Konkrétně pudink ideálně připravíte s tapiokových perel, které můžete sehnat ve zdravých výživách nebo asijských potravinách a to hned v několika velikostech vedle samotného práškového škrobu. Já mám nejraději ty nejmenší.
Tento pudink nemusí být zákonitě kokosový. Nabobtnat a vařit perly můžete v jakékoli jiné tekutině. Rostlinném či živočišném mléce, nebo třeba šťávě.
Můžete už tekutinu ochutit kořením jako je vanilka či skořice a servírovat pak samotný nebo doplněný o čerstvé nebo kompotované ovoce a třeba něco křupavého, jako jsou tyto kokosové chipsy. Věřím, že ty budou právě tou přidanou hodnotou tohoto receptu a budou se Vám hodit jen tak na mlsání a nebo třeba doplnění i jiného pokrmu.
A asi poslední informace k receptu. Počítejte s tím, že množství perel se zvětší 7x! V ingrediencích uvádím 1/2 hrnku. Myslím tím US Cup. Bojím se, že kdybyste použili český hrnek, pozvali byste pak na pudink i sousedy.
Kokosový tapiokový pudink s karamelizovaným kokosem
16. března 2018
 
                                                                        
                            
                    Už jste se s tapiokovým pudinkem setkali? Jde o pudink, jako každý jiný. Tedy je založený na škrobu, ale tentokrát ne bramborovém ani kukuřičném, ale škrobu z manioku. Tapioka je tedy škrob z manioku, který je zdravým zdrojem karbohydrátů bez cholesterolu a nezdravých tuků. Maniok je větší podélná hlíza, uvnitř bílá, z venku světle hnědá s hrubější strukturou. Také se mu říká Cassava, Yuka a v Ásii právě Tapioka.
 
                        
        Ingredience
Ingredience na pudink
- 
                        1/2 hrnku tapiokových perel 
- 
                        1 a 1/2 hrnku vody 
- 
                        1 a 1/2 hrnku kokosového mléka 
- 
                        špetka mořské soli 
- 
                        4 lžíce javorového sirupu (nebo podle chuti, můžete použít i jakékoli jiné sladidlo) 
Ingredience na kokosové chipsy:
- 
                        100 g kokosových chipsů 
- 
                        70 g javorového sirupu 
- 
                        špetka soli 
Ingredience na servírování:
- 
                        skvělý je samotný, 
- 
                        ale třeba taky s tropickým ovocem jako je mango nebo maracuja, 
- 
                        či sezónním, třeba broskve, lesní plody, .. 
 
                        
        Postup
Tapiokové perly promyjte pod proudem tekoucí vody. Dejte je do misky, zalijte 1 a půl hrnkem vody a nechte několik hodin a nebo do druhého dne nabobtnat.
Kokosové chipsy smíchejte v míse spolu se solí a javorovým sirupem. Rozprostřete je na plech vyložený pečícím papírem a pečte je v troubě při 120°C přibližně 40 minut. Nechte je vychladnout a pak je skladujte ve vzduchotěsné nádobě, aby zůstaly dlouho křupavé a nenavlhly.
Když jsou perly nabobtnané, přemístěte je do menšího hrnce, přidejte k nim kokosové mléko, špetku mořské soli, javorový sirup podle chuti či jiné sladidlo a začněte ohřívat. Tapiokový pudink je třeba stále opatrně míchat, ale nebojte se, jen do zhoustnutí konzistence pudinku a to trvá pár minut.
4. Hotový pudink přesuňte do skleniček a nechte vychladit. Servírujte jen tak s kokosovými chipsy nebo s čerstvým ovocem.
 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                
 
         
         
     
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
            