Švédské masové kuličky
12. prosince 2012
Tak tyto skvělé švédské kuličky asi díky řetězcům Ikea zná úplně každý, takže není co Vám uvádět.) Ale protože jak víte nemám důvěru k polotovarům a věřím, že většina z Vás, co na můj blog pravidelně zavítáte to cítíte stejně, tak jsem napsala recept.
Ještě bych dodala, že při výrobě omáček se recepty liší a tak Vám dávám na vybranou, když budete chtít improvizovat. Jedna varianta je uvedena v receptu a vychází ze sladké smetany a okyselení citrónem. Druhá varianta je z kyselé smetany. Obě jsou fajn,) Pokud vaříte pro děti, vynechte muškátový oříšek.
Ingredience
-
NA MASOVÉ KULIČKY:
-
300 g mletého hovězího masa
-
300 g mletého vepřového masa
-
1 šťastné vejce
-
100 ml mléka
-
75 g strouhanky
-
1 velká cibule
-
1 lžíce ghí nebo olivového oleje
-
hrst nasekaných čerstvých bylinek (petržel, kopr, pažitka, libeček)
-
velká špetka mořské soli
-
čerstvě mletý pepř
-
1 lžička nového koření
-
1 lžička muškátového oříšku
-
1/2 lžička mletého kardamomu
-
NA OMÁČKU:
-
400 ml hovězího vývaru
-
2 lžíce hladké mouky
-
100 ml sladké smetany
-
(citrónová šťáva podle chuti)
-
mořská sůl na dochucení
-
SERVÍRUJTE:
-
s brusinkovým džemem
Postup
Cibuli nakrájejte na co nejjemnější kostičky a na tuku orestujte do měkka, tak aby začínala mít světle hnědou barvu. Hotovou cibulku spolu s větší částí čerstvých bylinek a všemi ostatní ingredience na masové kuličky v míse smíchejte. Já používám kuchyňský robot, ale i pěkně ručně postaru to půjde.
Pokud nespěcháte, můžete masovou směs nechat trochu odpočinout v chladu, za jiných okolností ji rozdělte na 4 stejné díly a každý ještě na deset. Mokrýma rukama vytvarujte stejné kuličky a na velké široké pánvi se silným dnem pomalu smažte ze všech stran přibližně 10-15 minut.
Varianta druhá je také kuličky umístit do zapékací mísy, pokapat olejem, trochu s nimi zatřást aby se olej po nádobě i kuličkách rozetřel a péct ve vyhřáté troubě na 180°C do zlata také tak 10 minut.
Do malého hrnce dejte vývar, smetanu, mouku, (šťávu z citrónu), sůl, zamíchejte a zahřívejte. Jestli se Vaše kuličky mezitím dopekly nebo dosmažily, odstraňte přebytečný tuk z nádoby, seškrábněte zbylý výpek a přidejte ho do hrnce s omáčkou. (Pokud jste smažili na pánvi, můžete omáčku připravit tam a využít všechno aroma z výpeku, to je totiž jedna z nejcennějších ingrediencí v kuchyni.) Omáčku přiveďte k varu, stáhněte a mírně vařte, redukujte, dokud nebude mít omáčka správně hustou konzistenci, aby se zachytila na kuličkách. Dochuťte solí, pepřem, popřípadě podle chuti okyselte a můžete servírovat s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami, omáčkou, džemem a posypané zbylými bylinkami.