Marocké zeleninové tajine
18. března 2013
Tajine je pokrm připravený v jednom pro Maroko typickém hrnci zvaném právě tajine, který má poklici vysokého kónického tvaru, která zajistí okamžité stékání odpařující se a srážející tekutiny zpět. Je jedno zda se jedná o pokrm masový, či tento zeleninový. Ve své podstatě jde o dlouhé pomalé dušení, kdy se zachová co nejvíce lahodné šťávy. Ale nemějte strach, vše se dá zvládnout v jakémkoli jiném kvalitním hrnci s poklicí.
K tomuto receptu se neváže žádný cestovatelský příběh, ale spíš romantický.
Byl to náš s manželem nejoblíbenější kousek, který jste si mohli objednat v dnes už bohužel zaniklé autentické arabské restauraci Dahab, kam jsme první měsíce chodili téměř na každé rande.) Už tenkrát jsem se doma snažila zdejší kuchaře napodobit, ale chtělo to čas a to více jak 6 let. Klíčem je určitě koření, stále mi tam chyběl římský kmín. Jinak si myslím, že můžete i různě improvizovat, ale bez cizrny to není ono.) Tu si můžete připravit den předem i ze sušené. (namočit a uvařit) Také rajčata někdy použiji čerstvá místo nakládaných a s nějakým spařováním a odslupkováváním se moc netrápím, přidám je do hrnce půlená a po chvíli se slupka odloučí a já jí vylovím vidličkou. Také v některých receptech můžete narazit na papriku, dýni, brambory a téměř zeleninu jaká vás napadne, takže to třeba zkuste poprvé tak jak to je níže a později improvizujte. Jako přílohu v Dahabu servírovali kuskus, doma většinou připravím quinou, bulgur nebo třeba jáhly. Masožravcům přidejte jehněčí klobásky nebo kotletky, skvěle se spolu snoubí.
Ingredience
-
1 plechovka nakládaných rajčat
-
4 lžíce extra panenského olivového oleje
-
1 střední cibule, na kostičky
-
3-4 stroužky česneku, propasírované nebo nasekané
-
1 lžička mletého zázvoru
-
1 lžička mletého římského kmínu
-
1 lžička mleté skořice
-
cayennský pepř podle chuti
-
2 střední cukety, na velké kostky
-
3 velké mrkve, půlené po délce i šířce
-
1 střední lilek, na velké kostky
-
1 hrnek vývaru nebo vody
-
1 plechovka cizrny (nebo alternativa suché, namočené a uvařené)
-
na závěr můžete posypat čerstvou mátou nebo petrželkou