BAŽANTÍ PRSÍČKA A DVĚ VINNÉ OMÁČKY
20. února 2014
Až budete mít chuť, doma připravit luxusní, slavnostní a zdravou večeři, vyzkoušejte bažantí prsíčka. Koncem podzimu, jsem si našla konečně svého oblíbeného řezníka na farmářských trzích a tak jsem se pustila do mnoha nových experimentů.
Mám tu pro vás dvě verze. Takže můžete podle nálady, příležitosti a požadované atmosféry vybírat. Prsíčka s jemnou delikátní omáčkou z bílého vína, vanilky a hrušky, nebo více pikantní a výraznou variantu s omáčkou z červeného vína, chilli a čokolády. Servírujte s vaší oblíbenou přílohou.
Toto je jeden z dalších receptů, připravených pro receptovou dvoustránku v Harper’s Bazaaru.
Ingredience
-
8 malých nebo 4 velká bažantí prsíčka
-
pár snítek čerstvého tymiánu
-
1 šalotka
-
4 lžíce másla
-
1 vanilkový lusk
-
1,5 dcl suchého bílého vína jako je chardonnay
-
2 zralé hrušky
-
250 ml smetany
-
2 dcl červeného vína
-
3 dcl vývaru (ideálně drůbežího)
-
20 g čokolády
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
cayennský pepř
Postup
VANILKOVO-HRUŠKOVÁ OMÁČKA
V menším hrnci na středně silném žáru rozpusťte lžíci másla a na něm orestujte šalotku krájenou na jemné kostičky. Když je měkká, přidejte semínka z vanilkového lusku a jednu hrušku, kterou jste zbavili slupky, jadřince a pokrájeli jí na malé kostičky. Krátce orestujte, přidejte bílé víno a smetanu. Pomalu vařte, dokud se omáčka nezredukuje na 2/3 nebo ideální konzistenci omáčky. Pomocí mixéru či tyčového mixéru, omáčku rozmixujte na jemný krém a dosolte podle chuti. Zbývající hrušku, zbavenou slupky a jádřince, nakrájejte na plátky a na lžíci másla pomalu orestujte na pánvičce do měkka. Servírujte spolu s prsíčky a omáčkou jako ozdobu.
OMÁČKA Z ČERVENÉHO VÍNA A ČOKOLÁDY
Ve středním hrnci pomalu vařte víno spolu s vývarem, dokud se tekutina nezredukuje na 1/3. Omáčku osolte podle chuti, přidejte špetku cayennského pepř a když lehce vychladne, přidejte i čokoládu. Pomalu míchejte dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
PŘÍPRAVA PRSÍČEK
Předehřejte troubu na 180°C. Na velké pánvi rozehřejte zbývající dvě lžíce másla. Bažantí prsíčka omyjte, osušte a okořeňte čerstvým tymiánem, pepřem a solí. Restujte je z jedné strany na středně silném žáru do zlata, přibližně 5 minut. Otočte je a dejte je spolu s pánví do trouby na dalších 6-9 minut, v závislosti na velikosti prsíček. Po vyjmutí z trouby, je nechte ještě chvíli odpočinou, než začnete servírovat spolu s omáčkou a přílohou. Budou tak jemnější a hlavně šťavnatější uvnitř.