Rebarborovo-jablečný mandlový koláč
28. května 2013
Tato lahůdka má všechny přednosti, které u dezertů oceníte i Vy.
Je delikátní! Svěží! Bezlepkový! Možná i díky tomu si uchovává stejné kvality po několik dní. Jemně pikantní chuť rebarbory v kombinaci s kořením, křupavými mandličkami na povrchu a zakysanou smetanou je dokonalá.
Příprava je snadná a rychlá, dokonce bych řekla, že ani začátečníci zde nemají co pokazit. A pokud narazíte na problematiku shánění mletých mandlí, tak ani tím se netrapte. Kupuji mandle celé, stejně jen tak si uchovávají maximum vitamínů, minerálů, … A že jich tam mají!!! Mandle pak pomocí mlýnku, blenderu, jakéhokoli nožového mixéru nebo tyčového mixéru rozmělníte na jemnou moučku. Snad jen soutěž krásy tento moučník nevyhrává, ale chutí a servírováním vše jistě zachráníte.
Ingredience
-
NA NÁPLŇ:
-
700 g rebarbory, krájené na 2 cm kousky
-
700 g jablek kyselejší odrůdy, oloupané a na kostičky krájené
-
70 g třtinového cukru
-
(lžička skořice, špetka zázvoru, špetka kardamonu)
-
NA TĚSTO:
-
3 šťastná vejce
-
200 g třtinového cukru
-
200 g másla, velmi změklého
-
200 g mletých mandlí
-
hrst mandlí sekaných nebo plátkovaných na posypání
-
NA SERVÍROVÁNÍ:
-
300 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
Postup
Použila jsem dvě kulaté mísy a to hlavně kvůli focení, tak se nenechte zmást velikostí té mé. Náplně i těsta je podle receptu více. Odpovídá běžnému plechu nebo velké zapékací míse (30×20 cm).