instagram @kitchenettehome

Křupavé ovesné muffiny

Křupavé ovesné muffiny

Velmi ráda peču právě tyhle muffiny, protože jsou rychlé, zdravé, opravdu chutné, vláčné a na povrchu nádherně sladko-slaně křupavé. Pokud vám někdy zbyde trochu času, vyzkoušejte je péct bez papírových košíčků, jen ve vymazané formě na muffiny a po upečení nechte vystydnout na mřížce. Byla jsem překvapená, o co často přicházíme.. )

.

25 minut - 12 porcí
Křupavé ovesné muffiny

Ingredience

  • na posypku:

  • 85 g (3/4 hrnku) celozrnné mouky

  • 45 g (1/2 hrnku) ovesných vloček (používám ty jemnější, ale nepředvařené)

  • 70 g (1/2 hrnku) třtinového cukru (ideálně typu muscovado)

  • 70 g (1/3 hrnku) másla

  • 1/2 lžičky mořské soli

  • na těsto:

  • 100 g (1 hrnek) ovesných vloček

  • 100 g (3/4 hrnku) hladké mouky

  • 100 g (3/4 hrnku) celozrnné mouky (pšeničná nebo špaldová)

  • 1/2 lžičky sody na pečení

  • 1/2 lžičky mořské soli

  • 200 g (7/8 hrnku) másla

  • 70 g (1/2 hrnku) třtinového cukru (ideálně typu muscovado)

  • 350 ml ( 1 1/2 hrnku) bílého jogurtu

  • 2 velká vejce z volného odchovu

Křupavé ovesné muffiny

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C s polohou roštu v horní třetině.
Já preferuji prsty, ale můžete i vidličkou, zpracovat všechny ingredience na posypku a dejte zatím do mrazáku, než budete připraveni na plnění formiček.
Teď těsto na muffiny… Do velké mísy dejte ovesné vločky, mouky, sodu na pečení a sůl.
V menším hrnci rozpusťte máslo, sundejte ze sporáku, nasypte cukr, rozmíchejte a přidejte jogurt s vejci.
Spojte obě směsi dohromady, ale snažte se nepřemíchat!
Mě těsto vystačí na 12 středních muffinů, které plním do 3/4 košíčku, zakryji povrch posypkou, kterou lehce zatlačím do těsta.
Pečte 35 minut při 180°C.

Tipy:
1. Vyzkoušejte používat cukr typu muscovado (která se liší vyšším obsahem třtinové melasy, je tmavší a vlhčí) nebo přímo i melasu, která je dost aromatická, ale výrazně zvedne nutriční hodnotu i obohatí chuť.

2. Oblíbila jsem si olej ve spreji na vymazávání forem, má vysoký stupeň, při kterém se začíná přepalovat, protože je vyroben z kvalitních olejů, většinou z řepky olejky. Ale podstatné je, jak moc usnadní práci. )
 

Newsletter