instagram @kitchenettehome

Bramborovo-petrželová španělská tortilla

Bramborovo-petrželová španělská tortilla

Tyto bramborové omelety jsem si moc oblíbila v andaluských tapas barech. Vůbec na tuto dovolenou mám krásné vzpomínky a nejen gurmánské.) Musíme se tam zase někdy vrátit…
Víkendovou snídaní vytrhnou ze stereotypu a hodí se i jako předkrm nebo jednohubky. Dětem moc chutnají.
Vždy si s nimi můžete i pohrát a přidat nějaký sýr, zeleninu či bylinku. Já jsem je tentokrát servírovala s ricottou, protože k nim mám ráda něco svěžího, ale tradiční způsob servírování to není.
Také zde můžete ocenit moje nové mramorové prkýnko, do kterého jsem se absolutně zamilovala, tak ho na fotkách asi uvidíte často.)

20 minut - 2 porce
Bramborovo-petrželová španělská tortilla

Ingredience

  • 1 malá cibule, na malé kostičky
  • 2 střední brambory, na střední kostičky
  • 1 střední petržel, na střední kostičky
  • 4 šťastná vejce
  • velkou hrst mladých kopřiv (můžete nahradit špenátem), nasekané
  • 2 polévkové lžíce nasekané pažitky,(můžete nahradit petrželkou, libečkem, ..)
  • extra panenský olivový olej
  • mořská sůl
Bramborovo-petrželová španělská tortilla

Postup

1. Ve střední pánvi rozehřejte přibližně 4 lžíce olivového oleje, přidejte cibulku a pomalu smažte do měkka. Přidejte brambory, petržel, špetku soli a na střední žáru smažte. Po dvou minutách stáhněte výkon na minimum a dalších přibližně 15 minut nechte brambory pomalu marinovat a měknout v oleji. Důležité je, aby se nesmažili, ale spíš vařili a krásně změkly. Na závěr brambory s petrželí trochu pomačkejte vidličkou a ujistěte se, že jsou opravdu uvnitř hotové.
2. Ve střední misce vidličkou rozšlehejte vejce s další špetkou soli. Přidejte kopřivy, pažitku a bramborovou směs. Pokud je stále horká, vůbec to nevadí, protože se vejce trochu srazí a to potřebujeme. Pokud není, nevadí..)
3. Pánev znovu rozehřejte na střední výkon, lehce potřete olejem a vlijte celou směs. Ve středu lehce promíchávejte. Jakmile se vajíčka začínají chovat jako “míchaná”, přestaňte míchat. To děláme proto, aby se zásadně neoddělovala část vaječná od bramborové, proto potřebujeme aby vejce zpevnila svou strukturu a obklopovala brambory s petrželí.
Pomocí ploché vařečky kraje zasuňte a upravte. Smažte ještě 2 minuty nebo jak je máte rádi, někdo preferuje syrovější verzi. Otočte pomocí talířku a dokončete z druhé stany smažení. Pokud využijete na smažení lívanečník jako já, otáčení půjde hladce i bez talířku.

Newsletter