instagram @kitchenettehome

Rebarborovo-jablečný mandlový koláč

Rebarborovo-jablečný mandlový koláč

Tato lahůdka má všechny přednosti, které u dezertů oceníte i Vy.
Je delikátní! Svěží! Bezlepkový! Možná i díky tomu si uchovává stejné kvality po několik dní. Jemně pikantní chuť rebarbory v kombinaci s kořením, křupavými mandličkami na povrchu a zakysanou smetanou je dokonalá.
Příprava je snadná a rychlá, dokonce bych řekla, že ani začátečníci zde nemají co pokazit. A pokud narazíte na problematiku shánění mletých mandlí, tak ani tím se netrapte. Kupuji mandle celé, stejně jen tak si uchovávají maximum vitamínů, minerálů, … A že jich tam mají!!! Mandle pak pomocí mlýnku, blenderu, jakéhokoli nožového mixéru nebo tyčového mixéru rozmělníte na jemnou moučku. Snad jen soutěž krásy tento moučník nevyhrává, ale chutí a servírováním vše jistě zachráníte.

20 minut - 0 porcí
Rebarborovo-jablečný mandlový koláč

Ingredience

  • NA NÁPLŇ:
  • 700 g rebarbory, krájené na 2 cm kousky
  • 700 g jablek kyselejší odrůdy, oloupané a na kostičky krájené
  • 70 g třtinového cukru
  • (lžička skořice, špetka zázvoru, špetka kardamonu)
  • NA TĚSTO:
  • 3 šťastná vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 g másla, velmi změklého
  • 200 g mletých mandlí
  • hrst mandlí sekaných nebo plátkovaných na posypání
  • NA SERVÍROVÁNÍ:
  • 300 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
Rebarborovo-jablečný mandlový koláč

Postup

1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Ovoce (rebarboru a jablka) spolu s cukrem a kořením dejte na větším pekáči péct do trouby přibližně na 20 minut, dokud nezměkne. Můžete také tento proces udělat ve větším hrnci na plotně.
3. Ve střední míse šlehejte vejce spolu s cukrem do pěny. Když jsou vejce s cukrem pěkně nadýchaná, vmíchejte máslo s mletými mandlemi do hladkého krémového až pastovitého těsta.
4. Do velké zapékací mísy nebo na větší pekáč rozprostřete rebarborovou náplň. Pokryjte ji rovnoměrně mandlovým těstem a posypejte mandlemi.
Použila jsem dvě kulaté mísy a to hlavně kvůli focení, tak se nenechte zmást velikostí té mé. Náplně i těsta je podle receptu více. Odpovídá běžnému plechu nebo velké zapékací míse (30×20 cm).
5. Pečte 20-25 minut do zlata. Servírujte teplé s lžící zakysané smetany nebo řeckého jogurtu. Úžasné je, že i třetí den, to je pro mě dnes, je dezert stejně lahodný.)

Rebarborovo-jablečný mandlový koláč
Rebarborovo-jablečný mandlový koláč
Rebarborovo-jablečný mandlový koláč
Rebarborovo-jablečný mandlový koláč
Rebarborovo-jablečný mandlový koláč
Rebarborovo-jablečný mandlový koláč
Newsletter