.
Křupavé ovesné muffiny
9. března 2012
Velmi ráda peču právě tyhle muffiny, protože jsou rychlé, zdravé, opravdu chutné, vláčné a na povrchu nádherně sladko-slaně křupavé. Pokud vám někdy zbyde trochu času, vyzkoušejte je péct bez papírových košíčků, jen ve vymazané formě na muffiny a po upečení nechte vystydnout na mřížce. Byla jsem překvapená, o co často přicházíme.. )
Ingredience
-
na posypku:
-
85 g (3/4 hrnku) celozrnné mouky
-
45 g (1/2 hrnku) ovesných vloček (používám ty jemnější, ale nepředvařené)
-
70 g (1/2 hrnku) třtinového cukru (ideálně typu muscovado)
-
70 g (1/3 hrnku) másla
-
1/2 lžičky mořské soli
-
na těsto:
-
100 g (1 hrnek) ovesných vloček
-
100 g (3/4 hrnku) hladké mouky
-
100 g (3/4 hrnku) celozrnné mouky (pšeničná nebo špaldová)
-
1/2 lžičky sody na pečení
-
1/2 lžičky mořské soli
-
200 g (7/8 hrnku) másla
-
70 g (1/2 hrnku) třtinového cukru (ideálně typu muscovado)
-
350 ml ( 1 1/2 hrnku) bílého jogurtu
-
2 velká vejce z volného odchovu
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C s polohou roštu v horní třetině.
Já preferuji prsty, ale můžete i vidličkou, zpracovat všechny ingredience na posypku a dejte zatím do mrazáku, než budete připraveni na plnění formiček.
Teď těsto na muffiny… Do velké mísy dejte ovesné vločky, mouky, sodu na pečení a sůl.
V menším hrnci rozpusťte máslo, sundejte ze sporáku, nasypte cukr, rozmíchejte a přidejte jogurt s vejci.
Spojte obě směsi dohromady, ale snažte se nepřemíchat!
Mě těsto vystačí na 12 středních muffinů, které plním do 3/4 košíčku, zakryji povrch posypkou, kterou lehce zatlačím do těsta.
Pečte 35 minut při 180°C.
Tipy:
1. Vyzkoušejte používat cukr typu muscovado (která se liší vyšším obsahem třtinové melasy, je tmavší a vlhčí) nebo přímo i melasu, která je dost aromatická, ale výrazně zvedne nutriční hodnotu i obohatí chuť.
2. Oblíbila jsem si olej ve spreji na vymazávání forem, má vysoký stupeň, při kterém se začíná přepalovat, protože je vyroben z kvalitních olejů, většinou z řepky olejky. Ale podstatné je, jak moc usnadní práci. )