instagram @kitchenettehome

Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

Tak tyto skvělé švédské kuličky asi díky řetězcům Ikea zná úplně každý, takže není co Vám uvádět.) Ale protože jak víte nemám důvěru k polotovarům a věřím, že většina z Vás, co na můj blog pravidelně zavítáte to cítíte stejně, tak jsem napsala recept.
Ještě bych dodala, že při výrobě omáček se recepty liší a tak Vám dávám na vybranou, když budete chtít improvizovat. Jedna varianta je uvedena v receptu a vychází ze sladké smetany a okyselení citrónem. Druhá varianta je z kyselé smetany. Obě jsou fajn,) Pokud vaříte pro děti, vynechte muškátový oříšek.

25 minut - 5 porcí
Švédské masové kuličky

Ingredience

  • NA MASOVÉ KULIČKY:

  • 300 g mletého hovězího masa

  • 300 g mletého vepřového masa

  • 1 šťastné vejce

  • 100 ml mléka

  • 75 g strouhanky

  • 1 velká cibule

  • 1 lžíce ghí nebo olivového oleje

  • hrst nasekaných čerstvých bylinek (petržel, kopr, pažitka, libeček)

  • velká špetka mořské soli

  • čerstvě mletý pepř

  • 1 lžička nového koření

  • 1 lžička muškátového oříšku

  • 1/2 lžička mletého kardamomu

  • NA OMÁČKU:

  • 400 ml hovězího vývaru

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 100 ml sladké smetany

  • (citrónová šťáva podle chuti)

  • mořská sůl na dochucení

  • SERVÍRUJTE:

  • s brusinkovým džemem

Švédské masové kuličky

Postup

1.

Cibuli nakrájejte na co nejjemnější kostičky a na tuku orestujte do měkka, tak aby začínala mít světle hnědou barvu. Hotovou cibulku spolu s větší částí čerstvých bylinek a všemi ostatní ingredience na masové kuličky v míse smíchejte. Já používám kuchyňský robot, ale i pěkně ručně postaru to půjde.

2.

Pokud nespěcháte, můžete masovou směs nechat trochu odpočinout v chladu, za jiných okolností ji rozdělte na 4 stejné díly a každý ještě na deset. Mokrýma rukama vytvarujte stejné kuličky a na velké široké pánvi se silným dnem pomalu smažte ze všech stran přibližně 10-15 minut.
Varianta druhá je také kuličky umístit do zapékací mísy, pokapat olejem, trochu s nimi zatřást aby se olej po nádobě i kuličkách rozetřel a péct ve vyhřáté troubě na 180°C do zlata také tak 10 minut.

3.

Do malého hrnce dejte vývar, smetanu, mouku, (šťávu z citrónu), sůl, zamíchejte a zahřívejte. Jestli se Vaše kuličky mezitím dopekly nebo dosmažily, odstraňte přebytečný tuk z nádoby, seškrábněte zbylý výpek a přidejte ho do hrnce s omáčkou. (Pokud jste smažili na pánvi, můžete omáčku připravit tam a využít všechno aroma z výpeku, to je totiž jedna z nejcennějších ingrediencí v kuchyni.) Omáčku přiveďte k varu, stáhněte a mírně vařte, redukujte, dokud nebude mít omáčka správně hustou konzistenci, aby se zachytila na kuličkách. Dochuťte solí, pepřem, popřípadě podle chuti okyselte a můžete servírovat s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami, omáčkou, džemem a posypané zbylými bylinkami.

 

Švédské masové kuličky
Newsletter