instagram @kitchenettehome

Letní ovocné profiteroly

 Letní ovocné profiteroly

Trošku jsem se na pár dní odmlčela, omlouvám se tedy stálým návštěvníkům. Ale zavřela jsem se na naší chalupě v horách, užívala léta, rodiny, přátel, chládku, těhotenství, ale také pilně pracovala na kuchařce, kterou jednoho dne vydám.) A protože z tohoto místa se nedá téměř ani telefonovat, tak mi nezbylo nic jiného, než na chvíli zapomenout, že mám nějaký blog.
Tento recept jsem připravila už před nějakou dobou, ale myslím, že až teď nastal ten správný moment Vám ho sem přidat. A pokud rádi vaříte, pečete s dětmi, je to skvělá možnost na takový malý cukrářský workshop, protože nedokonalost dětských prstíčku jim moc sluší.

45 minut - 15 porcí
 Letní ovocné profiteroly

Ingredience

  • NA ODPALOVANÉ TĚSTO:
  • 150 ml vody
  • 50 g másla
  • 70 g hladké mouky
  • 2 šťastná vejce
  • NA NÁPLŇ:
  • 150 ml smetany na šlehání (33% tuku)
  • 100 g řeckého jogurtu nebo mascarpone
  • vanilka ideálně semínka z lusku
  • 400 g jahod, malin, borůvek, ostružin
  • moučkový cukr s vanilkou na pocukrování
  • 50 g hoblinek hořké čokolády na posypání
 Letní ovocné profiteroly

Postup

1. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 200°C a připravte si vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech.
2. Do středního hrnce dejte vodu, máslo a zahřejte dokud se máslo nerozpustí. Poté přiveďte k varu. Když je směs vroucí, odstavte a nasypejte prosátou mouku. Vše dobře promíchejte a vraťte zpět na sporák. Za stálého míchání zahřívejte dokud těsto nebude tvořit hladkou, lesklou kouli snadno se odlepující od stěn hrnce. Odpalujeme těsto… Nechte vychladnout alespoň 15 minut.
3. Těsto začněte mixovat a postupně přidejte obě vejce. Mixujte dokud nebude směs krásně hladká. Těsto přendejte do zdobícího sáčku bez koncovky nebo s koncovkou kulatou, hladkou o průměru 1,5 cm. Porcování těsta na plech se dá snadno zvládnout pomocí dvou lžiček, ale se sáčkem je to rychlejší.) Na plech vytvořte 15-20 stejně velkých kopečků a pečte 15-18 minut dokud nejsou krásně nafouknuté a zlaté.
4. Na chvíli vyjměte plech a do každé bulky udělejte špejlí ze strany malý otvor, kterým může unikat horký vzdych. Vraťte zpět do vypnuté trouby a s pootevřenými dvířky nechte ještě 3-5 minut stabilizovat. (To děláme proto, aby zůstaly stále nadýchané a zachovaly si objem …) Vyjměte a nechte úplně vychladnout.
5. Na náplň si ušlehejte smetanu do pevné šlehačky a opatrně promíchejte a propojte s mascarpone (řeckým jogurtem). Připravte si ovoce, očistěte je, zbavte stopek a pokud používáte jahody, pokrájejte je na menší kousky. Část ovoce, přibližně polovinu lehce a krátce vmíchejte do smetanového krému, zbylou část si nechte na dozdobení.
6. A teď už jen naplnit… Každý profiterol si rozřízněte na polovinu (můžete je nechat i nedoříznuté), naplňte vrchovatou lžící smetanového krému s ovocem, posypejte špetkou čokoládových hoblinek a zavřete. Do smetany, která zůstává být vidět lehce vtlačte trochu ovoce. Takto naplněné profiteroly silně pocukrujte vanilkovým cukrem, jsou totiž sladké zatím pouze ovocem a špetkou hoblinek.

Newsletter