instagram @kitchenettehome

Vegetariánské Red Curry s mungo fazolkami

Vegetariánské Red Curry s mungo fazolkami

Zjistila jsem, že mi vlastně všelijaká curry chutnají mnohem více na luštěninovém základu, než s masem. A protože mungo je u mě strašně oblíbená surovina, koupila jsem si ho i tady v Indonésii, když jsme dělali velký nákup hned po příjezdu na zařízení kuchyně. Pak jsem už jen spojila oblíbené ingredience a vytvořila toto curry, které tak chutnalo, že jsem jej ještě v následujících dvou týdnech dělala dvakrát. Na instagramu jste se hlásili o recept a tak, i když jsem tu práci úplně vypustila, snad tak jako nikdy předtím, honem spěchám, abych vám sem tento recept ještě takto za čerstva dala.
Pokud máte doma masožravce, můžete klidně stranou na pánvi osmažit medailonky z panenky nebo kuřecího masa a při servírování je těmto jedincům přidat na talíř. :-)

K ingrediencím... Naučila jsem se kupovat si domů kelímek curry pasty. Ať už je to zelené, žluté či červené curry, můžete po něm vždy sáhnout do lednice a použít třeba jen lžičku. Tyto pasty jsou trvanlivé, tak se nemusíte bát, že je nestihnete brzy zpracovat.
Kafrové listy. Když jsem toto curry uvařila poprvé, neměla jsem kafrové listy a bylo skvělé i tak, ale při dalším pokusu jsem je použila a jejich chuť byla strašně příjemným intenzivním doplněním. Tedy pokud je máte, určitě neváhejte použít!
Kecap manis je indonéská omáčka. Přesně to znamená sladká omáčka. Je to v podstatě velmi podobné omáčce teriyaki a tady na blogu je už starý recept na domácí. Každopádně se prodává v asijských potravinách. Ale vím jistě, že i bez této omáčky se obejdete. Není v tomto receptu stěžejní. Lehce jen omáčku doslazuje a dochucuje.
Curry doplňte o zeleninu dle libosti. Můžete vycházet ze sezónních ingrediencí a aktuálních zásob. Podstatné pro mě ale vždy je, aby byla akurátně uvařená, tedy zůstala stále živá a křupavá. Proto je potřeba, abyste ji přidávali v pořadí tak, aby se některá nevařila příliš dlouho a jiná naopak příliš krátce. Pokud si u něčeho nejste jistí nebo máte pocit, že by bylo dobré něco předvařit, můžete si v hrnci s osolenou vodou pomoci. Například některé fazolky se mohou vařit déle a tak si je můžete připravit tak, aby byly podle vašich představ. 

25 minut - 4 porce
Vegetariánské Red Curry s mungo fazolkami

Ingredience

  • 3 dcl mungo fazolek

  • 3 lžíce tuku na smažení (slunečnicový, kokosový, ...)

  • 3-4 šalotky

  • 5 stroužků česneku

  • 2-4 lžíce red curry pasty

  • 1,5 lžičky mleté kurkumy

  • 1-2 lžíce rybí omáčky

  • 2 dcl rajčatového protlaku (pasáty)

  • 2 lžíce kacap manis omáčky

  • 2 cm kořene zázvoru na plátky

  • 250 ml kokosové smetany

  • 200 g zelených fazolových lusků

  • 2 střední mrkve

  • 4 kafrové listy

Ingredience na servírování

  • kešu oříšky na servírování

  • smažený česnek na servírování

  • koriandr na servírování

Vegetariánské Red Curry s mungo fazolkami

Postup

1.

Mungo fazolky si namočte do vody ideálně den předem, aby pěkně nabobtnaly a probudily se.
Když dáte vařit rýži (pokud ji plánujete jako přílohu), rozehřejte si na velké wok pánvi tuk a na něm orestujte cibulku na jemné kostičky doměkka. Přidejte česnek na plátky, kurkumu a red curry pastu. Pokud vařím pro děti, dávám tak maximálně dvě lžíce pasty, ale pokud máte rádi pikantnější curry, dejte klidně i lžíce 4. Přidejte kafrové listy, zázvor a chvíli restujte, aby se uvolnily všechny chutě a koření se rozvonělo. 

2.

Nabobtnané fazolky sceďte a přidejte je do woku. Podlijte horkou vodou tak, aby bylo nad nimi ještě 1 cm vody, přidejte rybí omáčku a vařte za občasného míchání. Případně přidejte vodu podle potřeby, pokud se příliš odpaří. Mezitím si připravte a očistěte zeleninu. Když už jsou fazolky téměř měkké, přidejte protlak, omáčku kecap manis, a zeleninu tak, aby se příliš nerozvařila. Tedy zelené fazolové lusky jako první a po chvíli mrkev na větší kousky. Například květák či brokolice by měl jít až na závěr a vařit se tak 2-3 minuty maximálně. 

3.

Když jsou zelenina i fazolky téměř hotové, přidejte kokosovou smetanu, kterou už jen krátce prohřejte. Curry ochutnejte. Můžete jej dosolit rybí omáčkou, je-li třeba, dosladit omáčkou kecap manis nebo třeba lehce doředit vodou, je-li příliš hustá. Můžete servírovat! To, co nasypete navrch, je taková třešnička na dortu, která ale dokáže velmi ovlivnit finální chuť. Já jsem na toto curry vždy přidávala smažený česnek, kešu oříšky (ty můžete v curry i vařit) a popřípadě čerstvý koriandr, když jej zrovna mám.

Newsletter