Za to, že jsem po něm začala pátrat může moje spolupráce se Siggi’s. Říkala jsem si, že je to úžasný recept a kde vlastně je, když né na blogu. :-D Takže děkuju, děkuju, děkuju, že moje práce, recept a fotky nepřišly na zmar a že vám ho mohu konečně dnes představit. Já jsem ho v minulém týdnu zase konečně upekla a tak ještě s intenzivní vzpomínkou na jeho chuť budu doufat, že ho taky zkusíte a dáte vědět, jak se povedl a jak chutnal.
Dort Stracciatella
25. srpna 2020
Věřte nevěřte, tento recept jsem připravila už před 4 lety a celkem snadno se to počítá, protože byl Isáček malé miminko a Rubík mrně, které ještě nebylo ve školce a asistovalo mi při tvoření receptů. Pak se mi povedlo na recept nějak omylem zapomenout a tak se ocitl někde v propadlišti dat na mých harddiscích. Vlastně jsem si zpětně myslela, že jsem ho i zveřejnila a dost mě samotnou překvapilo, že na blogu není, protože tento dort je úžasný a taky dost jednoduchý.
Ingredience
Na korpus:
-
5 vajec (pokojové teploty)
-
špetka soli
-
2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
-
5 vrchovatých lžic moučkového cukru
-
2 lžíce horké vody
-
2 lžíce oleje
-
Koupit
3 lžíce kakaa
-
5 vrchovatých lžic (celozrnné) polohrubé mouky
Na krém:
Postup
Nejprve si upečte korpus podle následujícího postupu. Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm. Vyložte její dno pečícím papírem a boky vymažte například tukem ve spreji. Vyšlehejte žloutky spolu s cukrem, horkou vodou. Přidejte olej, kakao, prášek do pečiva a na závěr mouku.
Vyšlehejte si sníh z pěti bílků a špetky soli, tak aby byl "na špičku".(To znamená, aby byl tuhý, ale ne přešlehaný. Lépe se pak vmíchává do těsta. Také jsem již mnohokrát psala u jiných receptu, že šlehat bílky je ideální nejdříve pomalu a postupně zrychlovat. Vytvoří se tak menší bublinky, které mají pevnější membránu. Na šlehání jsou ideální teplá vejce, ne přímo z ledničky.)
Na závěr opatrně postupně vmíchejte, "zabalte", sníh do žloutkové směsi a přesuňte do formy. Formu vložte do studené nepředehřáté trouby a pečte na 160°C horní a dolní ohřev 60 minut. Poté troubu vypněte a korpus v ní postupně nechte vychladnout, aby nespadl. (Nechte pootevřená dvířka.)
Když máte korpus upečený i vychladly, rozřízněte ho na polovinu a připravte si krém. Ušlehejte všechnu smetanu do pevné šlehačky. V druhé míse si smíchejte všechen skyr, vanilku, cukr a nastrouhanou čokoládu.
Namočte želatinové plátky do studené vody, aby nabobtnaly a pak je rozpusťte v teplém mléku (nesmí být horké!).
Nyní zlehka promíchejte dohromady ušlehanou šlehačku a skyr s dalšími přísadami určenými na krém i rozpuštěnou želatinou. Krém máte hotový a můžete plnit dort. Větší polovinu krému si nechte na vrchní vrstvu, protože ho použijete ještě na boky. Taky můžete dort dekorovat jako dort „naháč“, tedy dort, kdy pouze naplníte korpus a ze stran ho necháte obnažený, tak jako je tento borůvkový.
Dort můžete servírovat rovnou, ale mnohem lepší je, když se nechá rozležet do druhého dne, nebo alespoň půl dne v chladu.