože se dost vyzná ve všech těch exotických bylinkách, udělala web asijskebylinky.cz, kde je všechny pěkně popsala a nafotila. Během tohoto roka a půl s námi se také vdala a přisvojila si tohle krásné příjmení na kterém si potrpí, protože se čte i píše krátce.

Darina Křivánková
Momentálně je šéfredaktorkou časopisu Food, novinářkou v Reflexu, dříve jste ji mohli zase vídat a číst v editoriálu časopisu Gourmet. Darinka nad náma všema držela i takový odborný dohled. Její názor má vždy váhu a samozřejmě dává hlavu a patu. Ne jen, že je literárně talentovaná a zkušená, dokáže šéfovat časopisu, ale také skvěle vaří. A tak měla rozhodně do kuchařky co vložit a co předat. Taky patří mezi ty lidi, co asi v klidu neposedí, protože má vždy rozjetých několik projektů. Velkou část života prožila na překrásné faře v Kmětiněvsi, kterou můžete zahlédnout v knížce i na našich videích.

Marika a Jirka Kůčovci
To jsou manželé v kuchyni. Tak odlišní a zároveň stejní. Vzájemně se doplňuji a taky si tak trochu kontrují. Marika je klidná éterická víla, která toho moc nenamluví. Vždy když se objevila v naší diskuzi, byla kolem toho vlna smíchu, konfet a úžasu. Jirka je zase synonymum smyslu pro humor. S ním prožijte večer a můžete mít jistotu, že se budete vracet domu s bolavými břišními svaly. A tak i proto si Gastrokroužek bez nich nedovedu představit. Mají blog Kitchenstory.cz, vydali loni svou první kuchařku Manželé v kuchyni a otevřeli stejnojmenný eshop.

Georg "Becherovka" Němec
Přišel k nám jako takový nenápadný host. Příjemné osvěžení zase trochu z jiných vod. Tuším, že Lukáš nám tenkrát řekl. "No on hodně cestuje, tak asi nebude moc často na kroužkách. Je to takový světově uznávaný barman..." A světe div se, asi se mu s náma líbilo, protože si myslím, že nevynechal jedinou kapitolu a vždy pro nás míchal opravdu neuvěřitelné drinky. Pro mě i nealkoholické. :-) Georg po světě posbíral tolik zlatých medailí za míchání drinků, že si vlastně můžeme s našima skromnýma blogama a oceněníma, co jsme za ně dostali i v součtu nás všech, jít trhnout. Na naší knize si myslím, že bude celkem i unikátní jeho práce, protože drinky zrovna od něj budou úžasným bonusem.
Navíc Georg je i dost vtipnej a tak kromě drinků kouzlil i úžasnou atmosféru. Věřím, že by se uchytil i v módní branži, protože měl vždycky i nejvíc cool outfit na každou kapitolu! Posuďte sami. Becherovkavoyager.

Kdo stojí za fotografií, grafickou úpravou, ale také vařením?
Katka, Lucka a Adam
Tuhletu trojku musím dát do jednoho odstavce, protože jsou tak nějak intenzivně propleteni.
Katka Podoláková spolu s Luckou Fenclovou, naší talentovanou fotografkou, která stojí za celou kuchařkou, tvoří blogerskou dvojici Taste of place. Ta už je na našem písečku také pár let. Katka navíc studuje grafický design a je to naše pilná včelička, která také nelenila přispět svými recepty do knihy.  A tady se napojím na Adama Dvořáka. Kromě toho, že Adam je Katky kluk, a tak nějak byl pomalu námi infiltrován do party. Je Adam taky šikovný grafik a tak spolu s Katkou stojí za celým grafickým zpracováním tohoto dílka. Od loga počínaje, zlomu, ilustrací, ... Zkrátka zatáhli společně za jeden provaz a věřím, že se jim to opravdu moc povedlo. Adama nemůžete v partě nechtít, protože je strašně vtipnej a na druhou stranu jsem ho asi inspirovali a nebo si naopak řekl, že není nic, co umíme mi a on by neuměl, protože si založil před pár měsíci blog Taste of red, který vážně baví. Jestli v tom názvu slyšíte trochu nadsázku, tak máte pravdu. Nekonečného humoru u něj najdete strašně moc a na vedlejší linii si z návštěvy jeho světa odnesete možná i nějaký recept. Představte si, že už dostal nabídku na knihu! :-D
Ještě se vrátím k Lucii, protože její role fotografky je určitě neopomenutelná. Myslím si, že Lucky hlavní parketa je lifestyle a věřím, že v tomto ohledu do kuchařky vložila maximum. Že knížka je plná překrásných měkkých fotek plných atmosfér. Navíc Lucky práci můžete sledovat i tady u mě na blogu, protože poslední video recepty jsem tvořila právě s ní.



