instagram @kitchenettehome

Perníčky

Perníčky

Recept, který mám od své kamarádky ze základní školy.) Vždy dělala se svojí mámou široko daleko nejlepší perníčky a jejich kouzlo bylo ne jen v konzistenci, že po odležení krásně změkly, ale hlavně v dokonale vyvážené kombinaci koření. Je to opravdový poklad tento recept, hlavně ten poměr koření. Uvádím v těchto jednotkách, protože tak zní v originále a jen tak Vám umožním se co nejvíce přiblížit té vyladěnosti. Já jsem koření letos namlela v mlýnku na mouku, je možné také použít ponorný mixér nebo mlýnek na kávu například. Pokud se Vám nechce nic mlít, kupte koření mleté a pokuste se odhadnout poměr koření.
23.11.15 Ke koření tu mám ještě malý dodatek. Protože mnoho z Vás má problém v domácím prostředí připravit tuto směs, letos jsem se ptala u receptu na Speculatiou, kdo by měl zájem jej připravit odemě. A protože je zájeců hodně, slíbila jsem, že přibližně ve čtvrtek 26.11., je dodám do obchodu a bude je možné si jej objednat přes obchod.  Směs jak na tyto perníčky, tak na Speculatius. Nevím, zda to budu stíhat každé Vánoce, protože čekáme třetí miminko.))) Ale letos Vám to slibuji. :-)


 

Co se přidaného cukru týče, zkoušela jsem je párkrát bez, protože jsem si myslela, že jsou dost sladké a to je dostatečný argument, ale nedosahovaly takové měkkosti, zkrátka je tam technologicky řeba. Můžete použít cukr moučkový třtinový)
Ještě na závěr mám přesnou informaci na přání, kolik je perníčků z této velké dávky těsta. Já jich upekla 207 přesně o velikosti středně menších perníčků, jako jsou ptáčci na fotce. Celkem jich jsou dvě krabice od bot, jestli to pomůže trochu pro odhad. řekla bych, že stačí poloviční množství, ale jsou u nás tak oblíbené, že se prostě vždy snědí. Také je třeba používáme na ozdobu věnce či stromku.

1 minut - 0 porcí
Perníčky

Ingredience

  • 1kg medu

  • 1 kg mouky hladké pšeničné (zdravější a o nic méně luxusní verze s žitnou celozrnnou)

  • 4 žloutky

  • 250 g cukru moučka (může být třtinový)

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

  • 10 hřebíčků

  • 20 kuliček nového koření

  • 1 lžička skořice

  • 5-7 kytiček badyánu

  • špetka zázvoru

  • 1 lžička fenyklu

  • 1 lžička anýzu

  • špetka mořské soli

  • (na barvu můžete přidat lžíci melasy nebo pravého kakaa)

Perníčky

Postup

1.

Rozehřejte med a když je horky zapracujte ho s moukou. Tato směs bude za teplého stavu velmi řídká, tak můžete nechat kuchyňský robot udělat práci za Vás. Těsto nechte schladnout.
Po zchladnutí nebo až budete chtít těsto dokončit, zapracujte zbývající ingredience, zabalte do fólie a odložte do lednice.

2.

Předehřejte troubu na 155°C a připravte si plechy (vymažte je nebo vyložte pečícím papírem). Já jsem přeška z pečícího papíru na tuk ve spreji, protže papír se krabatí a deformuje prníčky. Sprej funguje skvěle. Po kusech odebírejte těsto z lednice a na středně pomoučeném vále vyválejte na 3-4 mm, (je v pořádku, že těsto je velmi lepivé, chce to jen trochu cviku a mouky). Vykrájené perníčky pomalu pečte do světle zlata. Abyste dosáhli co největšího lesku, až upečené je potřete bílkem nebo celým vejcem rozmíchaným s mlékem. Také jsem zjistila, že když je upečete do více zlata, nebude se jim chtít měknout.) Tedy jsou ideální světle zlaté až růžové. Po zaschnutí můžete skládat do papírové krabice nebo rovnou zdobit.

3.

Měkké jsou relativně rychle, odhaduji to na 14 dní, ale záleží na skladování a vzdušné vlhkosti prostotu. Pokud do krabice k perníčkům přidáte jedno jablko, mají z čeho natahovat vlhkost. Pokud je necháte v suchém prostředí vyložené třeba na talíři, je možné, že nezměknou nikdy a nebo také rychleji, pokud máte doma dostatečně vlhko)

 

 

Newsletter