Jahodový dezert s balsamicovou redukcí
17. června 2013
Pokaždé, když začne jahodová sezóna, vzpomenu si na tento recept. Kdysi jsem ochutnala tuto kombinaci jahod, redukce z balsamica a vanilkového krému v jedné restauraci a od té doby u nás doma docela zdomácněla. Balsamico povznáší celý dezert na něco speciálního a pikantního. Kdo má rád mátu, může i trochu přitlačit.
Množství ingrediencí je na dva poháry.
15 minut
-
2
porce
Ingredience
-
150 g mascarpone
-
150 g řeckého jogurtu
-
3-4 lžíce “vanilkového cukru”: https://www.kitchenette.cz/clanek/129-vanilkovy-cukr
-
3-6 lístků máty, plus na ozdobu
-
200 g jahod, plus na ozdobu
-
4-8 lžic redukce z balzamica
Postup
1.
Ve střední míse smíchejte mascarpone, řecký jogurt, vanilkový cukr a pár lístků máty pokrájených na malé kousky.
2.
Jahody omyjte, nakrájejte na půlky či čtvrtky podle velikosti a můžete začít vrstvit do pohárů.
3.
Začněte lžící vanilkou ovoněného krému, vrstvou jahod, kterou zakápněte přibližně lžící balsamica (podle chuti). A zase krém, jahody, balsamico, …. na závěr dozdobte větvičkou máty, jahodami nebo čímkoli Vás napadne. Třeba jedlými květy. Servírujte hned nebo odložte do lednice na vychlazeni. V případě, že servírování chcete odložit, zdobení si nechte až na tento moment, zbytečně by vám ovadlo.