Ovesná müsli kolečka
9. srpna 2012
Moje nejoblíbenější domácí sušenky. Jsou neuvěřitelně dobré, jednoduché, variabilní, můžou pomáhat děti a za chvíli jsou hotové! Myslím, že každý si je musí zamilovat včetně mužů, co cereálie příliš nemilují.
Také je ráno můžete nadrobit do jogurtu jako klasické müsli.
Jednou za čas je upeču, dám do vzduchotěsné nádoby umístěné na kuchyňské lince a jen sleduji jak mizí.)
Ingredience
-
Koupit
1/2 lžičky prášku do pečiva
-
4 lžíce mléka
-
175 g másla
-
50 g třtinového cukru
-
60 g javorového sirupu
-
300 g ovesných vloček
-
140 g celozrnné mouky
-
100 g sušeného ovoce (rozinky, meruňky, švestky, fíky, datle,..)
-
100 g ořechů (pekanové, vlašské, mandle, lískové, …)
-
špetka soli
-
olej nebo sprej na vymazání plechu
-
*variabilně můžete přidat semínka slunečnicová, chia, lněná, konopná, sezamová, dýňová, …
Postup
Předehřejte troubu na 160°C. Olejem nebo sprejem si vymažte větší plech.
Do velké mísy nasypte ovesné vločky, mouku, sůl, nasekané sušené ovoce a nasekané ořechy. Na plotnu si postavte malý hrnec a nechte v něm rozpustit máslo. Když je tekuté, přidejte cukr, javorový sirup a metličkou zamíchejte, vznikne hustější emulze. Do malé mističky dejte mléko a rozpusťte v něm prášek do pečiva.
Do vločkové směsi přidejte máslovou směs a mléko, vše dobře promíchejte a pomocí vykrajovacích formiček dávejte na plech.
Můžete použít formičky na vykrajování cukroví, nebo na marcipán (na fotografii, výhoda je, že se méně lepí k těstům ). Pokud nemáte ani jedno, použijte třeba seříznutý kelímek od jogurtu. Vrchovatou lžíci ovesné směsi dejte do formičky položené na plech, lžicí lehce urovnejte a opatrně sejměte vykrajovátko. Z tohoto množství dělám 20 koleček 5,5 cm velkých v průměru a přibližně 1-1,5 cm vysokých.
Pečte 25-30 minut do zlata, jen dejte pozor, aby se sušené ovoce nespálilo, bylo by pak hořké.