instagram @kitchenettehome

Marocké zeleninové tajine

Marocké zeleninové tajine

Tajine je pokrm připravený v jednom pro Maroko typickém hrnci zvaném právě tajine, který má poklici vysokého kónického tvaru, která zajistí okamžité stékání odpařující se a srážející tekutiny zpět. Je jedno zda se jedná o pokrm masový, či tento zeleninový. Ve své podstatě jde o dlouhé pomalé dušení, kdy se zachová co nejvíce lahodné šťávy. Ale nemějte strach, vše se dá zvládnout v jakémkoli jiném kvalitním hrnci s poklicí.
K tomuto receptu se neváže žádný cestovatelský příběh, ale spíš romantický.
Byl to náš s manželem nejoblíbenější kousek, který jste si mohli objednat v dnes už bohužel zaniklé autentické arabské restauraci Dahab, kam jsme první měsíce chodili téměř na každé rande.) Už tenkrát jsem se doma snažila zdejší kuchaře napodobit, ale chtělo to čas a to více jak 6 let. Klíčem je určitě koření, stále mi tam chyběl římský kmín. Jinak si myslím, že můžete i různě improvizovat, ale bez cizrny to není ono.) Tu si můžete připravit den předem i ze sušené. (namočit a uvařit) Také rajčata někdy použiji čerstvá místo nakládaných a s nějakým spařováním a odslupkováváním se moc netrápím, přidám je do hrnce půlená a po chvíli se slupka odloučí a já jí vylovím vidličkou. Také v některých receptech můžete narazit na papriku, dýni, brambory a téměř zeleninu jaká vás napadne, takže to třeba zkuste poprvé tak jak to je níže a později improvizujte. Jako přílohu v Dahabu servírovali kuskus, doma většinou připravím quinou, bulgur nebo třeba jáhly. Masožravcům přidejte jehněčí klobásky nebo kotletky, skvěle se spolu snoubí.

40 minut - 6 porcí
Marocké zeleninové tajine

Ingredience

  • 1 plechovka nakládaných rajčat
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 střední cibule, na kostičky
  • 3-4 stroužky česneku, propasírované nebo nasekané
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté skořice
  • cayennský pepř podle chuti
  • 2 střední cukety, na velké kostky
  • 3 velké mrkve, půlené po délce i šířce
  • 1 střední lilek, na velké kostky
  • 1 hrnek vývaru nebo vody
  • 1 plechovka cizrny (nebo alternativa suché, namočené a uvařené)
  • na závěr můžete posypat čerstvou mátou nebo petrželkou
Marocké zeleninové tajine

Postup

1. Připravte si zeleninu. S výhodou je nechat mrkev na větší kusy, zůstane tak stále pevnější a nebude rychle rozvařená. Takže ji rozpůlím na polovinu podélně i příčně. Cuketu a lilek krájím na kusy tak cca 2 cm velké.
2. Na středně silně rozpálené hlubší pánvi nebo větším hrnci osmažte cibulku, občas zamíchejte a smažte dokud nezačne měnit barvu. Přidejte česnek, všechno koření a smažte dalších pár minut za stálého míchání.
3. Přidejte cukety, mrkve, lilek a smažte, obracejte ještě dalších pár minut. Za 2-4 minuty přidejte rajčata, vývar, cizrnu, dosolte a opepřete podle chuti. Přiveďte k varu, stáhněte na minimum a přiklopené nechte probublávat dokud zelenina nebude tak měkká, jak máte rádi, přibližně 15 minut. Já preferuji aby zelenina měla stále barvu a mrkev byla na skus ještě stále pevná a plná chuťi.

Marocké zeleninové tajine
Newsletter