instagram @kitchenettehome

Višňový celozrnný pie

Višňový celozrnný pie

Protože je sezóna třešní a višní, tak tu pro Vás mám ještě jeden recept na fajn celozrnný koláč. Bude vše fungovat i s hladkou moukou a bude asi i o něco lahodnější, ale proč si neužívat trochu zdravěji. Já jsem použila doma hladce mletou mouku z pšenice, takže 100%ní celozrnná.
Domácí mlýnky na mouku moc doporučuji, protože mouka je nejzdravější čerstvě namletá (s předpokladem, že nemáte staré zrno), takto můžete vždy variabilně umlít třeba rýži, amarant, quinoiu, kukuřici, a běžné druhy obilí i třeba v bio kvalitě.
Recept je psaný, za předpokladu, že používáte višně, pokud byste ho chtěli péci z třešní, uberte cukru v náplni a trochu okyselte citrónem…

.
30 minut - 12 porcí
Višňový celozrnný pie

Ingredience

  • 2 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 3 lžíce a 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • mořská sůl
  • 250 g másla
  • 6-7 lžic ledové vody
  • 900 g vypeckovaných višní (včetně šťávy která se uvolní)
  • 4 lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
  • 1 lžíce mléka na potření
Višňový celozrnný pie

Postup

Ve velké míse smíchejte mouku, 2 lžíce cukru, špetku soli a lžičku skořice. Do směsi přidejte vychlazené máslo na kostičky a pomocí nožů vpracovávejte do těsta, tak aby z másla zůstali stále malé kousky ve velikosti hrášku. Přidejte ledovou vodu a rychle zapracujte vidličkou, tak aby hmota držela pohromadě (je dobré pracovat nástroji, aby jste dlaněmi příliš neohřáli máslo…).
Těsto rozdělte na dva stejné díly, rozválejte do kruhu velkého tak 15 cm. Teď nechte těsto uležet a vychladit v lednici 1 hodinu.
Předehřejte troubu na 200°C.
Ve velké míse smíchejte višně, hrnek cukru, lžičku skořice, špetku soli, maizenu.
Vymažte si formu. Vychlazené těsto vyválejte, tak aby kola byla dostatečně velká na pokrytí dna a boků formy (jeden kruh může být menší, bude pouze zakrývat náplň z vrchní strany… Použila jsem koláčovou formu o průměru 24 cm.).
Vyplňte dno a boky formy těstem, pomocí prstů lehce dotvarujte. Vlijte višňovou náplň a přikryjte menším kolem, prsty na okraji spojte obě vrstvy a odřízněte nožem přebytky těsta.
Teď už jen potřete mlékem, pocukrujte zbývající lžící cukru a vidličkou nebo špejlí vytvořte otvory.
Pečte při 190°C přibližně 1 a 1/4 hodiny, do zlatohněda.

Višňový celozrnný pie
Newsletter