Francouzský rebarborový koláč
26. června 2013
Pojmenovala jsem ho Francouzský, protože právě takové koláče si nosím ve vzpomínkách na Francii. Ale recept je od Lenky, která mi poslala jejich nejoblíbenější verzi rebarborového koláče v reakci na ten můj bezlepkový rebarborovo-jablečný mandlový koláč. Je perfektní. Doporučuju nevynechat zázvor a třeba i přidat nějaké to další koření. Já ráda používám kardamon, skořici, i mletý sušený zázvor. Můj koláč je z řeckého jogurtu a domácích vajíček od tety z Moravy, proto je tak výrazně žlutý…
Děkuju za skvělý recept!
Ingredience
-
NA NÁPLŇ:
-
500 g rebarbory
-
2-3 lžíce třtinového cukru
-
2-3 cm čerstvého zázvoru, jemně nastrouhaný
-
3 šťastná vejce
-
70 g medu
-
250 g řeckého jogurtu (zakysané smetany nebo tvarohu)
-
1 lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
-
vanilka (extrakt, semínka z lusku, ..)
-
NA TĚSTO:
-
200 g hladké mouky
-
100 g másla
-
100 g cukru
-
1 šťastné vejce
-
špetka soli
Postup
Vytvořte hladké těsto smícháním všech ingrediencí a nechte ho zabalené ve fólii odležet v lednici alespoň půl hodiny nebo třeba i do druhého dne.
Předehřejte si troubu na 180°C. Omytou rebarboru si nakrájejte na 2 cm kousky (pokud je mladá, nemusíte ji loupat) a dejte do střední mísy. Přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor, třtinový cukr a promíchejte. V druhé míse si smíchejte všechny zbylé ingredience na náplň.
Vymažte si koláčovou formu (ta má je průměr 28 cm). A vyválejte těsto na velký stejně silný kruh, tak aby vám po přemístění do formy pokrývalo dno i stěny. Přečnívající kraje těsta seřízněte nožem.
Rebarboru se zázvorem a cukrem nasypejte na těsto, rovnoměrně rozprostřete a zalijte vaječnou náplní. Dejte do předehřáté trouby a pečte dokud se povrch nezpevní a nezačne zlátnout. Přibližně 30-40 minut.