instagram @kitchenettehome

Bolo do caco (kah-ko)

Bolo do caco (kah-ko)

Recept na tento fantastický kváskový chléb ze sladké brambory jsem si přivezla z Madeiry. Nenašla by se tam snad restaurace, která by ho neservírovala jako kuvert. Skoro se to zdálo jako otázka národní hrdosti. Servírují ho teplý, plněný česnekovým máslem.
Název by se dal přímo přeložit jako buchta na zlomeném kousku, míněno chléb pečený na kusu kachle nebo kameni, jak se dříve tradičně pekl. Vám postačí silnější litinový tál na ohni či otevřeném grilu nebo masivnější středně rozehřátá pánev na sporáku. Přikládám link na stránku grilykrby.cz, kde najdete nespočet možností, jak pomocí příslušenství povýšit Vás gril na luxusní pekárnu těchto a dalších podobných chlebů. Jako indický naan, roti chapati, focaccia, pizza …
V receptu také následuje verze bezkvásková. Je méně oranžový, protože obsahuje menší množství sladké brambory a použila jsem méně oranžovou odrudu.

I. VERZE

6 porcí
Bolo do caco (kah-ko)

Ingredience

  • KVÁSKOVÝ 6 ks

  • 2 hrnky / 270 g pšeničné chlebové mouky, plus na pomoučení

  • 1 lžička mořské soli

  • 1 hrnek /240 g pečené sladké brambory (bramboru peču v troubě v alobalu na 180°C do měkka)

  • 3/4 hrnku / 150 g chlebového kvásku ( krmený pšeničnou chlebovou moukou)

  • 1/2 hrnku / 115 ml vody

  • NEKVÁSKOVÝ 8 ks

  • 450 g pšeničné chlebové nebo hladké mouky, plus na pomoučení

  • 100 g pečené sladké brambory

  • 250 ml teplé vody

  • 7 g sušeného droždí

  • 250 ml teplé vody (přibližně, přidávejte podle potřeby)

  • 1 lžička mořské soli

Bolo do caco (kah-ko)

Postup

1.

Všechny ingredience kromě vody dejte do velké mísy a pomocí rukou lehce promíchejte. Začněte přidávat po částech vodu dokud se Vám nepodaří vytvořit kompaktní lepivé těsto.

2.

Pomučte si vál, dejte na něj těsto a pokračujte v hnětení. Je třeba hníst tak dlouho, dokud těsto nebude krásně hladké a méně lepivé. Alespoň 10 minut intenzivního hnětení.

3.

Hotové těsto přemístěte do olejem vymazané mísy, přikryjte fólií a nechte na teplém místě kynout 8-10 hodin.

4.

Když je pěkně vykynuté, opatrně ho rozdělte na 6 dílů, vytvarujte z každého kouli, kterou zploštěte na 1-1,5 cm silnou placku. Hotové placky přikryjte pomoučenou utěrkou a nechte opět vykynout na teplém místě minimálně další 2 hodiny. Můžete pomocí vařečky nebo hrany ruky na povrchu vytvořit kříž, který postupným mizením signalizuje míru vykynutí.

5.

Ať už se rozhodnete chleby péci kdekoli, povrch by měl být nějakou dobu rozehřátý, ale ne příliš žhavý. Chleby se pečou zvolna, aby se stihli uvnitř dobře propéci. Povrch by měl být suchý, není třeba potírat olejem. Opatrně přemístěte placku pomocí například velké široké stěrky nebo kuchyňské “obracečky” a pečte 10-14 minut z jedné strany, poté otočte a pokračujte dalších 8-10 minut na druhé straně.

 

II. VERZE

1.

Smíchejte všechny ingredience dohromady s dostatkem teplé vody, tak aby vzniklo jemné, pružné těsto, které nebude klást velký odpor při hnětení. Na pomoučeném vále ho ručně hněťte alespoň 10 minut.

2.

Přemístěte ho do olejem vymazané mísy, přikryjte fólií a nechte na teplém místě kynout přibližně hodinu.

3.

Rozdělte těsto na 8 kusů, vytvarujte z každého kouli, kterou zploštěte na 1-1,5 cm silnou placku. Hotové placky přikryjte pomoučenou utěrkou a nechte opět vykynout minimálně dalších 30 minut.

4.

Ať už se rozhodnete chleby péci kdekoli, povrch by měl být nějakou dobu rozehřátý, ale ne příliš žhavý. Chleby se pečou zvolna, aby se stihli uvnitř dobře propéci. Povrch by měl být suchý, není třeba potírat olejem. Opatrně přemístěte placku pomocí například velké široké stěrky nebo kuchyňské “obracečky” a pečte 10-14 minut z jedné strany, poté otočte a pokračujte dalších 8-10 minut na druhé straně.

 

Bolo do caco (kah-ko)
Bolo do caco (kah-ko)
Bolo do caco (kah-ko)
Bolo do caco (kah-ko)
Bolo do caco (kah-ko)
Newsletter