Raw mrkvový mungo salát s mátou a koriandrem
1. srpna 2013
Další recept ze šuplíku, který jsem připravila v lednu v Indonésii, ale po návratu domů mi připadal tak trochu mimo “klimatickou” mísu. A teď se perfektně hodí. Je to kombinace zdravých ingrediencí a thajských chutí. Dresink můžete ještě vylepšit tím, že nahradíte sůl miso pastou. A hlavní, bílkovin plný, vegetariánský chod si z něj můžete vytvořit přidáním vařené quinoi, bulguru nebo třeba pohanky.
15 minut
-
2
porce
Ingredience
-
NA SALÁT:
-
100 g sušených mungo fazolek, klíčených (2 dny)
-
3-4 velké mrkve
-
hrst hrozinek
-
lžíce opražených slunečnicových semínek
-
velká hrst máty, jemně nasekané
-
velká hrst čerstvého koriandru, jemně nasekaného
-
(1 římský salát)
-
NA DRESINK:
-
3 lžíce citrónové šťávy
-
1 lžíce med
-
2 lžíce extra panenského olivového oleje
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
Postup
1.
Mrkve očistěte a pomocí škrabky nebo struhadla nakrájejte na jemné plátky. Dejte je do střední servírovací mísy a smíchejte s ostatními ingrediencemi na salát. Pokud chcete salát odlehčit a zmírnit intenzitu mungo klíčků, přidejte ještě půl hlávky římského nebo jiného hlávkového salátu.
2.
Připravte si dresink smícháním všech komponentů a promíchejte ho se zeleninou. Dochuťte solí a pepřem.