Losos, kroupy s červenou řepou a fenyklovo-jablečný salátek
6. června 2013
Když jsem pátrala na stránkách Marc&Spencer, abych k receptu pro Vás mohla přiložit link na můj oblíbený produkt, narazila jsem na pár zajímavých receptů… Rubínově červené ječné kroupy. Nádhera, trochu exotika a ještě zdravá. S lososem a salátkem, u kterého jsem se zdráhala dodržet recept do puntíku. Což ostatně málokdy dělám. Ale protože večerní shon v domácnosti s dětmi vrcholil, matky a otcové pochopí…, fenykl s jablkem jsem pouze pokapala šťávou z limetky, olivovým olejem, sůl, pepř a šup na talíř, jak Mark i Spencer radí.
Tak a teď se i já přidávám. Je to skvělá svěží harmonie. Fenyklu i jablku nic nechybělo. Naopak tvořili skvělou symbiózu s ostatními chutěmi i texturami a tradiční dresink by mě asi trochu rušil. Kroupy mě potěšily a inspirovali k dalším kulinářským výtvorům.
Teď už jsem zvědavá jen co na to řeknete Vy.
Ingredience
-
2 filety z lososa
-
300 g pečené nebo vařené červené řepy
-
300 ml vývaru (zeleninového či kuřecího) nebo vody
-
150 g krup (ječných nebo třeba špaldových, které jsem koupila v DM od Alnatury)
-
1 čerstvý fenykl
-
1 jablko
-
1 citrón nebo limetku
-
pár snítek čerstvého tymiánu
-
extra panenský olivový olej
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
Postup
(Pokud ještě neznáte postup pečení řepy v troubě, doporučuji vyzkoušet. Pečte celou řepu včetně slupky zabalenou v alobalu do měkka při 200°C. Trvá to přibližně 50 minut podle velikosti. Zachová si tak maximum své přirozené chuti. Pak po vychladnutí už jen odstrante slupku. Takto ji můžete mít v lednici i několik dní předem připravenou na saláty, … Praktické je, šoupnout ji do trouby, když pečete něco jiného, pak Vás to nestojí žádnou energii navíc.)
Postup s ječnými kroupy
Postup se špaldovými kroupy Alnatura
Zelené výhonky fenyklu připomínající kopr, si uchovejte na ozdobu. Jakmile budou jablka i fenykl nakrájené, pokapejte je šťávou z půlky citrónu nebo limetky a dobře opatrně promíchejte. Zamezíte tak, mimo jiné, hnědnutí jablek způsobené oxidací. Salátek pokapejte olivovým olejem, posolte a popepřete podle chuti.
A můžete servírovat! Dohromady tato kombinace tvoří opravdu harmonicky působící trojici.