Jinak klasické šneky, ale s náplní rozmarýnovo-citrónovou máte ještě tu. Je to zase úplně jiný recept a taky výsledek. A určitě stojí za vyzkoušení, jsou takové vláčné a ta chuť je úžasná!
Skořicové motané uzlíky
7. března 2018
Možná mám ještě větší radost než vy, že je recept konečně už tu. Protože jsem Vám tyhle krásné uzlíky na Instagramu slibovala dlouho, ale přes tu zimu jsem je vždycky pekla už za tmy a prostě nebyl prostor je hezky nafotit a hlavně to motání uzlíků mi přišlo důležité. Takže tady ho máte konečně. Recept je na 12-16 uzlíků. Těším se za vás, že si je upečete. Nevím jestli to není nějaká nemoc z povolání už. :-) To "video" s motáním není nic moc. Je to taková rychlokvaška, ale prozatím alespoň tak. Později ho pro Vás přetočím v nějaké lepší kvalitě. Slibuju.
Ingredience
Ingredience na těsto
-
250 ml vlažného mléka
-
25 g čerstvého droždí nebo ekvivalent sušeného
-
1 šťastné vejce
-
500 g pšeničné nebo špaldové mouky (hladké či 1:2 hladké a celozrnné)
-
75 g třtinového cukru
-
1 lžička soli
-
1 lžička mletého kardamomu
-
kůra z jednoho bio citrónu
-
Koupit
1 lžička mleté vanilky
-
75 g másla
Ingredience na náplň
-
100 g změklého másla
-
100 g moučkového cukru (používám namletý třtinový, i tmavý)
-
15 g mleté skořice
Ingredience na vrch
-
1 šťastné vejce na potření
-
pekanové nebo lískové ořechy na posypání
Postup
Do nádoby robotu, nebo velké mísy dejte cukr, vlažné mléko, a droždí. Lehce promíchejte a případně počkejte jestli je droždí aktivní a kvásek bude jevit aktivitu, tvořit bublinky, malé ostrůvky. Přidejte všechny zbylé ingredience na těsto, tedy vejce, mouku, změklé máslo, koření, citrónovou kůru a sůl. Těsto promíchejte a hněťte pomocí robotu či ručně, dokud nebude pěkně hladké.
Nyní je třeba těsto nechat vykynout. Můžete při pokojové teplotě přikryté čistou utěrkou, ale pokud jej odložíte do lednice a necháte kynout déle pod potravinářskou folií, třeba do druhého dne, jedině struktuře těsta prospějete. Nebo třeba upečte jen z části a další várku o něco později. Při pokojové teplotě těsto bude kynout přibližně hodinu. Pokud máte parní troubu, skvělý je program na kynutí.
V mezičase si připravte náplň. Stačí dobře smíchat všechny ingredience.
Vykynuté těsto přemístěte na moukou posypaný vál, aby se příliš nelepilo. Rozválejte jej na obdélník přibližně 30x 40 cm velký. Potřete celý povrch těsta náplní. Nyní přeložte třetinu těsta z jedné strany do středu a to samé udělejte ze strany druhé. Tento vzniklý obdélník otočte o 90°a rozválejte na o něco větší obdélník, přibližně 30 cm široký x 20 cm vysoký. Rozkrájejte jej na 12 - 16 pásů.
Aby se vám lépe motalo, připravila jsem malý giff, tak na to mrkněte. Ale v principu uchopíte každý pásek na začátku i konci mezi palec a ukazováček. Začněte jej motat do spirálky, přibližně tak 7x. Pak tuto spirálku omotejte vaší pravou rukou velmi volně okolo palce a ukazováčku vaší levé ruky, která stále drží opačný konec. Po pár omotání, konec podložte pod motanec a umístěte na plech. Až takto zamotáte všechny uzlíky, nechte je znovu vykynout. Potřete je vejcem, posypejte oříšky a pečte na 200°C přibližně 10-13 minut a nebo na program střední pára při 180°C kolem 12 minut. Záleží také na velikosti, ale barva napoví. Pečte je zprudka, aby nebyly příliš vysušené.