MENU

Bramborovo-petrželová španělská tortilla

Bramborovo-petrželová španělská tortilla

Tyto bramborové omelety jsem si moc oblíbila v andaluských tapas barech. Vůbec na tuto dovolenou mám krásné vzpomínky a nejen gurmánské.) Musíme se tam zase někdy vrátit…
Víkendovou snídaní vytrhnou ze stereotypu a hodí se i jako předkrm nebo jednohubky. Dětem moc chutnají.
Vždy si s nimi můžete i pohrát a přidat nějaký sýr, zeleninu či bylinku. Já jsem je tentokrát servírovala s ricottou, protože k nim mám ráda něco svěžího, ale tradiční způsob servírování to není.
Také zde můžete ocenit moje nové mramorové prkýnko, do kterého jsem se absolutně zamilovala, tak ho na fotkách asi uvidíte často.)

20 minut - 2 porce
Bramborovo-petrželová španělská tortilla

Ingredience

  • 1 malá cibule, na malé kostičky
  • 2 střední brambory, na střední kostičky
  • 1 střední petržel, na střední kostičky
  • 4 šťastná vejce
  • velkou hrst mladých kopřiv (můžete nahradit špenátem), nasekané
  • 2 polévkové lžíce nasekané pažitky,(můžete nahradit petrželkou, libečkem, ..)
  • extra panenský olivový olej
  • mořská sůl
Bramborovo-petrželová španělská tortilla

Postup

1. Ve střední pánvi rozehřejte přibližně 4 lžíce olivového oleje, přidejte cibulku a pomalu smažte do měkka. Přidejte brambory, petržel, špetku soli a na střední žáru smažte. Po dvou minutách stáhněte výkon na minimum a dalších přibližně 15 minut nechte brambory pomalu marinovat a měknout v oleji. Důležité je, aby se nesmažili, ale spíš vařili a krásně změkly. Na závěr brambory s petrželí trochu pomačkejte vidličkou a ujistěte se, že jsou opravdu uvnitř hotové.
2. Ve střední misce vidličkou rozšlehejte vejce s další špetkou soli. Přidejte kopřivy, pažitku a bramborovou směs. Pokud je stále horká, vůbec to nevadí, protože se vejce trochu srazí a to potřebujeme. Pokud není, nevadí..)
3. Pánev znovu rozehřejte na střední výkon, lehce potřete olejem a vlijte celou směs. Ve středu lehce promíchávejte. Jakmile se vajíčka začínají chovat jako “míchaná”, přestaňte míchat. To děláme proto, aby se zásadně neoddělovala část vaječná od bramborové, proto potřebujeme aby vejce zpevnila svou strukturu a obklopovala brambory s petrželí.
Pomocí ploché vařečky kraje zasuňte a upravte. Smažte ještě 2 minuty nebo jak je máte rádi, někdo preferuje syrovější verzi. Otočte pomocí talířku a dokončete z druhé stany smažení. Pokud využijete na smažení lívanečník jako já, otáčení půjde hladce i bez talířku.

diskuze

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Janapenazova 12. května 2020 19:41
Dnes uděláno k večeři a byla vyníkající. Přidala jsem petrželku a pažitku do vaječné směsi a snědla jsem jí celou (i přesto že jsem si prvně ukrojila jen polovinu). Chválím taky trik s talířkem, povedlo se. Ještě jednou děkuji!
Tatiana 24. září 2014 9:18

Nemám lievancovník, tak som urobila jednu veľkú tortillu. Obávala som sa, že sa potrhá, ale ten tip s otáčaním pomocou taniera je super, zostala pekne celá. Celkovo ďakujem za podrobný postup, ktorý je podľa mňa základom úspechu :)

Tobi 21. srpna 2013 7:3

Také tento recept jsem vyzkoušela. Přidala jsem navíc baby špenát a nastrouhala jsem k tomu též mrkev nahrubo a přidala šunku. Udělala jsem 2 velké placky a moc jsme si se synem pochutnali :-) Opět děkuji za skvělý tip a recept!

Markéta Kitchenette 21. května 2013 20:16

Děkuju. Také bude mít vliv odrůda brambor mě teď napadlo .. Ale je to dobrota.)

biliha 21. května 2013 10:49

Děkuji za recept na vynikající lehký oběd:) Jen brambory jsem na pánvi musela nechat půl hodiny, aby změkly (možná je to jen slabým výkonem el.sporáku)

Markéta Kitchenette 15. května 2013 20:17

Tak super! Příště budete muset přitlačit, což je pro kuchařku vždycky dobrá zpráva.)

aleen 15. května 2013 13:26

…v troubě to dopadlo skvěle…jen by si všichni členové rádi přidali…a nebylo…:-(

aleen 15. května 2013 9:5

co kdybych vynechala druhé smažení a placku zapekla v troubě? jdu to zkusit…

Ala 9. května 2013 9:27

Tenhle recept mi přišel vhod, předevčírem po příjezdu z práce jsem s dítětem oškubala na zahradě špenát a nějaké další býlí a přemýšlela, co udělat k večeři, aby to i dítě jedlo a aby to bylo jednoduché a za chvilku hotové. Naštěstí jsem si zrovna nesla vytištěný tenhle recept, takže jsem to udělala, sice jen z brambor (bez petržele) a neodpustila jsem si přidat stroužek čeneku. Udělala jsem jednu velkou placku, k tomu zbytek bílého jogurtu jako “tatarku”, a dítě mi snědlo víc než půlku a dožadovalo se přídavku.

Newsletter