Francouzský rebarborový koláč
26. června 2013
![Francouzský rebarborový koláč Francouzský rebarborový koláč](/uploads/media/article_image/0001/01/thumb_762_article_image_gridOne.jpg)
Pojmenovala jsem ho Francouzský, protože právě takové koláče si nosím ve vzpomínkách na Francii. Ale recept je od Lenky, která mi poslala jejich nejoblíbenější verzi rebarborového koláče v reakci na ten můj bezlepkový rebarborovo-jablečný mandlový koláč. Je perfektní. Doporučuju nevynechat zázvor a třeba i přidat nějaké to další koření. Já ráda používám kardamon, skořici, i mletý sušený zázvor. Můj koláč je z řeckého jogurtu a domácích vajíček od tety z Moravy, proto je tak výrazně žlutý…
Děkuju za skvělý recept!
![Francouzský rebarborový koláč Francouzský rebarborový koláč](/uploads/media/article_image/0001/01/thumb_758_article_image_gridOne.jpg)
Ingredience
-
NA NÁPLŇ:
-
500 g rebarbory
-
2-3 lžíce třtinového cukru
-
2-3 cm čerstvého zázvoru, jemně nastrouhaný
-
3 šťastná vejce
-
70 g medu
-
250 g řeckého jogurtu (zakysané smetany nebo tvarohu)
-
1 lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
-
vanilka (extrakt, semínka z lusku, ..)
-
NA TĚSTO:
-
200 g hladké mouky
-
100 g másla
-
100 g cukru
-
1 šťastné vejce
-
špetka soli
![Francouzský rebarborový koláč Francouzský rebarborový koláč](/uploads/media/article_image/0001/01/thumb_761_article_image_gridOne.jpg)
Postup
Vytvořte hladké těsto smícháním všech ingrediencí a nechte ho zabalené ve fólii odležet v lednici alespoň půl hodiny nebo třeba i do druhého dne.
Předehřejte si troubu na 180°C. Omytou rebarboru si nakrájejte na 2 cm kousky (pokud je mladá, nemusíte ji loupat) a dejte do střední mísy. Přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor, třtinový cukr a promíchejte. V druhé míse si smíchejte všechny zbylé ingredience na náplň.
Vymažte si koláčovou formu (ta má je průměr 28 cm). A vyválejte těsto na velký stejně silný kruh, tak aby vám po přemístění do formy pokrývalo dno i stěny. Přečnívající kraje těsta seřízněte nožem.
Rebarboru se zázvorem a cukrem nasypejte na těsto, rovnoměrně rozprostřete a zalijte vaječnou náplní. Dejte do předehřáté trouby a pečte dokud se povrch nezpevní a nezačne zlátnout. Přibližně 30-40 minut.
![Francouzský rebarborový koláč Francouzský rebarborový koláč](/uploads/media/article_image/0001/01/thumb_764_article_image_gridOne.jpg)
![Francouzský rebarborový koláč Francouzský rebarborový koláč](/uploads/media/article_image/0001/01/thumb_760_article_image_gridOne.jpg)
![Francouzský rebarborový koláč Francouzský rebarborový koláč](/uploads/media/article_image/0001/01/thumb_759_article_image_gridOne.jpg)
![Francouzský rebarborový koláč Francouzský rebarborový koláč](/uploads/media/article_image/0001/01/thumb_763_article_image_gridOne.jpg)