instagram @kitchenettehome

Čokoládové pralinky s želé z portského vína

Čokoládové pralinky s želé z portského vína

S příchodem chladných dní a blížících se vánočních svátku je tu zase prostor pro čokoládu a třeba i pralinky. Musím říci, že mě jejich výroba v posledních letech chytla a tak si většinou v tomto období pár forem odliji. Výsledné pralinky jsou navíc totiž skvělým dárkem. Před svátky, kdy mě čeká spoustu schůzek a setkání s přáteli, jsem vždycky ráda, že mám po čem sáhnout a čím od srdce obdarovat.
Tu na blogu už můžete najít recepty na čokoládové lanýže, na pralinky s náplní Praline nebo na pralinky plněné ganache s likérem GM a tak jsem si říkala, že by bylo dobré Vám ukázat jak se dělají náplně z želatiny. Tento postup můžete uplatnit pro různá ovocná pyré. Například z manga, malin, ..., ale doporučuji přidat nějaký ten alkohol aby se zvýšila trvanlivost. Tedy k ovocným pyré přidejte například trochu vodky. V tomto receptu připravuji náplň z portského vína.

 

Myslím, že postupové fotky by Vám měly zprostředkovat dostatek vizuálních informací, abyste si dokázali představit jak na to, ale pokud by přeci jen vznikly nějaké pochyby, během pár dní zveřejním nový video recept, který se věnuje přípravě pralinek a doufám, že video pomůže rozptýlit případné nejistoty.

90 pralinek porcí
Čokoládové pralinky s želé z portského vína

Ingredience

Ingredience na 4 formy

Ingredience na želé z portského vína na 3-4 formy

  • 350 ml portského vína Ruby Porto

  • 50 g třtinového cukru

  • 5 g plátkové želatiny

    Koupit
Čokoládové pralinky s želé z portského vína

Postup

1.

Jako první krok trochu zredukujte portské víno. Dejte všechno víno do většího hrnce spolu s cukrem a pomalu vařte dokud se jedna třetina neodpaří. Tedy by Vám mělo zůstat 250 ml zredukovaného portského vína. Nechte ho lehce vychladnout.

2.

Čokoládu určenou na vylití forem rozpusťte na 45 °C. Je důležité čokoládu rozpouštět opatrně a postupně, aby v některých místech nestoupla teplota příliš vysoko. Lze použít vodní lázeň, ale pak by se voda pod mísou s čokoládou neměla přímo vařit a směs je dobré stále míchat, aby se rozprostíralo teplo. Další metoda je za použití mikrovlnné trouby, ale i zde musíte být opatrní a vždy zahřívat čokoládu jen pár vteřin, vyjmout z trouby, zamíchat a opět ohřát, dokud nedosáhne 45 °C. K receptu přikládám video, kde připravuji jinak plněné pralinky, ale princip je stejný. Jakmile se tedy stane a Vaše čokoláda má teplotu 45 °C, přidejte kakaové máslo a míchejte, dokud teplota opět neklesne na 31 - 32 °C a čokoláda je hezky hladká. Samotné kakaové máslo čokoládu schladí a tak tento krok je téměř hned hotový.

3.

Nyní máte čokoládu vytemperovanou a můžete formu na pralinky vyplnit až po okraj. Několikrát s formou bouchněte o pracovní plochu, abyste vyhnali případné bublinky, které by narušily hladký povrch bonbónů. Čokoládu důkladně vylijte opět do mísy tak, aby budoucí pralinka měla jen tenkou stěnu a pomocí karty nebo cukrářské palety setřete zbytek z povrchu formy. Ještě párkrát bouchněte a popřípadě rozlévejte zbylou čokoládu uvnitř tak, aby byla rovnoměrně na stěnách budoucích skeletů. Formu odložte na pár minut do lednice. Takto si připravte všechny formy. Zbylou čokoládu zatím dejte stranou, budete jí potřebovat na finální uzavření. 

4.

Nastal čas dokončit náplň.  Připravte si plátky želatiny. Namočte je podle návodu na 5 minut do studené vody a nechte nabobtnat. Pak je vyždímejte a přidejte k portskému vínu, které nesmí být horké! Pouze vlažné, jinak by se želatina znehodnotila. Dobře promíchejte a želatina by se měla během okamžiku rozpustit. (Pokud byste pracovali se studeným portským vínem nebo například jiným ovocným pyré, tekutinu mírně zahřívejte dokud se v ní nerozpustí želatina. Stačí, aby byla teplá.

5.

Pokud máte náplň pokojové teploty, můžete každý bonbón naplnit. Na plnění je ideální zdobící sáček, kterému ustřihnete pouze malinkatý otvor, protože v tomto momentě je náplň tekutá téměř jako voda. Plňte tak, aby Vám zbyl nahoře přibližně 3 mm prostor pro uzavření čokoládou, ale nejprve odložte naplněnou formu opět do lednice, aby se náplň proměnila v želatinu.

6.

Uzavírání bonbónů se mi vždy zdá trochu prekérní, protože forma je chladná a tak Vám čokoláda při práci rychle tuhne, tedy musíte postupovat svižně. Na zavírání si pravděpodobně budete muset rozpustit čokoládu, protože želírování zabere trochu více času a zbylá čokoláda Vám už jistě ztuhla. Formu zaplňte čokoládou (měla by mít teplotu kolem 32 °C), párkrát bouchněte, aby se pěkně zaplnil každý bonbón a následně setřete všechen přebytek kartou nebo paletou zpět do mísy. Formu při tom už nenaklánějte. Opět ji přesuňte do lednice a až bude vychlazená, nastane ten nejvíce uspokojivý pocit, kdy budete moci pralinky vyklepnout. Uvidíte, to je opravdu zážitek a nikdy se Vám neomrzí.)

Čokoládové pralinky s želé z portského vína
Čokoládové pralinky s želé z portského vína
Čokoládové pralinky s želé z portského vína
Čokoládové pralinky s želé z portského vína
Čokoládové pralinky s želé z portského vína
Čokoládové pralinky s želé z portského vína
Čokoládové pralinky s želé z portského vína
Čokoládové pralinky s želé z portského vína
Čokoládové pralinky s želé z portského vína
Newsletter