Kváskové lívance
11. června 2013
Pokud jste se stali kváskovými chovateli a máte rádi kromě dobrého domácího chleba i sladké, tak Vás pravděpodobně potěší tento recept. Já sladké miluju a kynuté lívance jsou moje oblíbená neřest, tak si je s dcerou dvakrát za rok užíváme třeba jako dezert. A jestli patříte do skupiny lidí, co kvásku nepropadli, najdete tu recept na kynuté lívance z droždí, tak si je můžete i tak dopřát. Každopádně oba recepty zahrnují něco zdravějšího navíc. Část hladké mouky nahrazuji ovesnými vločkami a celozrnnou špaldovou. Také přidávám nějaká ta semínka.
Ingredience
-
NA LÍVANCE:
-
130 g kvásku z celozrnné žitné mouky
-
450 ml plnotučného mléka
-
50 g třtinového cukru
-
200 g hladké mouky (část nahrazuji špaldovou celozrnnou)
-
100 g jemných ovesných vloček
-
vanilka, trochu extraktu, semínek, vanilkového cukru
-
3-6 lžic chia semínek (nebo třeba drcených lněných, máku, sezamu …)
-
trochu kůry z bio citrónu nikdy neuškodí ,)
-
špetka mořské soli
-
1 šťastné vejce
-
NA SERVÍROVÁNÍ:
-
500 ml řeckého jogurtu nebo zakysané smetany, ušlehané smetany na šlehání, mascarpone, …
-
marmeláda, javorový sirup nebo nutella
-
trochu čerstvého ovoce
-
vanilkový cukr
Postup
Připravený kvásek smíchejte ve velké míse se všemi ingrediencemi kromě vajec. Vznikne vám tak řídké těsto, které zakryjte fólií a nechte do druhého dne odpočívat v lednici.
Druhý den, přibližně hodinu před servírováním (smažením), těsto vyndejte, vmíchejte vejce a nechte při pokojové teplotě znovu vykynou.
Připravené těsto smažte na pánvi nebo lívanečníku velmi zvolna. Ideálně na troše kvalitního oleje nebo ghí, které já používám nejraději. Otáčejte jednotlivé lívance až když uvidíte bublinky a těsto bude téměř propečené. Tak budou mít čas vzejít do nadýchané podoby a dostatečně se propéci.