Muffiny s meruňkami a mandlovo-ovesnou posypkou
12. července 2012

Velmi zdravý, ale i chutný recept převzatý z Whole Foods recipes a taky trochu modifikovaný sezónou a zkušenostmi.
Na amerických receptech mam moc rada, že používají jablečné pyré a jiné čerstvé ovoce nebo zeleninu do základu těst, aby dodali vláčnost, mohli si dovolit ubrat trochu tuků a také si zdravě osladili život.
Měla jsem doma zralé meruňky, tak jsem muffiny trochu zpestřila oranžovou sladce nakyslou chutí. Posypka zase dodává více křupavosti, vůně a vitamínů, obzvlášť, když je z vloček nebo ořechů.
Pokud jde o posypku, většinou ji dělám od oka a v libovolném množství, to co nepoužiji, zamrazím. Většinou se také snažím být kreativní, brát ohled na nutriční hodnotu a použít celozrnné mouky, různé druhy vloček a strouhaných, sekaných, či plátkovaných ořechů. Špetka soli dodá pikantnosti a zázvor, skořice nebo vanilka vše jen povýší.)

Ingredience
-
na muffiny:
-
1 1/4 hrnku celozrnné mouky
-
1/4 hrnku třtinového cukru
-
1/2 lžičky prášku do pečiva
-
1/2 lžičky jedlé sody
-
1/4 lžičky mořské soli
-
1 lžička skořice
-
1 hrnek jemně strouhané mrkve (2 střední mrkve)
-
1/2 hrnku jablečného pyré
-
2 šťastná vejce
-
200 g meruněk na malé kostičky (4 kusy, kostičky cca 1 cm)
-
1/4 hrnku mléka
-
1/4 hrnku řepkového nebo slunečnicového oleje
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
na posypku:
-
(vždycky můžete udělat klasickou nebo použít vlastní kombinace ingrediencí, tato je ověřená, velmi dobrá a zdravá, mandle se skvěle hodí k meruňkám)
-
40 g mletých mandlí
-
70 g ovesných vloček jemných
-
40 g másla
-
40 g třtinového muscovado cukru
-
špetka soli

Postup
Postup:
1. Předehřejte troubu na 175°C. Připravte si plech na muffiny, buď vymazaný nebo formičkami vyložený. (12 kusů)
2. Připravte si posypku, smíchejte všechny ingredience a prsty nebo robotem dobře promíchejte.
3. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, cukr, skořici a sůl.
V druhé střední míse smíchejte nastrouhané mrkve, jablečné pyré, mléko, vejce, olej a vanilku.
4. Mrkvovou směs přidejte k moučné, krátce promíchejte, přidejte meruňky a lžící rozdělte do formiček. Posypte každý muffin posypkou a pečte 20 minut. Otestujte špejlí…

diskuze
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Výborné! Místo čerstvých jsem dala sušené nesířené meruňky a trochu jsem přidala mrkev a jableč. pyré, i tak byly skvělé. Díky!
děkuju. Miminko už chovám v náručí, proto ta pauza .. )
Děkuji za odpovědˇ, zkouším stále nové a nové recepy z Tvého blogu. Některé se vydaří hned, u jiných se nejprve musím rozcvičit, aby byly takové jako u Tebe, ale chutnají vždy :-). Chtěla bych moc poděkovat za tento úžasný a inspirativní blog – jsem z něj naprosto unešená a až vydáš kuchačku, tak budu mít alespoň na rok pro kamarádky a rodinu inspiraci na dárky k narozeninám :-) Už se na ní moc těším. Jinak přeji, ať příchod dalšího potomka proběhne hladce a celé rodine prima start.
Netuším, je to velmi subjektivní… Meruňky také mouhou být více šťavnaté. Nebo například těsto by se mělo plnit do formiček, hned po dokončení, jinak účinky pdp a sody postupně vyprchávají. Také přepracování těsta může ovlivnit nadýchanost x hutnost … Těsto by se mělo jen velmi krátce promíchat…
Recept vypadal moc lakave, tak jsem jej vyzkousela, mam rada zdrave varianty dobrot. Vysledek je sice velmi chutny, ale muffiny zustaly tezke a mokre a rozprskly se spise do sirky, nez aby se hezky nacechraly :-( Nevis, cim to muze byt? Postupovala jsem podle receptu, ale zdalo se mi, ze je tam mozna moc “mokrych” ingredienci.