Špenátový steak salát s restovanou šalotkou
24. května 2013

Tento způsob servírování steaků, je pro mě asi ten neoblíbenější. Léto, posezení na zahradě s rodinou u rozpáleného grilu, šťavnaté křehké maso na čerstvém svěžím salátu ochuceném lahodným dresinkem je pro mě poezie… Nepopírám, že současné chutě velkou mírou ovlivňuje moje pod srdcem rostoucí miminko, ale co je víc?
Asi jste si všimly, že tu nenacházíte každý týden převážně masové pokrmy, ale když už je doma připravuji, vybírám z těch nejkvalitnějších kusu masa a to hlavně co se původu týče. Což může být drahá záležitost, proto je dobré něco o masu vědět, aby naše pokusy neskončili v psí misce. Je skvělé mít vlastního farmáře, řezníka nebo třeba kuchaře, který se k pěkným kouskům dostane. V Praze jako veřejný zdroj mohu zmínit opět Paula a jeho The real meat society, který prodává maso z prověřených zdrojů a stařené, takže je připravené ideálně k úpravě. Musím také zmínit Makro, které se nedá zařadit do kategorie malých dodavatelů, ale přez to zde můžete nalézt maso vysoké kvality s dobrým původem. Navíc velmi široký sortiment odrůd, zemí původu, výseků …
Bylo by hezké, kdybyste se dole v komentářích podělili o zkušenosti s dalšími řezníky v rozšířených regionech a i třeba na Slovensku. Ráda bych dodala, že maso čerstvě poražené není hned ideální na vaření. Mělo by si alespoň 10 dní odpočinout, být naloženo nebo vyvěšené, aby pak dosáhlo očekávané křehkosti a chuťi.
Dále přikládám beef feast, kde najdete hezky přehledně názvosloví všech steaků v češtině vs. dalších jazycích, protože i to může být dost matoucí. V jedné restauraci mají na lístku Entrecote, v další Rib-eye a je to vysoký roštěnec … Takže taková malá abeceda steaků s fotografiemi a cuty masa …
Dole v receptu najdete tipy na teplé marinování v sáčku, jak to dělá můj táta a i on to má od jednoho mistra kuchaře. Také recept na marinádu, která je současně i dresinkem. To mě moc baví protože šetří čas a jako dresink je zase trochu nevšední. Takže krásný víkend a přeji Vám, ať už brzy můžete s rodinou nebo přáteli usednout někde v přírodě u společného stolu.)

Ingredience
-
NA DRESINK:
-
3 lžíce extra panenského olivového oleje
-
1 lžíce citrónové šťávy
-
1/2 lžičky dijonské hořčice
-
1 lžička worcestru
-
1 lžička javorového sirupu
-
1 lžička kapar, jemně pokrajené
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
NA SALÁT:
-
1-2 plátky steakového masa (svíčková, roštěnec, pupek, …)
-
3 velké šalotky
-
150 g mladého špenátu
-
velká hrst cherry rajčátek
-
čerstvé bylinky, použila jsem oregano
-
olivový olej na restování šalotky

Postup
Pokud je čas jíst, tak na marinování do příště zapomeňte a steak mějte nachystaný po ruce odleželý při pokojové teplotě.
TIP: Podávejte spolu s rozpečenou tortillou, focacciou, nebo například pitou. Na kitchenette také můžete najít recept na chléb naan I., naan II., či roti chapati.






