instagram @kitchenettehome

Dvojctihodný koláč - Frgál

Dvojctihodný koláč - Frgál

Moc jsem se snažila dodat vám tenhle recept na přání co nejrychleji, tak ho tu s vámi sdílím s fotkami, které mám od posledního pečení a pokusím se ho v brzké době znovu upéct a při té příležitosti i natočit video a nafotit postupové fotky, aby to plnění bylo pro začátečníky co nejjednodušší.

Tvaroh je nejlepší ten balený v „alobalu“ a ne ten ve vaničce. Protože vám nebude náplň tolik téct a lépe se s ním bude pracovat. Pokud máte jen ten ve vaničce, do tvarohové náplně přimíchejte navíc 2 lžíce kukuřičného škrobu, aby náplň při pečení lépe ztuhla. 
Jinak mít doma v lednici vždy připravenou sklenici hrozinek (alternativně i brusinek) namočených v portském víně nebo kvalitním rumu, je určitě super návyk a moc doporučuju. 

45 minut - 3 koláč porce
Dvojctihodný koláč - Frgál

Ingredience

Na těsto:

  • 42 g čerstvého droždí

  • 250 ml mléka

  • 4 lžíce cukru

  • 500 g hladké mouky (1/3 nahrazuji celozrnnou)

  • 2 vejce

  • 110 ml slunečnicového oleje

  • špetka soli

Na tvarohovou náplň:

  • 750 g tvarohu (viz. úvod)

  • 200 g třtinového cukru

  • 2 vejce

  • špetka mleté vanilky

  • kůra z jednoho citrónu

Na povidlovou náplň:

  • 440 g povidel

  • 1-2 dcl hrozinek máčených v portském víně nebo rumu

Na drobenku:

  • 100 g polohrubé mouky

  • 100 g třtinového cukru

  • 90 g másla

Postup

1.

Do velké mísy robota nebo jiné zadělávací mísy si připravíme kvásek. Rozdrobte droždí, přidejte cukr, teplé mléko (maximálně 50 °C) a přimíchejte polovinu mouky. Během 10–15 minut by měl hezky vzejít a až se tak stane, můžete přidat všechny zbylé ingredience a vypracovat hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou nebo folií a nechte ho vykynout na teplém místě. Kynutí může trvat hodinu i dvě v závislosti na teple atd.. 

2.

Mezitím si připravte tvarohovou náplň smícháním všech ingrediencí. Stejně tak jako drobenku. A nakonec i povidla promíchejte s máčenými rozinkami.

3.

Vykynuté těsto si vyklopte na lehce pomoučený vál a rozdělte ho na 6 stejně velkých dílů. Z každého vytvarujte bulku. Teď si rozehřejte troubu na 180° C funkce horní a dolní ohřev a připravte 3 plechy, které dobře vymažete máslem. To je důležité, protože těsto vám na máslový povrch hezky přilne, dobře se natahuje a plní.

4.

Na vále si rozválejte první bochánek na co největší kruh. Pak ho podobně, jako když se dělá těsto na pizzu, pomocí rukou a pěstí už v prostoru natahujte a přeneste ho na vymazaný plech. Nestrachujte se, pokud není ještě velká přes celý plech. Po chvilince povolí a budete ho moci po částech přizvednout a více natáhnout do všech stran. Díky máslu se vám nebude vracet a stahovat. Já vždy tvořím koláč opravdu téměř přes celý plech, a tedy i do tvaru oválu. Povrch tohoto oválu potřete třetinou tvarohové náplně téměř až do krajů. Vyválejte si na vále další bochánek na co největší kruh, pomocí rukou ho v prostoru opět trochu natáhněte. Položte ho na tvarohovou náplň a postupně natahujte kraje až k těm krajům spodní vrstvy těsta. Pak je pomocí prstů hezky spojte a nebojte se přizdvihnout naplněný koláč od plechu a společně po kouskách obě vrstvy ještě trochu ponatahovat do všech stran. Celý koláč z vrchní strany natřete až téměř do krajů třetinou připravených povidel a posypejte třetinou drobenky.

5.

Celý proces zopakujte ještě 2x. Tedy vám nakonec vzniknout 3 velké koláče přes 3 plechy. Než je dáte péct, měly by ještě chvilku, zhruba 15 minut kynout. Já je peču vždy naráz, ale v polovině pečení jejich pořadí v troubě promíchám, aby byly všechny rovnoměrně propečené z vrchní i spodní strany. Pokud si nejste jistí, jestli to vaše trouba zvládne, můžete je péct postupně. První bude určitě mnohem dříve vykynutý než ten poslední, tak je klidně pečte postupně. Každý bude potřebovat přibližně 30 minut. Koláč je velmi tenký, a tak se nemusíte bát, že nebude dobře propečený. Stačí, když bude mít hezky zlatou barvu.

Newsletter