Celozrnné kynuté lívanečky s chia semínky a vločkami
13. listopadu 2012
No občas mám také nepřekonatelnou chuť na nějaké nezdravé mlsání, ale snažím se ho posunout trochu lepším směrem a musím říct, že tento recept se opravdu povedl. Jsou 100%ně celozrnné s bonusem z ovesných vloček a chia semínek! Také se mi líbí na kynutých lívanečkách, že si je můžete připravit den předem, třeba v pátek večer a máte krásnou sobotní snídani.
10 minut
-
0
porce
Ingredience
-
250 g celozrnné špaldové krupice
-
100 g jemných ovesných vloček
-
5-6 lžic chia semínek
-
1/2 l mléka
-
1/2 balení droždí (21 g čerstvého, 1/2 sáčku sušeného)
-
2 lžíce třtinového cukru
-
1 vejce
-
špetka soli
-
špetka skořice
-
kůra z 1/2 citrónu
-
vanilka
Postup
1.
Smíchejte všechny ingredience a vznikne Vám řidší těsto. Nechte ho vykynout do druhého dne v lednici zakryté fólií, nebo celý proces urychlete tak, že droždí necháte nejdříve vzejít s teplým mlékem a cukrem, smícháte s ostatními ingrediencemi a těsto necháte vykynou na teplém místě. Zdvojnásobí svůj objem.
2.
Smažte v lehce tukem vytřeném lívanečníku nebo pánvi. Doporučuji použít na smažení ghí, má skvělou chuť. ) Z první strany smažte na středním až velmi slabém ohni, protože tak krásně nakynou a když se začnou tvořit bublinky a budou téměř propečené, lívanečky otočte.
3.
Servírujte s kyselou smetanou a ovocnou omáčkou nebo marmeládou, jablečné pyré se skořicí je skvělé, šlehačka s višněmi, javorový sirup, nutella, tvaroh, … Myslím, že s touto částí si už poradíte, u nás doma máme každý jasno a každý po svém(.,