MENU

Muffiny s meruňkami a mandlovo-ovesnou posypkou

Muffiny s meruňkami a mandlovo-ovesnou posypkou

Velmi zdravý, ale i chutný recept převzatý z Whole Foods recipes a taky trochu modifikovaný sezónou a zkušenostmi.
Na amerických receptech mam moc rada, že používají jablečné pyré a jiné čerstvé ovoce nebo zeleninu do základu těst, aby dodali vláčnost, mohli si dovolit ubrat trochu tuků a také si zdravě osladili život.
Měla jsem doma zralé meruňky, tak jsem muffiny trochu zpestřila oranžovou sladce nakyslou chutí. Posypka zase dodává více křupavosti, vůně a vitamínů, obzvlášť, když je z vloček nebo ořechů.
Pokud jde o posypku, většinou ji dělám od oka a v libovolném množství, to co nepoužiji, zamrazím. Většinou se také snažím být kreativní, brát ohled na nutriční hodnotu a použít celozrnné mouky, různé druhy vloček a strouhaných, sekaných, či plátkovaných ořechů. Špetka soli dodá pikantnosti a zázvor, skořice nebo vanilka vše jen povýší.)

.
20 minut - 12 porcí
Muffiny s meruňkami a mandlovo-ovesnou posypkou

Ingredience

  • na muffiny:
  • 1 1/4 hrnku celozrnné mouky
  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 hrnek jemně strouhané mrkve (2 střední mrkve)
  • 1/2 hrnku jablečného pyré
  • 2 šťastná vejce
  • 200 g meruněk na malé kostičky (4 kusy, kostičky cca 1 cm)
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • na posypku:
  • (vždycky můžete udělat klasickou nebo použít vlastní kombinace ingrediencí, tato je ověřená, velmi dobrá a zdravá, mandle se skvěle hodí k meruňkám)
  • 40 g mletých mandlí
  • 70 g ovesných vloček jemných
  • 40 g másla
  • 40 g třtinového muscovado cukru
  • špetka soli
Muffiny s meruňkami a mandlovo-ovesnou posypkou

Postup

Postup:
1. Předehřejte troubu na 175°C. Připravte si plech na muffiny, buď vymazaný nebo formičkami vyložený. (12 kusů)
2. Připravte si posypku, smíchejte všechny ingredience a prsty nebo robotem dobře promíchejte.
3. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, cukr, skořici a sůl.
V druhé střední míse smíchejte nastrouhané mrkve, jablečné pyré, mléko, vejce, olej a vanilku.
4. Mrkvovou směs přidejte k moučné, krátce promíchejte, přidejte meruňky a lžící rozdělte do formiček. Posypte každý muffin posypkou a pečte 20 minut. Otestujte špejlí…