Marek Jarkovský

Mára byl takový ten neviditelný duch se strašně příjemnou energií a navíc talentem a kamerou v ruce. Marek natáčel skoro všechna naše setkání a zaznamenával tak na tento formát každou kapitolu z knihy. Vše pak i sestříhal a dokončil spolu s Lukášem v roli komentátora. Tedy Marka asi jen stěží uvidíte na nějakém záznamu. Ale byl tam s námi a byl nedílnou součástí toho skoro roka a půl. Moc děkuju Máro za tvou skvělou práci a vždy pozitivní naladění. Marek
Přidám sem aspoň video z poslední kapitoly, ale na /UCtPo-HQjhyT-FLJUOLP_oOQ">youtubu si můžete prohlédnout úplně všechna.



Adéla Hálková
Adélku a její Došel Karamel jsem také už představila. Adélka byla vždy klidnou vodou, která nás všechny spojovala dohromady. Byla tím klidným vůdcem, který vždy udržel diplomatickou, mírnou a klidnou silou nás všechny ve správném směru. Životy nás všech se neodvratně otiskly do kuchařky a na fotkách je speciálně na dětech vidět, jak plynul čas. Adélka za tento rok a půl s námi prožila celé své těhotenství a před Vánoci přivedla na svět malou krásnou Andělku.  A nikdy přitom pro nás všechny nepřestala být oporou. Ještě musím sehnat nějakou fotku a pak vám jí sem dám v celé její kráse, protože tahle drobná blondýnka je nejen chytrá, ale i moc krásný.



Partneři a proč je máme?

Od začátku jsme byli jednotní v tom, že nechceme do kuchařky cpát nějaké banery a vůbec reklamu, které je všude kolem nás až až. Ale přeci jen náklady kolem takové knihy jsou nemalé, jde také v neposlední řadě o nákladný tisk. A pokud chcete mít krásný papír, a vůbec ve finále držet v ruce opravdu krásnou knihu, něco to stojí. A tak jsme oslovili různé partnery, aby nám pomohli a vymysleli, že z každé kapitoly vznikne video, které nám pomůže oplatit partnerům jejich podporu při tvorbě knihy. I proto naše videa vznikala a jsme za ně strašně moc rádi. Tedy děkujeme všem partnerům, že nám pomohli, často také přijeli a prožili to všechno s námi. Někteří jako hosté také přispěli do knihy. Šlo o Víno Michlovský, Electrolux, Sýrárnu Taurus, Maso Klouda a Coffeespot-Káva pražená.


A na závěr se zeptám já vás...

Koupili byste si jí?
Podpoříte tuhle partu nadšených kamarádů?
Chcete se s námi třeba i potkat osobně?

Pokud jste odpověděli ANO, moje srdce plesá, strašně mě to těší a děkuju vám všem předem za podporu! Ostatně bez vaší podpory bysme se do kuchařky asi ani nepustili.

1. května vychází a my pojedeme skoro až za vámi. Tedy takové malé květnové tour po celé republice. Tady najdete aktuální informace. Můžete si tak knihu koupit přímo od nás. Budeme se snažit být vždy skoro všichni. Já už teď vím, že 11. května bohužel nepojedu, protože budu mít stánek v Holešovicích na Festivalu Mini. Ale kuchařky budu mít s sebou také a tak pokud vám bude stačit jen moje věnování a podpis, zastavte se tam za mnou. Také bude od prvního dne k dostání na našich eshopech. Hned prvního tu najdete odkaz.

Jestli jste to dočetli až sem, tak jste úžasní.

Budu se na vás těšit, že se třeba někde v květnu potkáme.

Děkuju xxx

Markéta

 

Newsletter