Sněhová bábovka
4. června 2013
Bude se Vám hodit, až budete řešit dilema se zbylými bílky. Většinou upeču nějaký z meringue nebo pavlova dortů, které tuto situaci řeší skvěle a elegantně, ale tentokrát jsem chtěla najít recept na nějakou trvanlivější bábovku, protože dort by se u nás v těchto dnech nesnědl. A po pravdě se mi i trochu stýská po těch, tak krásně tradičních a vzpomínky na babičky vyvolávajících tvarech moučníků. Bábovkové formy jsou neuvěřitelně poetické předměty. Miluju je!
Výsledek byl skvělý a to po mnoho dní. Takže doporučuji a posílám dál. Snad jen jsem mohla péci trochu kratší dobu, tak doporučuji ohlídat si bábovku lépe než já.) Je voňavá, nadýchaná a moc dobrá.
30 minut
-
0
porce
Ingredience
-
6 vaječných bílků
-
špetka soli
-
230 g třtinového cukru
-
80 g špaldové celozrnné mouky
-
80 g hladké mouky
-
1 vrchovatá lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu
-
1 lžička prášku do pečiva
-
100 g másla, rozpuštěného a vychlazeného na pokojovou teplotu
-
vanilkový extrakt
-
kůra z jednoho bio citrónu, jemně strouhaná
Postup
1.
Předehřejte troubu na 180°C a vymažte bábovkovou formu.
2.
Šlehejte bílky s dvěma lžícemi cukru a špetkou soli do pevného nadýchaného sněhu. Šlehejte pomalu, aby sníh měl všechny své kvality.
(Mísa i metlička musejí být absolutně odmaštěné, špetka soli nebo pár kapek citrónu také pomohou. Bílky šlehejte ze začátku velmi pomalu a buďte trpělivý, protože pomalé šlehání zaručí tvorbu co nejmenších bublinek tedy i s pevnější membránou, které zajistí stálejší a pevný sníh. Chce to trpělivost, ale vyplácí se i u pečení bílkových dezertů jako je Pavlov, Meringue, …)
(Mísa i metlička musejí být absolutně odmaštěné, špetka soli nebo pár kapek citrónu také pomohou. Bílky šlehejte ze začátku velmi pomalu a buďte trpělivý, protože pomalé šlehání zaručí tvorbu co nejmenších bublinek tedy i s pevnější membránou, které zajistí stálejší a pevný sníh. Chce to trpělivost, ale vyplácí se i u pečení bílkových dezertů jako je Pavlov, Meringue, …)
3.
Zbylý cukr smíchejte s moukou, škrobem a práškem do pečiva. Prosejte do ušlehaných bílků, přidejte kůru, extrakt a opatrně vmíchejte. Následně opatrně vmíchejte i máslo a nalijte do bábovkové formy.
4.
Pečte přibližně 30 minut a výsledek otestujte špejlí. Po chvíli chladnutí můžete opatrně vyklopit na talíř.