Muffiny s meruňkami a mandlovo-ovesnou posypkou

diskuze

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Miki 16. července 2016 15:8
Najlepsie muffiny ake som kedy jedla, lepsie ako doteraz najlepsie mrkvovo-jablecne :) V zime som robila so zavaranymi, teraz 4 varky kazdy den jednu s cerstvymi marhulami. Dala som 3 x viac marhul kedze mam rada stavnate muffiny. Uz si naozaj neviem predstavit ake vymyslite este lepsie.
Markéta Kitchenette 2. srpna 2016 11:58
:-) to je skvělé :-) xxx
Petra S. 22. května 2016 17:54
Ahoj, toto jsou VYBORNE muffiny. Tak stavnate, opravdu super. Ja jsem pouze udelala jednu upravu (po cteni komentaru) a to, ze jsem mleko a olej nahradila 1/2 hrnkem (114g) masla, ktere jsem rozpustila a nechala trochu vychladit, aby bylo jeste tekute. Pekla jsem je dele, nez uvedeno v receptu a na vyssi teplote, ale to taky muze byt moje trouba, ze. Stoji za pokus, jsou strasne dobre :)
Markéta Kitchenette 24. května 2016 11:2
Tak jsem ráda, že se Vám povedli. U receptů, kde se přidává čerstvé ovoce či zelenina je to vždy trochu riskantní, zkrátka receot nemůže být exaktní, protože jsou mrkve, jablka, meru%nka, které jsou více š'tavnaté a mají méně dužiny a pak je vše najednou jinak... Ale poradila jste si dobře.) Pokud tu na blogu je nějaký recept se kterým se lidi perou, je to jablečná bábovka a mrkvová bábovka.. A tak je to přesně z těchto důvodů..
Lelinka 13. července 2015 14:12
Dobry den, chutove vyborne, ale nepovedly se mi. Jsou moc mokre. Zkusim priste ubrat z mokrych surovin :-)
Lelinka 13. července 2015 16:10
Nedaly se vzit do ruky, jak byly uvnitr mokre. Asi jsem nekde udelala chybu. Ale chutnaly i tak. Nakonec jsme si poradili a muffiny z kosicku vydlabovali lzickou :-)
Markéta Kitchenette 13. července 2015 19:52
Aha, tak to je škoda, možná moc meruněk? Nebo byly příliš šťavnaté? No snad to bude příště lepší a mrzí mě nezdar.)
Markéta Kitchenette 13. července 2015 15:52
Dobrý den. Mokré myslíte nedopečené, jako sražené nebo jen vlhký piškot? Já je miluju a mám právě ráda, že to není suchá buchta. Ale když se přidává nějaké čerstvé ovoce, je potřeba určitě péct o něco déle, aby těsto nespadlo.)
Bantuu 6. května 2015 13:40
Fantastické! Našla jsem ještě jeden meruňkový kompot, tak volba byla jasná :-) Místo jablečného pyré bylo pyré meruňkové, drobenka bez mandlí, aby mohl i náš nejmenší, ale vylepšená kardamonem, který miluji a jsou úžasné. Děkuji za další skvělý recept :-)
Markéta Kitchenette 19. května 2015 10:22
Také děkuji za milý komentář.)
DanielaV 24. října 2014 21:45

Výborné! Místo čerstvých jsem dala sušené nesířené meruňky a trochu jsem přidala mrkev a jableč. pyré, i tak byly skvělé. Díky!

Markéta Kitchenette 30. září 2013 13:12

děkuju. Miminko už chovám v náručí, proto ta pauza .. )

Kiki 22. září 2013 20:34

Děkuji za odpovědˇ, zkouším stále nové a nové recepy z Tvého blogu. Některé se vydaří hned, u jiných se nejprve musím rozcvičit, aby byly takové jako u Tebe, ale chutnají vždy :-). Chtěla bych moc poděkovat za tento úžasný a inspirativní blog – jsem z něj naprosto unešená a až vydáš kuchačku, tak budu mít alespoň na rok pro kamarádky a rodinu inspiraci na dárky k narozeninám :-) Už se na ní moc těším. Jinak přeji, ať příchod dalšího potomka proběhne hladce a celé rodine prima start.

Markéta Kitchenette 4. září 2013 9:49

Netuším, je to velmi subjektivní… Meruňky také mouhou být více šťavnaté. Nebo například těsto by se mělo plnit do formiček, hned po dokončení, jinak účinky pdp a sody postupně vyprchávají. Také přepracování těsta může ovlivnit nadýchanost x hutnost … Těsto by se mělo jen velmi krátce promíchat…

Kiki 31. srpna 2013 22:19

Recept vypadal moc lakave, tak jsem jej vyzkousela, mam rada zdrave varianty dobrot. Vysledek je sice velmi chutny, ale muffiny zustaly tezke a mokre a rozprskly se spise do sirky, nez aby se hezky nacechraly :-( Nevis, cim to muze byt? Postupovala jsem podle receptu, ale zdalo se mi, ze je tam mozna moc “mokrych” ingredienci.

Newsletter