instagram @kitchenettehome

Losos s křupavým květákem zapékaný v sýrovém bešamelu

Losos s křupavým květákem zapékaný v sýrovém bešamelu

Mám tu pro Vás něco rychlého, zdravého a vhodného i pro malé děti. Je velmi snadné ingredience libovolně měnit, takže to Vaše strávníky nikdy neomrzí.

.
30 minut - 4 porcí
Losos s křupavým květákem zapékaný v sýrovém bešamelu

Ingredience

  • 1 střední květák
  • 50g másla
  • 50g mouky
  • 400 ml mléka
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř
  • 300g filet z lososa (red label nebo bio)
  • “kapka” olivového oleje na restování filetu
  • 150 g sýru cheddar
  • 75 g sýru emmental

Postup

Předehřejeme troubu na 200°C, dáme vařit ve středním hrnci osolenou vodu.
Květák rozdělíme na menší segmenty a vložíme do vroucí vody na 2 minuty, slejeme, dáme stranou.
Filet zprudka orestujeme z obou stran na pánvi s “kapkou” oleje.
Připravíme si bešamel. Do menšího hrnce dáme máslo s moukou, lehce restujeme, dokud jíška nezačne zlátnout, stáhneme plamen a postupně přidáváme za stálého míchání mléko, ještě krátce prohřejeme, přidáme muškátový oříšek a nastrouhaný sýr, mícháme, dokud se všechny ingredience nepropojí, pokud je třeba dochutíme pepřem a solí.
Na závěr lehce vmícháme na kusy nalámaný filet.
Do máslem vymazaného pekáčku vložíme květák, zalijeme bešamelovou směsí a vložíme do trouby na 10 – 15 minut dokud nezačne zlátnout.

Moje Tipy:
1. S lososem je to podobné, jako s kuřetem. Existují velkochovy, které produkují “urychlené” ryby – asi není třeba to rozvádět, prosím přečtěte si tento článek a věřím, ze si budete maso pečlivě a s rozumem, díky nově nabytým vědomostem, vybírat.
http://www.ohz.cz/ohzold/old_web/Klamani/radiryby.html

2. Doma používám bio mléčné produkty, důvody jsou stejné jako v předchozím odstavci. Skvělé české bio mléčné produkty najdete pod názvem Amálka od společnosti Lacrum Velké Meziříčí, k dostání jsou v sítích Billa
http://www.bio-info.cz/zpravy/lacrum-velke-mezirici-vyrazne-rozsiruje-svoji-bioradu-amalka

3. Tento recept můžete měnit podle libosti. Například použít brokolici, přidat bylinky, změnit složení sýrů. Zapékat v jednotlivých miskách, je to pak estetičtější.. Také bešamel je možné dělat z celozrnné mouky, třeba špaldové…

4. Vyzkoušejte nahradit mléko ovesným nebo mandlovým nápojem. Můj oblíbený produkt je ovesná smetana.

Newsletter