instagram @kitchenettehome

Feta-dýňové muffiny

Feta-dýňové muffiny

Sezóna dýní je tu, tak Vám možná přijde vhod tento recept na slané muffiny. Mě moc potěšil, ani jsem nečekala takový úspěch. Ta sladko slaná chuť dýně v kombinaci s fetou je super. Použila jsem bezlepkovou mouku, tak moc doporučuju pro celiaky. V původním receptu je hladká mouka, ale vyzkoušela jsem je i z celozrnné a taky moc fajn. Celiaci si musí dát pozor při nákupu ingrediencí a kupovat v tomto případě hořčici a prášek do pečiva, bezlepkové. Doplňuji do textu v reakci na milý komentář pení Heleny níže.
Napadlo mě, že by to mohla být dobrá náhražka knedlíku, myslím jako třeba příloha k zelí a pečenému masu… Jinak jako zdravá sváča pro děti se určitě neztrati.
Původní recept pochází z knihy Martha goes green ,ovšem objevila jsem ho poprvé adaptovaný na blogu Heidy Swanson 101 cookbooks .

35 minut - 12 porcí
Feta-dýňové muffiny

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 255 g dýně, krájené na kostičky cca 1 cm (máslová nebo hokaido)
  • mořská sůl, pepř na ochucení dýně
  • velká hrst špenátu, krájeného najemno
  • 2 lžíce petržele, variabilně bazalka i tymián jsou fajn, nasekané
  • 3 lžíce slunečnicových semínek
  • 30 g čerstvě strouhaného parmezánu
  • 100 g kozího feta sýra, na kostičky cca 1 cm
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 2 velká šťastná vejce
  • 180 ml mléka
  • 2 hrnky mouky/260 g mouky (použila jsem bezlepkovou)
  • 4 lžičky prášku do pečiva (používám z vinného kamene bez fosfátů)
  • 1 lžička mořské soli
Feta-dýňové muffiny

Postup

1. Předehřejte si troubu na 200°C a vymažte formu na 12 muffinů.
2. Na velký plech dejte dýni, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, dobře promíchejte, rozprostřete rovnoměrně kostičky a dejte péct na cca 15-20 minut, dokud nebude dýně propečená uvnitř a měkká. Dejte ji stranou vychladnout.
3. 2/3 upečené dýně nasypejte do velké mísy, přidejte špenát, 2/3 feta sýru, bylinky, slunečnicová semínka, parmezán a hořčice. Opatrně směs promíchejte. Ve druhé menší míse smíchejte vejce, mléko a přidejte k dýňové směsi. Přisypejte mouku (prosátá udělá nadýchanější , kypré muffiny), prášek do pečiva, sůl, pepř a krátce promíchejte, jen tak aby se těsto spojilo, ale aby jste ho nepřepracovali.
4. Lžící plňte hmotu do předem vymazané formy na 12 muffinů a posypejte zbývající dýní a sýrem. Pečte 15-20 minut dokud nebudou propečené a krásně zlaté. Po vyndání nechte chvíli vystydnout, aby se dali uchopit a přemístěte na mřížku.

Feta-dýňové muffiny
Feta-dýňové muffiny
Feta-dýňové muffiny
Newsletter