Feta-dýňové muffiny
20. září 2012
Sezóna dýní je tu, tak Vám možná přijde vhod tento recept na slané muffiny. Mě moc potěšil, ani jsem nečekala takový úspěch. Ta sladko slaná chuť dýně v kombinaci s fetou je super. Použila jsem bezlepkovou mouku, tak moc doporučuju pro celiaky. V původním receptu je hladká mouka, ale vyzkoušela jsem je i z celozrnné a taky moc fajn. Celiaci si musí dát pozor při nákupu ingrediencí a kupovat v tomto případě hořčici a prášek do pečiva, bezlepkové. Doplňuji do textu v reakci na milý komentář pení Heleny níže.
Napadlo mě, že by to mohla být dobrá náhražka knedlíku, myslím jako třeba příloha k zelí a pečenému masu… Jinak jako zdravá sváča pro děti se určitě neztrati.
Původní recept pochází z knihy Martha goes green ,ovšem objevila jsem ho poprvé adaptovaný na blogu Heidy Swanson 101 cookbooks .
Ingredience
-
2 lžíce extra panenského olivového oleje
-
255 g dýně, krájené na kostičky cca 1 cm (máslová nebo hokaido)
-
mořská sůl, pepř na ochucení dýně
-
velká hrst špenátu, krájeného najemno
-
2 lžíce petržele, variabilně bazalka i tymián jsou fajn, nasekané
-
3 lžíce slunečnicových semínek
-
30 g čerstvě strouhaného parmezánu
-
100 g kozího feta sýra, na kostičky cca 1 cm
-
2 lžičky hrubozrnné hořčice
-
2 velká šťastná vejce
-
180 ml mléka
-
2 hrnky mouky/260 g mouky (použila jsem bezlepkovou)
-
4 lžičky prášku do pečiva (používám z vinného kamene bez fosfátů)
-
1 lžička mořské soli