Fish cake, rybí karbanátek
17. ledna 2013
Něco jednoduchého z teplých krajin, ale také velmi snadno realizovatelného u nás doma. Myslím, že skvělá inspirace na grilovačku ale i lehkou svěží změnu i v zimním období. Děti mají fish caky velmi rádi, když vypustíte čili papričky, takže mini burgery hurá ne dětskou párty.
Použila jsem red snappera (to je chňapák císařský nebo také okouník) a tuňáka, ale můžete to pojmout velmi alternativně a budou stále skvělé.
25 minut
-
2
porce
Ingredience
-
Na 4 menší karbanátky:
-
200 g filetu z tuňáka
-
200 g filetu jiné mořské bílé ryby ( treska, okoun, okouník, mahi-mahi, …)
-
4 jarní cibulky
-
1 malá šalotka
-
hrst čerstvého koriandru, hrubě nasekaného
-
čili paprička podle chuti
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
2 lžíce rybí omáčky (můžete pro změnu nahradit třeba ústřicovou)
-
4 lžíce vývaru nebo bílého vína
-
strouhanku nebo tempura strouhanku na obalení
-
extra panenský olivový olej nebo ghí
Postup
1.
Rybí maso namelte, nastrouhejte na hrubém struhadle nebo pokrájejte na jemné kousky. Smíchejte se zbylými ingrediencemi přičemž šalotku krájím velmi jemně a jarní cibulku s čili papričkou na silnější kolečka. Je příjemné když narazíte ve šťavnatém masíčku na kousky cibulek.
2.
Směs rozdělte na 4 díly, z každého vytvarujte karbanátek a obalte ve strouhance. Smažte na středním až silném ohni relativně krátce z obou stran, rybí maso je velmi rychle propečené. Smažila jsem na přepuštěném másle a jsou úžasné. Je to také skvělá věc na grill, ale doporučuji použít rybí mřížku, jsou velmi křehké.
3.
V Thajsku se namáčejí do sladkokyselé čili omáčky. Toto je další způsob servírování. Na řez rozpečených ranních houstiček jsem použila něco jako domácí tatarku odlehčenou jogurtem, francouzskou hořčicí a čerstvým koriandrem. Také jsem na fish cake umístila tenoučký plátek citrónu i s kůrou, který celé dílo krásně osvěží.